Pressmeddelande
Från Regionutvecklingssekretariatet
2013-05-22 09:30


Stark framtidstro i Västsveriges näringsliv


Sedan i höstas har konjunkturen i Västra Götaland legat i stort sett oförändrad på en nivå som är klart sämre än normalkonjunktur. Svagast är situationen för industriföretagen medan läget för byggföretagen förbättrats något. Gemensamt för de flesta branscher är att sysselsättningen har minskat. Till hösten räknar företagen i samtliga branscher med ett rejält uppsving i konjunkturen.

– Om företagens förväntningar infrias är vi på väg mot ett betydligt bättre konjunkturläge i Västra Götaland. Vi kan konstatera att krisen i euroområdet inte har haft så allvarliga återverkningar på den västsvenska exportindustrin som många befarat, säger regionutvecklingsdirektör Bertil Törsäter.

Nedgången har upphört

Konjunkturindex för Västra Götaland ligger våren 2013 på -21, oförändrat sedan hösten 2012. Detta indikerar ett läge som är sämre än normalkonjunktur, men inte nere på den nivå som indikerar lågkonjunktur. Prognosen inför det kommande halvåret tyder på en rejäl uppgång till ett index -2 vilket ligger inom intervallet för en normalkonjunktur.

Stabil arbetsmarknad

Antalet sysselsatta första kvartalet i år är på samma nivå som första kvartalet 2012. Det senaste halvåret har sysselsättningen dock minskat något.  Samtidigt har arbetslösheten minskat från 8,5% i april 2012 till 8,0% i april 2013. Sedan i höstas har 16 procent av företagen ökat antalet anställda och 39 procent har dragit ned. Det kommande halvåret räknar 16 procent med att nyanställa och 27 procent med att dra ned på personalstyrkan.

– Arbetsmarknaden i Västra Götaland har varit stabil trots den försämrade konjunkturen. Medan arbetslösheten har ökat i riket det senaste året har den varit oförändrad i Västra Götaland och vi har nu en lägre arbetslöshet än riksgenomsnittet, säger Bertil Törsäter.

Svag industrikonjunktur i vår men optimism inför hösten

Industrikonjunkturen försvagades rejält under hösten och många företag tvingades skära ner på både produktionen och personalstyrkan. De dämpade förväntningarna inför våren 2013 har infriats. Konjunkturindex för industrin ligger precis som i höstas på -30. Läget är sämst inom metallvaruindustri och grafisk industri där konjunkturindex ligger under gränsen för lågkonjunktur. Även transportmedelsindustri, maskinindustri och elektronikindustri har ett mycket svagt konjunkturläge, samtliga med ett konjunkturindex på -40 – på gränsen till lågkonjunktur. Livsmedelsindustrin sticker ut med att uppvisa ett förhållandevis bra konjunkturläge efter en snabb återhämtning sedan i höstas.

Förväntningarna är överlag positiva inför det kommande halvåret. Störst förbättring väntar sig metallvaruindustrin och elektronikindustrin. Samtliga av industrins delbranscher väntar sig en ökad produktion andra halvåret i år. Orderingången väntas öka rejält inom många branscher, för textilindustrin på både exportmarknaden och hemmamarknaden. För transportmedelsindustrin väntas en högre efterfrågan framförallt från exportmarknaden.

Trots förväntad konjunkturförbättring räknar inte industriföretagen med att sysselsättningen kommer att förbättras. Inom samtliga delbranscher är det en större andel som planerar personalminskningar än som planerar ökningar av personalstyrkan.

Ljusare utsikter inom byggbranschen

Tvärtemot företagens försiktiga prognos i höstas förbättrades byggkonjunkturen något under våren. Konjunkturindex på -1 tyder på normalkonjunktur och drygt hälften av företagen bedömer att det rådande konjunkturläget är tillfredsställande. På ett halvårs sikt ser det ljust ut och byggföretagen väntar en kraftig konjunkturförbättring till hösten, där optimismen är särskilt påtaglig inom bygg- och anläggningsarbeten.

Ökad framtidstro inom konsultbranschen

För ett par år sedan var det ett rejält tryck i konsultbranschen med närmast överhettingstendenser. Nu är efterfrågan mer dämpad, vilket avspeglas i en försämring av konjunkturindex från höstens +14 till -4. Till nästa halvår ser konjunkturen ut att stärkas igen. Mer än hälften av företagen räknar med att faktureringen kommer att öka. Trots de positiva prognoserna förväntas sex av tio företag behålla personalstyrkan på samma nivå som idag.

Konjunkturen i Västra Götalands delregioner

Den regionala konjunkturbilden är fortsatt jämn. Index för delregionerna Göteborgsregionen, Sjuhärad, Skaraborg och Fyrbodal ligger alla inom intervallet -19 och -25.

Konjunkturindex Höst 2012 Vår 2013 Höst 2013 (prognos)
Västra Götaland -21 -21 -2
Göteborgsregionen -21 -19 +3
Sjuhärad -16 -22 -2
Skaraborg -22 -25 -8
Fyrbodal -16 -25 -14

 

Göteborgsregionen

Den enda regionen där konjunkturindex stigit från i höstas är Göteborgsregionen. Precis som i höstas är det industrin och sällanköpshandeln som uppvisar ett särskilt svagt konjunkturläge, men även partihandeln har dämpats det senaste halvåret. Bättre går det för konsultbranschen, inklusive datakonsulter, som trots att de känner av en vikande efterfrågan klarat sig relativt väl. Även byggindustrin har klarat sig förhållandevis bra i Göteborgsregionen. Inom industrin ser livsmedelsindustrin ut att även fortsättningsvis utvecklas väl och transportmedelsindustrin räknar med ett klart bättre konjunkturläge till hösten.

Sjuhärad

Den konjunkturförsvagning som företagen i Sjuhärad upplevde föregående höst har fördjupats ytterligare och delregionens samlade konjunkturindex har backat. I höstas trodde såväl industrin som handeln på en svag förbättring av läget medan byggbranschen såg dystert på utvecklingen. Det har dock visat sig vara byggföretagen som haft den bästa konjunkturutvecklingen medan sällanköpshandeln gått riktigt svagt. Industrikonjunkturen är i det närmaste oförändrad. Det råder dock stor optimism inför hösten där samtliga branscher räknar med ett konjunkturlyft. Kraftigast uppsving väntas inom sällanköpshandeln.

Skaraborg

Efter höstens försvagning har konjunkturen i Skaraborg planat ut och konjunkturindex ligger kvar på ungefär samma nivå som i höstas. Denna nivå signalerar att konjunkturen är svagare än normalt. Index dras ner av industrin som befinner sig i ett fortsatt besvärligt läge men industriföretagen tror på en positiv utvecklingen det kommande halvåret. Inom byggbranschen är bedömningen inte lika negativ som i höstas och index har tagit sig förbi både industrin och sällanköpshandeln. Optimismen har överlag återvänt och inför kommande höst tror samtliga näringslivssektorer på en konjunkturförstärkning. Sysselsättningen väntas trots detta att fortsätta sjunka.

Fyrbodal

Konjunkturläget i Fyrbodal har försvagats under våren. Nedgången var också mer påtaglig än i övriga delregioner och Fyrbodal har för närvarande den svagaste konjunkturläget tillsammans med Skaraborg. Företagens prognos för hösten är dock försiktigt positiv och en måttlig konjunkturförbättring väntas under det kommande halvåret. Pessimismen är mest påtagligt inom den tungt vägande industrin. Läget inom byggsektorn är fortfarande svagt trots en försiktig förbättring under våren. Inom sällanköpshandeln är läget något ljusare och handlarna gör bedömningen att man befinner sig inom ramen för normalkonjunktur.

Konjunkturbarometeren i sin helhet finns på www.vgregion.se/konjunktur

 

                                      # # #

Konjunkturindex kan variera från –100 till +100. Värdet 0, med en toleransgräns på ±15 innebär en s.k. normalkonjunktur. –100 anger en nattsvart lågkonjunktur och +100 står för en överhettad högkonjunktur. Gränserna för lågkonjunktur och högkonjunktur kan schablonmässigt sättas till index –40 respektive +40.
 
Konjunkturbarometern för Västra Götaland bygger på en postenkät till drygt 1 000 företag inom tillverkningsindustri, byggverksamhet, uppdragsverksamhet (konsultföretag), bilhandel, samfärdsel, sällanköpshandel och partihandel. Undersökningen, som ger en totalbild för hela Västra Götaland, har dessutom brutits ned på de fyra delregionerna Göteborgsregionen, Fyrbodal, Sjuhärad och Skaraborg. Vårens mätningar – där svaren från företagen harsamlats in från och medslutet av mars till och med april månad – avser utfall för andra halvåret 2011, en nulägesbeskrivning för våren i år och en prognos för andra halvåret 2012. Konjunkturbarometern för Västra Götaland görs av Statistiska Centralbyrån på uppdrag av Västra Götalandsregionen.
 

 


 



Kontaktperson: Bertil Törsäter, regionutvecklingsdirektör, 070-86 30 732
Mats Granér, analyschef tel. 070-57 00 934


Läs meddelandet som PDF