Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2007-04-20 18:45


Ostindiefararens hamnstopp i Nice

Internationellt utbyte om kulturturism skapar möjligheter för Västra Götaland


Den 17-24 april ligger ostindiefararen Götheborg förtöjd i den franska hamnstaden Nice. Under hamnstoppet anordnar Västra Götalandsregionen ett antal seminarier och kunskapsutbyten inom områden som är av betydelse för arbetet i regionen. Under fredagen anordnades ett seminarium på temat kulturturism.

Kulturturismen är en av de snabbast växande näringar i Europa och kulturen är en av de viktigaste anledningarna när människor väljer resande och turistmål. Kulturturismen är också beroende av den plats och de människor som finns där vilket innebär att den inte är flyttbar till andra delar av världen och därmed inte är direkt utsatt för globaliseringens krafter.

Region Côte d´Azur och universitetet i Barcelona hade representanter på plats vid dagens seminarium och redogjorde för erfarenhet av både problem och stora framgångar i ett medvetet användande av kulturturism som motor i samhälls- och turismutveckling. Under seminariet underströks också kopplingen till hållbar utveckling.
-Erfarenheterna från Barcelona och Franska Rivieran är viktiga att ta till vara för oss i Västra Götaland och innebär stora tillgångar i vårt eget arbete med att förbättra möjligheterna och flytta fram positionerna på området. Idag gör kulturturismen att många väljer andra destinationer än långväga solresor och det pågår en viktig omstrukturering av turismen. Vi turistar i andra syften idag och vi kan vidga kulturutbudet i våra närområden. Kulturen är därför en hållbar och långsiktig lösning på turismens problem säger Lars Nordström, ordförande i kulturnämnden.

Kulturturism är en av Västra Götalands mest expanderande sektorer och Västra Götalandsregionen arbetar aktivt tillsammans med kommunerna med att stärka förutsättningarna på området. Regionen är också aktiv på den internationella arenan, bland annat genom medlemskap i det kulturturistiska nätverket ECTN- European Cultural Tourism Network- ett nätverk inom EU där ett stort antal regioner och länder är representerade för att utbyta erfarenheter och diskutera möjligheter som kan leda till ett utvecklat arbete på det kulturturistiska området. 
  
-Kulturen har en avgörande betydelse för turismutvecklingen idag och fyller en viktig funktion i människors livslånga lärande, samtidigt som det genererar jobb och inkomster. Turismen spelar också en avgörande roll för utveckling av kulturfrågor som sådana, genom att skapa ekonomiska resurser och bättre förutsättningar för människor inom kultursektorn att utveckla sin verksamhet och sina uttryckssätt, säger Lars Nordström.

Kulturturismen ligger väl i linje med både Lissabonstrategin och Göteborgsagendan om hållbarhet. Lissabonstrategin är det övergripande dokument som ligger till grund för att stärka Europas konkurrenskraft globalt, och för att utveckla fler och bättre arbetstillfällen för medborgarna i Europa.

Under seminariet deltog olika aktörer inom kultur och turismområdena, representanter från det lokala näringslivet-, politiker och tjänstemän samt medlemmar i ECTN.  

I anslutning till konferensen hölls också ett mindre styrelsemöte inför etablerandet av en formell organisation för nätverket ECTN. Västra Götalandsregionen har en drivande roll i arbetet. ECTN har idag och kommer i framtiden att få en ännu mer betydelsefull roll i Västra Götaland och i övriga Europa i etablerandet av utvecklingsmöjligheter inom kulturturismområdet.



Kontaktperson: Hans Aronsson, regionfullmäktiges ordförande 070-53 13 201, Lars Nordström, kulturnämndens ordförande 070-92 06 839, Conny Brännberg, 1:e vice ordförande kulturnämnden 070-34 10 565, Kristian Berg, kulturchef 070-29 72 322
Tomas Olsson, kultursekretariatet 070-39 83 257


Läs meddelandet som PDF