Pressmeddelande
Från Regionutvecklingssekretariatet
2014-03-05 10:30


Ny lathund med frågor och svar om kulturella och kreativa näringar

Hur långt är ett snöre?


Under hösten beslutade Västra Götalandsregionens kulturnämnd och regionutvecklingsnämnd om ett nytt gemensamt handlingsprogram för kulturella och kreativa näringar.  Men vilken är kulturpolitikens respektive näringspolitikens roll? Hur samverkar politikområdena i den bästa av världar? Och vad är ett kulturföretag? Som en hjälp att förstå och diskutera frågor som rör handlingsprogrammet har Västra Götalandsregionen tillsammans med Nätverkstan i Göteborg tagit fram en lathund: ”Hur långt är ett snöre? – frågor och svar om kulturella och kreativa näringar.”

De kulturella och kreativa näringarna är en allt viktigare del i utvecklingen av ett hållbart samhälle. Men det kan vara svårt att diskutera förhållandet mellan konst, kultur och företagande, då begreppen som används ofta är oklara och omstridda.
 – Vi vill att frågeställningarna i den här broschyren fungerar som ett stöd i diskussioner och insatser inom de kulturella och kreativa näringarna, säger Alex Bergström ordförande i kulturnämnden.

 I Västra Götaland beräknas sju procent av de yrkesaktiva arbeta inom kultur- och upplevelsesektorn. Här finns viktiga produktionsmiljöer och mötesplatser som Film i Väst, Göteborgs internationella filmfestival och Bok- och biblioteksmässan, för att nämna några.  Cirka 7340 företag är aktiva inom näringsområdet, som också pekas ut som ett viktigt utvecklingsområde i  Västra Götaland 2020 –  strategi för tillväxt och utveckling i Västra Götaland 2014-2020.
  – Utveckling inom de kulturella och kreativa näringarna kräver insatser både inom kultur- och näringspolitiken och samordning och tydlighet mellan dessa två politikområden är en nyckel till framgång, säger Birgitta Losman ordförande i regionutvecklingsnämnden.

Lathunden ”Hur långt är ett snöre – frågor och svar om kulturella och kreativa näringar” är framtagen som ett stöd för arbetet med att utveckla näringsområdet och går att ladda ner på www.vgregion.se/kkn. Där finns även handlingsprogrammet för nedladdning.


 



Kontaktperson: Anders Persson, processledare regionutvecklingssekretariatet, 070-6717873, anders.s.persson@vgregion.se
Lars Lundgren, regionutvecklare kultursekretariatet, 010-441 33 14, lars.g.lundgren@vgregion.se


Läs meddelandet som PDF