Pressmeddelande
Från Press - Regionutveckling
2009-10-02 17:00


Västra Götalandsregionen värd för CPMR:s generalförsamling:

Klimatet och finanskrisen i fokus när Europas kustregioner möttes


Klimatförändringarna och finanskrisen var i fokus när representanter för 160 europeiska regioner träffades under CPMR:s 37:e generalförsamling i Göteborg 1-2 oktober, något som regionstyrelsens ordförande Roland Andersson lyfte fram i sitt inledningsanförande på torsdagen.
– Vi är alla drabbade av problem på grund av finanskrisen och klimatförändringarna. Men samtidigt är vi också en del av lösningarna. Rätt hanterade kan problemen vändas till möjligheter för hållbar regional tillväxt. Det budskapet vill jag skicka till finansministrarna som sitter en bit härifrån just nu.

Roland Andersson inledningstalar CPMR 2009

CPMR, Conference of Peripheral Maritime Regions of Europe, är en samarbetsorganisation för europeiska kustregioner som arbetar för att påverka EU:s politik inom bland annat det maritima området och regionalpolitiken. I år hålls generalförsamlingen för första gången i Sverige och Västra Götalandsregionen står för värdskapet.

Torsdagens diskussioner kretsade kring den finansiella krisens effekter på regionerna, medan bland annat klimatförändringarna och fiskeripolitik stod på agendan under fredagen.

– Krisen pågår och Lissabonstrategin är på väg att avslutas. Nu är rätt tid att lägga upp en gemensam europeisk strategi för 2010 och framåt, och vi måste överväga vilka medel som krävs för att uppnå de politiska målen, konstaterade Claudio Martini, ordförande för CPMR och region Toscana.

Även Jöran Hägglund, statssekreterare i näringsdepartementet och företrädare för det svenska EU-ordförandeskapet, uppmanade i sitt anförande regioner och medlemsstater att arbeta tillsammans.

Regionernas roll i det globala klimatavtalet
Roland Andersson tryckte på betydelsen av att regionerna får en roll i det globala klimatavtal som ska diskuteras och förhoppningsvis antas vid det kommande klimatmötet i Köpenhamn i december.
– Insatser på lokal och regional nivå kommer att vara helt avgörande för om klimatpolitiken ska lyckas. Det är då också viktigt att den kommande globala finansieringen är tillgänglig för lokala och regionala aktörer.

Vidare underströk Roland Andersson vikten av att arbeta med anpassningen till klimatförändringarnas effekter, särskilt för just kustregioner som till stor del är de som drabbas av dessa. Men det är minst lika viktigt att samtidigt arbeta med att förebygga och minska klimatförändringarna. Det är här som klimatarbetet kan bli ett verktyg för regional hållbar tillväxt.

CPMR kommer att finnas på plats i Köpenhamn och framför allt att se till att hänvisningen till de regionala myndigheterna är integrerad i det slutliga klimatavtalet.

Ekologiskt och ekonomiskt uthålligt fiske
På fredagen diskuterades CPMR:s svar på EU:s grönbok om den gemensamma fiskeripolitiken. Roland Andersson var tydlig med Västra Götalandsregionens hållning och lyfte fem frågor som är särskilt viktiga:

– Vi kräver en fiskeripolitik som sätter stopp för utkasten. Dagens fiskeripolitik leder till att nyttig och värdefull fisk kastas överbord istället för att landas och konsumeras. Det är ett fruktansvärt slöseri som upprör konsumenterna i våra regioner.

– Ett långsiktigt fiske måste vara ekologiskt och ekonomiskt uthålligt. Fiskekapaciteten måste anpassas till resurserna i havet.

– Vi kräver att det illegala, orapporterade och oreglerade fisket upphör. I Östersjön har gemensam och tuffare kontroll gett bra resultat. Nu vill vi se att man gör gemensam sak även i andra delar av Europa för att komma till rätta med dessa problem.

– Vi vill särskilt främja det småskaliga fisket. Det lämnar viktiga bidrag till sysselsättningen i kustregioner och har ofta nära koppling till lokalt företagande inom handel och beredning. Det småskaliga fisket har också mycket viktiga synergieffekter med turismen.

– Slutligen finns det idag ett brett utbud av ekologiska livsmedel i handeln. Efterfrågan på dessa produkter har växt med flera procent varje år under senare år. Västra Götaland anser därför att svaret på grönboken ska markera betydelsen av ekologisk produktion även av fiskprodukter.

Generalförsamlingens slutdeklaration och en förteckning över deltagarna finns på CPMR hemsida: www.cpmr.org

Västra Götalandsregionen i CPMR
Västra Götalandsregionen har varit medlem i CPMR sedan 1999. Medlemskapet innebär en möjlighet att, tillsammans med andra europeiska regioner, påverka EU och få gehör för gemensamma intressen. Beräkningar visar att ungefär 60 procent av de ärenden som behandlas på regionfullmäktige direkt eller indirekt påverkas av beslut i EU.

Regionrådet Annelie Stark (S) sitter i CPMR:s styrelse. Kulturnämndens ordförande Lars Nordström (FP) leder en arbetsgrupp för turismfrågor och regionutvecklingsnämndens vice ordförande Mimmi von Troil (M) deltar i en arbetsgrupp om framtiden för de europeiska transportnätverken (TEN-T). Västra Götalandsregionen är dessutom en mycket aktiv medlem av CPMRs Nordsjökommission och även medlem av Östersjökommissionen.
www.vgregion.se/eu2009

 

 



Kontaktperson: Roland Andersson, regionstyrelsen ordförande, 0705-16 70 24
Roland Andersson, regionstyrelsen ordförande, 0705-16 70 24 Lisa Belfrage, internationell handläggare med ansvar för CPMR, 0702-81 63 00


Läs meddelandet som PDF