Pressmeddelande
Från Press - Regionutveckling
2007-12-03 13:15


Konjunkturuppgången i Västsverige fortsätter


Högkonjunkturen som etablerades i Västsverige i våras har förstärkts ytterligare under hösten. Det innebär en uppgång för femte halvåret i följd och konjunkturen är nu den starkaste sedan mätningarna började år 1996.

Konjunkturindex ligger under hösten på +45, vilket innebär ytterligare förbättring från index +42 i våras. Företagens förväntningar indikerar dessutom ytterligare förstärkning av konjunkturläget till våren. Konjunkturindex, som baseras på företagens bedömningar, kan anta värden från -100 till +100. Ett konjunkturindex som är högre än +40 betecknas som högkonjunktur.

Konjunkturen i Västsverige är fortfarande starkare än det svenska genomsnittet. Av åtta undersökta branscher är det bara inom två, partihandel och samfärdsel, som det svenska genomsnittet ligger lika högt som det västsvenska.
– En konjunkturbild med sådan styrka och bredd har vi inte upplevt sedan slutet av 1980-talet, säger regionutvecklingsdirektör Bertil Törsäter. Även om konjunkturen nu tycks plana ut talar mycket för att högkonjunkturen i Västsverige kommer att bestå en bra bit in på nästa år.

Skillnaderna mellan regiondelarna minskar
Den regionala bilden är nu mer enhetlig än tidigare. Liksom i våras är läget allra bäst Göteborgsregionen, med ett konjunkturindex på +50. Därefter följer Sjuhärad och Skaraborg med index +44 respektive +43. Fyrbodal har med ett index på +40 passerat Halland, som backar från +42 i våras till +34 i höstens mätning. Bakom förbättringen i Fyrbodal ligger bland annat tillverkningsindustrin samt en ytterligare förstärkning av den redan tidigare mycket starka byggkonjunkturen.
– Optimismen inom näringslivet i FyrBoDal är nu i nivå med Sjuhärad och Skaraborg. Den positiva utveckling som vi länge sett i stora delar av Västsverige tycks ha spridit sig till samtliga regiondelar i Västra Götaland, säger Bertil Törsäter.

Kraftig uppgång inom många branscher
Detaljhandel är den bransch som har haft den starkaste konjunkturuppgången det senaste halvåret, från +28 till +46. Av de åtta branscherna som undersöks är det IT-sektorn som har den absolut starkaste konjunkturen, +61, följt av uppdragsverksamheten och byggindustrin. Den av IT-företagen förväntade fortsatta konjunkturuppgången riskerar att hämmas av brist på arbetskraft. Två av tre IT-företag lider brist på branschkompetent personal.  

Stark framtidstro inom transportmedelsindustrin
Företagen inom transportmedelsindustrin hade relativt höga förväntningar inför framtiden i våras och dessa har slagit väl in. Trots den svaga dollarkursen har orderingång och produktion har stigit snabbt och optimismen inför våren 2008 är stor.

Rapporten i sin helhet finns att ladda ned på: www.vgregion.se/regionutvcckling/rapporter

Konjunkturbarometern bygger på enkäter till 1 100 företag i Västsverige inom ett antal konkurrensutsatta branscher som tillverknings- och byggnadsindustri, sällanköpsvaru- och partihandel, bilhandel och samfärdsel samt uppdragsverksamhet och IT. Undersökningen  genomförs av Statistiska Centralbyrån på uppdrag av Västra Götalandsregionen och Region Halland och mäter konjunkturen som i Västsverige som helhet, i Halland, samt i de fyra delregionerna i Västra Götaland; Stor- Göteborg, FyrBoDal, Sjuhärad och Skaraborg.


Kontaktperson: Bertil Törsäter, regionutvecklingsdirektör, tel 070-863 07 32, Bo Sandén, Statistiska Centralbyrån, tel 070-629 46 94


Läs meddelandet som PDF