Pressmeddelande
Från Press - Regionutveckling
2010-10-19 14:15


Tidigare statsminister Ingvar Carlsson ska samordna arbetet kring:

Kraftsamling för Life Science i Västra Götaland


Nu ska förutsättningarna stärkas för näringslivet inom Life Science-sektorn i Västra Götaland. Ingvar Carlsson är personen för uppdraget och bakom satsningen står Västra Götalandsregionen, Göteborgs universitet, Chalmers, Göteborgs Stad, Mölndals stad och Västsvenska Industri- och Handelskammaren.

Under våren beslutade AstraZeneca om att fokusera forskningsverksamhet till Mölndal och dra ner på forskningen i England och avveckla helt i Lund. Beslutet gjorde tydligt under vilka villkor som enheter inom globala konkurrensutsatta företag lever, med ständiga förändringar och omprövningar av verksamheter.
- Händelserna kring AstraZeneca visar hur viktigt det är att lokala, regionala och nationella aktörer agerar tillsammans för att skapa så bra förutsättningar som möjligt för forskning, utveckling och produktion i Sverige, och för vår del i Västra Götaland, kommenterar Kent Johansson, regionråd och ordförande i regionutvecklingsnämnden.

Behövs en samlad dialog
- Vi arbetar löpande med den här typen av frågor, men det behövs en förnyad och samlad dialog med näringslivet inom Life Science-området, med akademi och med offentlig sektor. Vi behöver identifiera behov av ytterligare insatser och därefter agera, fortsätter Kent Johansson.

Bakom satsningen står förutom Västra Götalandsregionen även Göteborgs universitet, Chalmers, Göteborgs Stad, Mölndals stad och Västsvenska Industri- och Handelskammaren. Västra Götalandsregionen har en koordinerande roll i arbetet.
- För att få kraft i processen tror vi att det behövs en samlande person med stor erfarenhet av att föra dialog med såväl näringsliv som offentliga företrädare och akademi. Ingvar Carlsson är, med sin erfarenhet och sina kontaktnät, rätt person för uppdraget konstaterar Kent Johansson.

Ska leda till åtgärder för att stärka sektorn
Ingvar Carlsson kommer att ägna större delen av sin tid till att ha möten med inblandade parter för att hitta fram till de åtgärder som behövs för att stärka sektorn.
- AstraZenecas satsning i Göteborg och Mölndal är en möjlighet och en utmaning för Västra Götaland, med dess goda förutsättningar för Life Science. Ur ett nationellt perspektiv är det också väsentligt att AstraZeneca och andra företag i branschen kan bedriva forskning och klinisk utveckling i Sverige, att de kan rekrytera den personal som behövs och att de kan driva samarbeten med både akademi och företag, kommenterar Ingvar Carlsson.
Uppdraget beräknas pågå till april 2011.

Life Science: Life Science är ett brett begrepp som omfattar olika områden inom livsvetenskap och hälsa. Det kan handla om till exempel läkemedel och medicinteknik, men också nya områden inom bioteknik.

Ingvar Carlsson: Utöver ett flertal ministerposter, bland annat utbildningsminister och statsminister i två perioder, har Ingvar Carlsson stor erfarenhet av utbildnings-, forsknings- och framtidsfrågor. Bland annat genom LifeGene; ett forskningsprojekt med syfte att undersöka hur gener, miljö och levnadsvanor är kopplade till stora folksjukdomarna, där Ingvar Carlsson ledde styrgruppen under uppbyggnadsfasen.

Mottog den 27 augusti Karolinska Institutets jubileumsmedalj för att, på ett betydande sätt, bidragit till den medicinska forskningen. Bland annat genom projektet Life Gene.

Ordförande för Stiftelsen för strategisk forskning 1997-2002.

 


Kontaktperson: Ingvar Carlsson nås genom Bo Norrman, tel 0703-710949
Kent Johansson, regionråd och regionutvecklingsnämndens ordförande, tel 0705-37 03 40 Bertil Törsäter, regionutvecklingsdirektör, tel 0708-63 07 32


Läs meddelandet som PDF