Pressmeddelande
Från Press - Regionutveckling
2009-11-26 10:30


Konjunkturen vänder uppåt i Västra Götaland


Sedan i våras har det skett en tydlig återhämtning i konjunkturen i Västra Götaland. Det gäller i samtliga delregioner och nästan alla branscher. Dessutom ser det ut som att konjunkturen förbättras ytterligare det närmaste halvåret, samtidigt som nedgången i sysselsättningen bromsas upp.

Konjunkturindex för Västra Götaland, som kan variera från -100 till +100, ligger under hösten på -29 jämfört med -41 i våras. Det visar att Västra Götaland tagit sig upp ur lågkonjunkturen, för vilken gränsen går vid -40. Optimismen är stor bland företagen och stämmer förväntningarna så hamnar vårens konjunkturindex på -1.
– Resultaten bekräftar att vi har passerat den djupaste lågkonjunktursvackan och att vi är på väg mot en normalkonjunktur till våren. Delar av fordonsindustrin har emellertid fortfarande ett ansträngt läge, vilket skapar viss osäkerhet om utvecklingen det närmaste halvåret, kommenterar regionutvecklingsdirektör Bertil Törsäter.

Sysselsättningsnedgången planar ut
Sysselsättningen i näringslivet har fortsatt att minska kraftigt det senaste halvåret. Sedan i våras har 47 procent av företagen minskat antalet anställda, medan 12 procent har ökat. Nedgången omfattar samtliga branscher med undantag för konsultbranschen. Men till våren ser det ut som nedgången planar ut. Andelen företag som planerar en ökning av antalet anställda stiger från 12 till 16 procent och andelen som tror att de kommer att behöva minska personalen halveras till 23 procent.

Bäst konjunkturläge i Sjuhärad
Sett till hela Västra Götaland är konjunkturbilden mer splittrad än i våras. Minst dåligt är läget i Sjuhärad, med ett index på -22 under hösten. Göteborgregionen hamnar på -27 medan de två övriga delregionerna, Fyrbodal och Skaraborg, har svagast konjunktur med index -31 respektive -34. Gemensamt för alla delregionerna är att de har ett bättre konjunkturläge än i våras och förväntningar på en betydligt ljusare konjunkturbild inför våren 2010, vilket är goda tecken på återhämtning.

Konjunkturindex per delregion                                                              

 

Våren 2009

Hösten 2009

Våren 2010*

Göteborgsregionen

-39

-27

+3

Fyrbodal

-45

-31

-6

Sjuhärad

-39

-22

+4

Skaraborg

-47

-34

-7

Västra Götaland

-41

-29

-1

* Prognos

Återhämtning inom tillverkningsindustrin
Den exportberoende tillverkningsindustrin ligger fortfarande på ett index som betecknar lågkonjunktur, -40, men bilden är ljusare än för ett halvår sedan. Vissa branscher inom tillverkningsindustrin har återhämtats rejält, medan det fortfarande går motigt för andra, till exempel fordonsindustrin och maskinindustrin. Livsmedelsindustrin är den industribransch som ser ljusast på konjunkturläget, med ett index på +11. Inför det kommande halvåret ser efterfrågan ut att stärkas i snabb takt och överlag tror företagen inom tillverkningsindustrin att personalnedskärningarna upphör nästintill helt till våren.

Ingen ljusning i byggbranschen
Konjunkturläget för byggbranschen har förbättrats något sedan i våras men sysselsättningen har minskat kraftigt. Inför det kommande halvåret går branschen mot strömmen med förväntningar om en svag försämring av konjunkturen. Efterfrågan ser ut att minska och ytterligare personalneddragningar är att vänta. 

Försämring inom IT-sektorn 
För IT- sektorn har konjunkturen försämrats påtaglig sedan i våras. Under våren sjönk omsättningen och det är en utveckling som fortsätter under hösten. Men en vändning ser ut att vara på väg som leds av datakonsulterna som behöver nyanställa efter årsskiftet.

Ökad försäljning i detaljhandeln
Detaljhandeln i Västra Götaland (i mätningen ingår inte livsmedelshandel) tillhör en av de få branscher där konjunkturuppgången redan är tydlig. Index står under hösten i +4, vilket faller inom ramen för normalkonjunktur. Under hösten fortsätter utvecklingen att förstärkas och vartannat företag räknar med en ökad omsättning. Optimismen inom branschen består inför våren.

Hela rapporten, med fördjupningar inom delregioner och branscher, finns på www.vgregion.se/konjunktur 

                                                  # # #
Konjunkturindex har en möjlig variationsbredd från –100 till +100. Värdet 0 +/– 15 anger läget för en så kallad normalkonjunktur. –100 innebär nattsvart lågkonjunktur och +100 står för överhettad högkonjunktur.  Gränserna för hög- och lågkonjunktur går vid –40 respektive +40.

Konjunkturbarometern bygger på en postenkät till drygt 1 000 företag inom: tillverkningsindustri, byggnadsindustri, sällanköpsvaruhandel, bilhandel, samfärdsel, partihandel, uppdragsverksamhet (konsultföretag) samt IT-verksamhet. Undersökningen som ger en totalbild för hela Västra Götaland har dessutom brutits ned på de fyra delregionerna Göteborgsregionen, Fyrbodal, Sjuhärad och Skaraborg. Höstens mätningar – där svaren från företagen samlats in under andra halvan av september och oktober månad – avser utfall för första halvåret 2009, en nulägesbeskrivning för hösten i år och en prognos för första halvåret 2010. Konjunkturbarometern för Västra Götaland görs av Statistiska Centralbyrån på uppdrag av Västra Götalandsregionen.  



Kontaktperson: Bertil Törsäter, regionutvecklingsdirektör, 0708-63 07 32, Mats Granér, analyschef, 0705-70 09 34


Läs meddelandet som PDF