Kvinnor har ungefär lika stor inkomst oberoende av var i Västra Götaland de bor. Men kvinnornas inkomst har ökat mer än männens, speciellt på landsbygden. Det är två av de uppgifter som utläsas i Västra Götalandsregionens nya rapport Landsbygd och stad i Västra Götaland.
Rapporten Landsbygd och stad i Västra Götaland är en kartläggning och analys av befolkningen i tätorter av olika storlek och på landsbygden utanför tätorterna i Västra Götaland.
- Rapporten ska ge ytterligare kunskap i det regionala tillväxt- och utvecklingsarbetet för att bland annat utveckla landsbygden och stärka samarbetet mellan stad och land, säger statistiker Christina Christiansson.
I rapporten har en uppdelning gjorts av våra 318 tätorter i grupperna större städer, mindre städer och orter samt landsbygd. Här redovisas befolkningen efter ålder och kön, utbildningsnivå och sysselsättning efter näringsgren. Företagandet beskrivs efter företagens storlek och inriktning. Medelinkomster samt lönesummor efter näringsgren. Statistiken jämförs också med tidigare kartläggning.
Några iakttagelser i rapporten är:
- Hälften av Västra Götalands invånare bor i större städer och där ökade under fyra år antalet personer 20-64 år med 15 000.
- I gruppen 65 år och äldre i större städer bor 23 000 fler kvinnor än män.
- Ett av tre barn i skolålder bor på landsbygden och två av tre unga vuxna (20-34 år) bor i större städer.
- På landsbygden finns det 46 000 jobb inom privata tjänster, vilket är fler än inom jordbruk och tillverkningsindustri tillsammans (40 000).
- Oberoende av områdestyp arbetar varannan kvinna inom offentliga tjänster.
- Varje månad har män i genomsnitt 6 300 kr mer än kvinnor i inkomst Men på landsbygden är skillnaden mindre och där finns 10 000 fler kvinnor än män med eftergymnasial utbildning.
- Rapporten ger en detaljerad bild av våra tätorter och landsbygden och tillsammans med uppgifter om befolkningstäthet en mycket bra bild av urbaniseringsgraden i förhållande till Europa. Vi kan även se att en del föreställningar som förs fram i debatten inte stämmer med verkligheten, säger Christina Christiansson.
Hela rapporten
Mer statistik finns tillgänglig i Västra Götalandsregionens statistikdatabas www.vgregion.se/statistikdatabas