Pressmeddelande
Från Press - Regionutveckling
2010-05-27 10:30


Konjunkturbarometer för Västra Götaland våren/hösten 2010:

Konjunkturen allt starkare i Västra Götaland


Den återhämtning som inleddes i Västra Götaland i höstas har fortsatt med tilltagande styrka. Förbättringen omfattar samtliga delregioner och branscher. Konjunkturen ser ut att stärkas rejält det kommande halvåret vilket förväntas medföra ökad sysselsättning till hösten.

Konjunkturindex för Västra Götaland, som kan variera från index -100 till +100, står under våren i -3 jämfört med -29 i höstas. Detta visar att Västra Götaland nu befinner sig i en normalkonjunktur. Optimismen är starkt utbredd bland företagen och förväntningarna pekar på en uppgång i konjunkturen till +21 till hösten.
– Efter den djupa konjunktursvackan och finanskrisen är det mycket glädjande att presentera en prognos där alla kurvor pekar åt rätt håll. Om vi ska tro på företagens bedömningar kommer vi till hösten ha en konjunktur som är bättre än normalläget. Undersökningen gjordes alldeles innan den statfinansiella krisen i Grekland och jag hoppas att inte efterverkningar av den kommer att rubba den ljusa konjunkturbilden, säger regionutvecklingsdirektör Bertil Törsäter.

Sysselsättningsnedgången planar ut
Sysselsättningen i näringslivet har minskat svagt det senaste halvåret. Sedan i höstas har 29 procent av företagen minskat antalet anställda, medan 23 procent redovisar en ökning. Till hösten förutses en väsentlig ökning i antalet sysselsatta – 34 procent av företagen planerar en ökning och enbart 14 procent planerar en minskning. Störst andel företag som planerar att nyanställa finns inom uppdragsverksamhet och byggnadsindustri. 

Splittrad regional konjunkturbild
Trots att återhämtningen är stark för alla delregioner är den regionala konjunkturbilden, liksom i höstas, splittrad. Göteborgsregionen och Sjuhärad ligger i topp på konjunkturkurvan med index +3 respektive -1. Fyrbodal och Skaraborg ligger på -15 vilket i stor utsträckning förklaras av ett starkare beroende av tillverkningsindustrin. I Skaraborg bidrar även en försämrad byggkonjunktur. Optimismen inför hösten är utbredd i hela Västra Götaland. Enligt prognosen kommer index för Göteborgsregionen och Sjuhärad hamna på +27 respektive +23, vilket är högre än vad som betecknas som en normalkonjunktur. Konjunkturindex för Fyrbodal och Skaraborg förväntas hamna på +12 respektive +6.

Fortsatt återhämtning inom tillverkningsindustrin
Tillverkningsindustrin i Västra Götaland har sedan i höstas känt av ett ordentligt lyft i konjunkturen som nu börjar gå mot en normalkonjunktur. Återhämtningen syns i alla delbranscher, men är inte oväntat tydligast inom fordonsindustrin. Efterfrågan inom tillverkningsindustrin har tagit fart efter årsskiftet och orderingången från såväl hemma- som exportmarknaden bedöms öka kraftigt under första halvåret. Av allt att döma blir produktionsuppgången tillräckligt stabil för att företagen ska våga börja nyanställa igen och fram till i höst förväntas en måttlig sysselsättningsökning inom tillverkningsindustrin.

Vändning i byggbranschen
Byggbranschen har drabbats hårt av de svaga bygginvesteringarna de senaste åren men trots detta har läget förbättrats betydligt. Konjunkturindex har stigit från -27 till -8. Allra bäst är byggkonjunkturen i Sjuhärad, medan byggföretagen i Skaraborg fortfarande upplever en svag konjunktur. I Skaraborg förväntas ett fortsatt ansträngt läge till hösten. I övriga delregioner förväntas en fortsatt förbättring av konjunkturen och nyanställningar.

Bilhandeln blomstrar
Bilhandeln i Västra Götaland har genomgått en närmast dramatisk ökning det senaste året. Vändningen kom under förra sommaren med en stark efterfrågeökning senare under hösten. Två av tre bilhandlare räknar med fortsatt stigande försäljning under första halvåret i år. Uppgången ser ut att fortsätta kommande halvår – sju av tio företag tror på en ännu starkare konjunktur. Om prognosen slår in kommer bilhandeln att uppleva en högkonjunktur till hösten.

Snabbare återhämtning i Västra Götaland än för riket
Jämfört med övriga Sverige hävdar sig Västra Götaland väl. Under fjärde kvartalet 2009 hade omsättningen inom näringslivet ökat med 2,6 procent från fjärde kvartalet 2008. Under samma period ökade omsättningen för näringslivet i Sverige bara obetydligt, med 0,2 procent.

Länk till fördjupningar om varje delregion samt Konjunkturbarometern i sin helhet.

Konjunkturbarometern bygger på en postenkät till drygt 1 000 företag inom: tillverkningsindustri, byggnadsindustri, sällanköpsvaruhandel, bilhandel, samfärdsel, partihandel, uppdragsverksamhet (konsultföretag) samt IT-verksamhet. Undersökningen, som ger en totalbild för hela Västra Götaland,  har dessutom brutits ned på de fyra delregionerna Göteborgsregionen, Fyrbodal,  Sjuhärad och Skaraborg. Vårens mätningar – där svaren samlats in under andra halvan av mars och april månad  – avser utfall för andra halvåret 2009, en nulägesbeskrivning för våren i år och en prognos för andra halvåret 2010. Undersökningen görs av Statistiska Centralbyrån på uppdrag av Västra Götalandsregionen.

Konjunkturindex kan variera från –100 till +100. Värdet 0 med en toleransgräns på ca ±15 enheter anger läget för en s.k. normalkonjunktur, –100 anger en nattsvart lågkonjunktur och +100 står för en överhettad högkonjunktur. Gränserna för lågkonjunktur och högkonjunktur kan schablonmässigt sättas till index –40 respektive +40.




Kontaktperson: Bertil Törsäter, regionutvecklingsdirektör, 070-863 07 32, Mats Granér, analyschef, 070-570 09 34, Bo Sandén, Statistiska Centralbyrån, tel 070-629 46 94


Läs meddelandet som PDF