Pressmeddelande
Från Regionutvecklingssekretariatet
2011-11-29 11:01


Innovativ och hållbar skandinavisk sjöfart i fokus när ett hundratal representanter för maritima branschen möts i Uddevalla


Den 30 november och första december träffas ett hundratal personer från Norge, Sverige, Danmark, Belgien, Tyskland och Island på en konferens om hållbar sjöfart. Deltagarna representerar hela den maritima sektorn, det vill säga företag, akademi, branschorganisationer och myndigheter.

Konferensen är ett samarbete mellan EU-projektet MARKIS och nätverket Scandinavian Maritime Partenariate vars årliga konferenser slagits samman för att bättre samla den marintekniska branschen runt Skagerrak och Kattegat till en gemensam mötesplats för nya samarbeten och affärer. Det ställs allt större krav på att sjöfarten ska minska sin miljöpåverkan, bland annat genom minskade svavelutsläpp och minskad energiförbrukning.

Kraven möts med blandade reaktioner inom branschen och utgör både utmaningar och affärsmöjligheter. Ett av syftena med MARKIS-projektet är att knyta samman branschens olika aktörer i Skandinavien, för att för att stärka de maritima klustrens konkurrensförmåga inom vad som kallas grön maritim tillväxt. Birgitta Losman, ordförande för regionutvecklingsnämnden, är en av inledningstalarna. Under konferensens seminarier uppmärksammas flera Västsvenska initiativ. Media inbjuds att delta under konferensen. Konferensen hålls i Uddevalla på Bohusgården Hotell & Konferens.

För mer information:

FAKTA

MARKIS är ett treårigt samarbetsprojekt mellan Sverige, Danmark och Norge som ska bidra till konkurrenskraftig, miljösmart sjöfart med noll skadliga utsläpp till luft och vatten och miljödriven tillväxt i de maritima näringarna. Projektet ligger helt i linje med den Maritima strategin för Västra Götaland. I ett tätt tvärregionalt samarbete lägger partnerna från flera regioner, kommuner, universitet, högskolor och maritima verksamheter och nätverk grunden för ett nytt och bärkraftigt maritimt tillväxtområde.

MARKIS är en förkortning för Maritimt Kompetens och Innovationssamarbete i Skagerrak och Kattegat. MARKIS är ett gränsöverskridande projekt med sammanlagt 16 partners i Sverige, Norge och Danmark inom EU-programmet Interreg IV A - Öresund-Kattegatt-Skagerrak.

Den 25 maj beviljade styrkommittén Kattegat/Skagerrak motsvarande 13,8 miljoner SEK till projektet. Från Sverige medverkar Västra Götalandsregionen, Svenskt Marintekniskt Forum, Chalmers Tekniska Högskola, Lighthouse och Uddevalla Kommun genom Högskolecentrum Bohuslän. Västra Götalandsregionen har rollen som projektledare och Lead Partner.



Kontaktperson: Agneta Pettersson, Projektledare MARKIS
agneta.pettersson@vgregion.se
telefon: 070-8456 251

Kerstin Hindrum, Kontaktperson SMTF
kerstin@smtf.se


Läs meddelandet som PDF