Pressmeddelande
Från Regionutvecklingssekretariatet
2012-04-04 09:37


I maj blir Göteborg Europas maritima huvudstad


Europas maritima huvudstad under några dagar. Det kan man kalla Göteborg som den 21-22 maj arrangerar 2012 års upplaga av The European Maritime Day, ett årligt EU-evenemang.

Men alltihop tjuvstartar med en maritim folkfest längs Göteborgs kajer redan dagen innan, söndagen den 20 maj.

Sedan 2008 genomförs över hela Europa, på initiativ av EU-kommissionen, detta arrangemang med brett fokus på havs- och vattenfrågor.

En stad är huvudarrangör; det har tidigare varit belgiska Bryssel, italienska Rom, spanska Gijon och polska Gdansk. Och i år kommer alltså Göteborg som den femte staden sedan starten att vara huvudarrangör, bland annat som ett resultat av havets centrala plats i den västsvenska och göteborgska identiteten och av Göteborgs Hamns uppmärksammade miljöarbete.

Årets arrangemang genomförs i två huvuddelar:

Söndagen den 20 maj:
En folkfest med inriktning på havet som kommer att prägla Göteborgs kajer; från Gullbergsvass via Packhuskajen, Amerikaskjulet till Klippan på den ena sidan älven och från Lindholmen till Eriksberg på andra sidan. Bland annat kommer man att kunna gå ombord på isbrytaren Oden, hjulångaren Eric Nordevall II, Sjöräddningens nya hydrokopter och flera fartyg och traditionella segelskutor.

Måndagen och tisdagen den 21-22 maj:
Två konferensdagar med brett deltagande från bland annat EU-kommissionen, EU:s ordförandeland Danmark, den svenska regeringen, Västra Götalandsregionen och Göteborgs Stad. Deltar gör också forskare, näringslivs- och branschföreträdare o dyl.

Gunilla Fransson Bangura, projektledare för söndagens program, tror att minst 40 000 människor kommer att lockas av de breda utbudet den 20 maj:

– Det kommer att bli en fartfylld dag med aktiviteter och upplevelser i hela hamnen för alla åldrar, säger hon. Bland annat kommer Sjöräddningen att ha uppvisning och SMHI visar hur man använder visualisering som ett klimatforskningsverktyg. Vi kommer att genomföra maritima experiment och det blir 40-tal föreläsningar och föredrag. Och alla kommer att kunna testa att bli sjökapten för en dag i bryggsimulatorer både på Lindholmen och Packhuskajen.

Anders Carlberg, maritim expert inom Västra Götalandsregionen, är samordningsansvarig för innehållet i de två följande konferensdagarna.

– Vi har försökt få ett brett program som verkligen speglar mångsidigheten i havet; båtliv, havsforskning, ungdomars intresse för havet, hoten mot havsmiljön, effekter av klimatförändringen, fiske, sjöfart, hamnens utveckling, marina nationalparker, havsplanering, vind- och vågenergi och traditionsfartyg. Det finns en poäng att visa att allt hänger ihop – och att det blir än viktigare i framtiden. Dagens maritima näringar måste utvecklas i samklang med miljön och naturvårdsintressen.

Mer information:

European Maritime Day 21-22 maj (inklusive pressackreditering via fliken ”Register” på länken nedan):
http://www.emd2012.se/

Anders Carlberg, Näringslivsenheten/maritim utveckling Västra Götalandsregionen,
tel 070-882 15 41
anders.carlberg@vgregion.se

Den publika dagen 20 maj:
www.europasmaritimadag.se

Gunilla Fransson Bangura, projektledare
tel 070-9305 930
gunilla@projektateljen.se


Allmänna presskontakter:
Anders Johansson, kommunikationsavdelningen Göteborg & Co,
Tel: 070-601 16 63
anders.johansson@goteborg.com

 

 

 

 

  



Kontaktperson: Anders Carlberg, Näringslivsenheten/maritim utveckling Västra Götalandsregionen
tel 070-882 15 41, anders.carlberg@vgregion.se


Gunilla Fransson Bangura, projektledare
tel 070-930 59 30, gunilla@projektateljen.se

Anders Johansson, kommunikationsavdelningen Göteborg & Co
070-601 16 63, anders.johansson@goteborg.com


Läs meddelandet som PDF