Pressmeddelande
Från Press - Regionutveckling
2007-04-23 19:56


Ostindiefararens hamnstopp i Nice, Frankrike

Internationellt erfarenhetsutbyte om hälso- och sjukvård


Under den 17-24 april, då ostindiefararen Götheborg ligger förtöjd i den franska hamnstaden Nice, anordnar Västra Götalandsregionen bland annat ett antal seminarier och kunskapsutbyten inom områden som är av betydelse för arbetet i regionen. Måndagen gick i hälso- och sjukvårdens tecken, med studiebesök på teknikparken Sophia Antipolis och därefter seminarium på temat svensk kontra fransk sjukvård.

Under senare år har alla hälso- och sjukvårdssystem i industriländerna varit föremål för mer eller mindre genomgripande reformer. I takt med detta och i takt med den ökande globaliseringen och medlemskap i EU har internationella jämförelser av olika sjukvårdssystem fått en ökad aktualitet.
- Hälso- och sjukvården befinner sig under ständig utveckling vilket gör internationell utblick och internationellt samarbete nödvändigt. Genom att ta del av andras erfarenheter och sätt att organisera hälso- och sjukvården kan vi få inspiration att utveckla den egna verksamheten. Arrangemangen i samband med ostindiefararens hamnstopp i Nice skapar viktiga möjligheter till just denna typ av erfarenhetsutbyten, och vi tar med oss många nya intryck och lärdomar hem, säger Robert Sinclair som är medicinsk rådgivare i Västra Götalandsregionen.

På måndagsförmiddagen besöktes Sophia Antipolis som är en av de största teknikparkerna i Europa. Under besöket gavs flera presentationer om innovativa företag inom inom läkemedels- och biotekniksektorn, verksamma i det kreativa klustret.
- Mottagandet på Sofia Antipolis var fantastiskt och det var uppenbart att det fanns klara förhoppningar från fransk sida att utveckla ett samarbete i framtiden, menar Sinclair.

Senare under dagen arrangerades ett seminarium där erfarenheter och skillnader i det svenska och franska sjukvårdssystemet diskuterades. Huvudtalare var Bruno Palier, forskare i europeiska sjukvårdssystem, som problematiserade och analyserade de två sjukvårdssystemen. Franska systemet utmärks framför allt av etableringsfrihet för öppenvårdsläkare och valfrihet för patienten att välja läkare, med hög patientnöjdhet som resultat. Detta sker dock till priset av viss ojämlikhet i tillgången till vård och viss överkonsumtion av bland annat läkemedel. Det svenska systemets styrka ligger i att leverera goda resultat med kostnadskontroll, men till priset av en hos patienterna upplevd bristande tillgänglighet.
- Hur ett system rankas beror på vad det är man vill mäta samt vilken utgångspunkt man har inför mätningarna. Kontentan av Paliers analyser och dagens diskussioner är att Sveriges och Frankrikes två olika system rankas högt utifrån olika aspekter. Genom ett utvecklat erfarenhetsutbyte och genom att titta på respektive styrkor och svagheter i de båda systemen kan vi skapa framtida vinster i båda sjukvårdssystemen, menar Sinclair.



Kontaktperson: Robert Sinclair, medicinsk rådgivare i Västra Götalandsregionen, 0736-60 15 00, Lina Wallberg, informatör, 0705-31 05 77


Läs meddelandet som PDF