Pressmeddelande
Från Kultursekretariatet
2006-12-15 15:30


Kulturnämndens sammanträde den 15 december 2006


Film i Väst säkrar TV-produktion av Göteborgsdeckare

Nu kan Film i Väst ta de inledande stegen för att etablera en TV-satsning i Västra Götaland. Först ut blir en satsning på sex TV-långfilmer byggda på Helen Turstens kriminalromaner om Göteborgspolisen Irene Huss. Satsningen blir möjlig sedan kulturnämnden beslutat tillföra Film i Väst ytterligare 18 mkr under en tvåårsperiod för bland annat en utökad satsning på film- och Tv-produktion i Västra Götaland.

 

Satsningen på kvalitetsdrama, dokumentärfilm och formatutveckling för TV är ett resultat av den utredning, Strategic Development Study, som presenterades i början av 2006. Där konstaterades bland annat att en förstärkt satsning på TV-produktion kraftigt kommer att bidra till att öka inflödet av utifrån kommande kapital, öka sysselsättningen och nyföretagandet i branschen men också förstärka tillväxten i redan existerande företag.

De sex filmerna om Irene Huss innebär att omsättningen i regionens dramaproduktion ökar med 50 procent. Filmerna beräknas omsätta 80 mkr och merparten av finansieringen kommer från Tyskland och övriga Skandinavien. Genom att Film i Västs engagemang säkras att Huss-produktionen kommer igång. Projektet beräknas spendera minst 50 mkr i Västra Götalandsregionen på att anställa personer bosatta i Västra Götaland, men också på inköp av varor och tjänster hos företag med verksamhet i regionen.

 

Västra Götalandsregionen blir först i Sverige med visningsersättning

Bildkonstnärer ska ha rimlig ersättning för att visa sina verk. Det menade Västra Götalandsregionens kulturnämnd när man blev först i landet med att besluta om visningsersättning enligt KRO:s normer när konstnärernas verk visas offentligt. Bakgrunden är en analys om bildkonstens styrkor och svagheter. Tre faktorer av vikt för bildkonstens utveckling i regionen pekades ut: Utveckla och stärka de konstnärliga utbildningarna i Västra Götaland, skapa bättre förutsättningar för konstnärer att leva och verka i Västra Götaland samt att marknadsföra konstlivet i regionen.

Som ett led i att stärka bildkonsten i Västra Götaland beslöt nämnden att i en första fas ge de fyra konstfästena Borås Konstmuseum, Skövde konstmuseum, Dalslands museum och konsthall samt Lokstallet i Strömstad möjlighet att ge visningsersättning till konstnärer från Västra Götaland.

 

 

Avtal om kulturutbyte med Mexikansk delstat

Västra Götalandsregionens kulturnämnd har tecknat avtal med den mexikanska delstaten Querètaro om ett utökat kulturellt utbyte. Sedan 2003 har ett aktivt utbyte skett mellan Västra Götalandsregionen och Querètaro inom främst musik, bildkonst, teater, ateljévistelser, workshops och miljöutveckling.

 

Det nu ingångna avtalet befäster en fortsättning av det redan påbörjade utbytet men ger också möjligheter för helt nya områden. Båda parter ska aktivt delta i såväl förslagsprocessen och förberedelsefasen som marknadsföringen och genomförandet.

De aktiviteter som finns på förslagslistan är bland annat konstnärsutbyte: Två ateljévistelser per år, där respektive parts konstnär får tillbringa en månadslång vistelse för inspiration och arbete. Scenkonst: En konstnärlig ledare bjuds in för att sätta upp en föreställning eller konsert med lokala dansare/musiker. Workshops: Varje organisation erbjuder en lärare för ett workshopstillfälle med målet att undervisa inom ett konstnärligt område. Två kulturkonferenser, en i varje delstat/region kommer också att ordnas under avtalsperioden som löper fram till och med 2009.

 

 

Kulturnämnden beviljade dessutom följande projekt-/verksamhetsbidrag:

600 000 kr till Kultur Ungdom för handläggning av den sk K-pengen.

600 000 kr för arbete med regionalt Handlingsprogram för Barns och Ungas kultur och fritid.

150 000 kr för att utveckla interaktivt gränssnitt för utbudskatalogen och Handlingsprogramsprocessen på webben inom ramen för Kultur:Väst.

100 000 kr för internationella utbyten för unga.

270 000 till nya förvaltningen för Kulturutveckling för Unga Vuxna-gruppens satsning på Ungkultur under 2007.

150 000 kr till den internationella konferensen Taking Place, om barn och arkitektur.

200 000 kr till projektet Mobila Filmskolan i Bergsjön.

200 000 till Sjuhäradsfestivalen 2007.

75 000 kr för medfinansiering av projektet Ung Punkt Nu som är ett integrations- och samhällsprojekt som drivs av Göteborgs Integrationscenter.

125 000 kr till Baroque för framtiden: Docera, Delectare, Movere som initierat en konsert-/seminarieserie för elever vid kulturskolor i Västra Götaland.

100 000 kr till Vi sjunger av oss själva – Barnvisan 07 som syftar till att initiera, stödja nya samarbeten, beställa och framföra nya verk för och av barn.

60 000 kr till Utveckla och förnya konsertverksamheten i Borås och Sjuhäradsbygden med särskild inriktning på unga musiker och en ung publik. Avser handledararvode och särskilt riktade verksamheter mot barn och unga för att trygga återväxten inom Borås Symfoniorkester.

100 000 kr till De ungas Sommarakademi för att under fyra veckor driva ett antal ”verkstäder” där ungdomar får arbeta med teater, konst och media.

50 000 kr till Case Uddevalla för att fortsätta projektet som avsåg en positiv hantering av frågor relaterade till graffiti.

160 000 kr till Antirasistiska Filmdagar 2007 för en temavecka riktad mot grundskole- och gymnasieelever med tema rasism och mångkultur.

150 000 kr till Kalasmusikanterna för att inför Kulturkalaset i augusti nästa år engagera elever från kommunala kulturskolor och då särskilt unga tjejer och elever med mångkulturell erfarenhet.

300 000 kr till Göteborgs ChoirFestival för att försöka etablera och utveckla en internationell körfestival i Göteborg och Västra Götalandsregionen.

50 000 kr till Uddevalla Folkmusik Festival 2007 för att för fjärde gången genomföra en stor festival för en bredallmänhet och då exponera det rika kulturarv Västra Götalandsregionen äger i form av genuin folkmusik, visa och dans.

30 000 kr till SJUNGiKÖRfestival som är en nationell körfestival för unga.

150 000 kr till Krokstadsfestivalen Man Must Dance. Världens musik, dans och kurser och dess sammansmältning som arrangeras för nionde året i rad.

350 000 kr till Göteborg Art Sounds 2007 som är en festival som är betydelsefull i arbetet med att profilera regionen som en viktig aktör på det samtida musikområdet.

125 000 kr till S.O.T. videofestival. En festival som gör smal samtidskonst tillgänglig och attrativ för människor utanför storstadens gallerier.

100 000 kr till Uddevalla folkmusikfestival som lyfter fram det rika arv av folkmusik, visa och dans som finns i Västra Götalandsregionen.

200 000 kr till Mångfaldsfestivalen i Västra Götaland där Iranska Riksförbundet Väst vill främja och förbättra aktiviteter för barnfamiljer och ungdomar samt bekämpa utanförskap bland iranska barn och ungdomar i Västra Götaland.

50 000 kr till KVIRR för att arrangera konstvandring under påsken 2007.

100 000 kr till Skandinavien Salsa Congress för att under 2007 arrangera en kongress med shower, tävlingar och workshops.

70 000 kr till Världen är mitt hem för att för åttonde gången arrangera en internationell exilfilmsfestival.

200 000 kr till Quero möte Gungfly – Internationellt Dansresidens får ett villkorat stöd för att stimulera det konstnärliga arbetet mellan regioner i Europa.

300 000 kr till Trappan som är ett kompetensutvecklingsprojekt med jämställdhetsinriktning.

100 000 kr till Meeting Close – ett dansprojekt som utvecklat ett kulturutbytet med Alexandria.

270 000 kr till Snickarteatern i Tibro för att ytterligare utveckla samarbetet med Västarvet Forsvik.

330 000 Internationell festivalsamordning för att utveckla festivalerna Kalv, GAS och World Music Days.

75 000 kr till Aktivitetshuset Beta – en ny typ av kreativ plats för aktivitet och deltagande som tidigare saknats i Västsverige.

150 000 kr till Konstprojekt Gällstad som låter det textila kulturarvet möte samtidskonst och stora shoppingskaror.

50 000 kr till Kning Disk för att etablera exponeringsplatser i Göteborg och i regionen för den allt mer växande ljudkonsten.

300 000 kr till Aurora Chamber Music för att fortsätta etableringen av ett nordiskt kammarmusikcentrum.

30 000 kr till ”Det är inte som det vart att gå längs stranden”. En vandringsutställning som stärker Dalslands museums profil som park- och trädgårdsmuseum.

100 000 kr till Konst Nu – fas 2 – ett samtidskonstprojekt som syftar till att skapa nyfikenhet och intresse kring samtidskonsten.

100 000 kr till ”På spaning efter Erik Satie´s bortglömda mästerverk” – ett uruppförande i kosmopolitisk miljö på Hisingen och Lindholmsvarvet.

25 000 till Musikaliska Möten – Rörelse och rytm som involverar olika konstformer och flera kulturaktörer som är verksamma i Dalsland.

180 000 kr till Ambient Books för en förstudie kring konstnärlig utformning, tekniska lösningar samt upphovs, ekonomi och möjlig interaktivitet.

80 000 kr till Konstsamtal med äldre för en förstudie kring hur vårdpersonal kan leda samtal om konst ibland annat äldreboenden i Tanum och Strömstads kommuner.

40 000 kr Gatumusikal Pål x Nora för en förstudie inför 200-årsjubilum av Emelie Flygare-Carléns litterära gärning med syfte att skapa ett antal publika aktiviteter i norra Bohuslän.

250 kr till ”Forum för poesi och prosa” för konsolidering av verksamheten som omfattar att bland annat att i caféform nå ut brett och göra litteraturen till ett hörbart alternativ.

100 000 kr till en internationell konferens om Entreprenörskap och utbildning i kulturlivet – en femdagarskonferens i Göteborg, inom ramen för det internationella nätverket European Network for Cultural Administration Training Centers, med inriktning mot att lyfta fram goda exempel på kulturellt entreprenörskap i Västra Götaland.

150 000 kr till ”A State Affair” för att utveckla den pedagogiska delen av en teaterupplevelse.

700 000 kr till ”Konst i offentlig miljö – en framtidsfaktor i Fyrbodal” som genom seminarier, inspirationsdagar och konstnärligt konsultarbete ska medverka till helhetstänkande och långsiktighet i offentligt planeringsarbete.

50 000 kr till ”European Big Band Platform” så att Bohuslän Big Band, via Vara konserthus, kan genomföra ett EU-projekt i samarbete med partners från Portugal, Belgien och Österrike.

50 000 kr till Ulricehamns kommun och Vänersborgs Musikförening för att agera värdar i samband med projektets spelningar.

200 000 kr till ”Origio 2007” för att fokusera på det fria konst- och kulturlivets utveckling och hur konsten kulturen kan användas för att skapa kreativt klimat.

50 000 kr till ”Ett Nordiskt Galleri för Textil Konst” som medfinansiering i att stärka nätverken och skapa fysisk mötesplats för samtida textilkonst.

100 000 kr till ”I kölvattnet av en Ostindiefarare” så att Föreningen Repslagarbanan kan visa upp det kulturhistoriskt värdefulla hantverket i samband med Ostindiefararens hemresa från Kina.

150 000 kr till ”Dalslands soldatregister” för fortsatt uppbyggnad av en databas kring enskilda soldaters liv.

655 000 kr till ”Mångkulturkonsulenter”. Två heltidstjänster som under 2007 kommer att arbeta med inspiration och utbildningsdagar för kommuner, kulturinstitutioner och fria kulturlivet.

50 000 kr till ”Projekt Sverige - Skottland” för ett långsiktigt utbytesprogram på folkmusikområdet.

200 000 kr till ”Barnteaterakademin” så Backa teater kan fortsätta utveckla barn- och ungdomsteatern.

250 000 kr till ”Modell för gemensam marknadsföring av kultur i STO-regionen” . Ett gemensamt projekt mellan kulturförvaltningarna i Stenungsund, Tjörn och Orust för att samordna och effektivisera kulturmarknadsföringen.

30 000 kr till ”Konthantverkskonferens Kooperativen 2007” – en konferens i regi av Nääs Konsthantverk.

100 000 kr till ”Högsåsen och Tiveden – gränsbygd i Skara borg och Örebro län” för förarbeten och dokumentation inför ett projekt om problematik och möjligheter i gränslandet.

143 000 i verksamhetsbidrag till Regional SIOS (Samarbetsorgan för etniska organisationer i Västra Götaland).

100 000 kr i verksamhetsbidrag till Sverigefinska Riksförbundet.

75 000 kr i verksamhetsbidrag till RSI Romani Studies Institute 

 



Kontaktperson: Kulturnämndens ordförande, Lars Nordström, på telefon 0709 – 20 68 39
1:e vice ordförande, Conny Brännberg, på tel 0703 – 41 05 65 2:e vice ordförande, Johnny Nilsson, på tel 0708 – 28 17 25 Kulturchef Kerstin Quentzer på tel 0708 – 10 37 96


Läs meddelandet som PDF