Pressmeddelande
Från Press - Regionutveckling
2008-04-09 11:25


Landsbygdsbutikerna i Västra Götaland först i Sverige med inventering av tillgängligheten


Vilka möjligheter har personer med funktionsnedsättning att handla, göra utflykter, besöka offentlig service, delta i evenemang eller utöva sina medborgerliga rättigheter och skyldigheter? Och missar butiksägare likväl som kommunala och statliga verksamheter personer med funktionsnedsättning som besöks- och kundgrupp?

Enligt riksdagens handlingsplan ”Från patient till medborgare” ska Sverige vara tillgängligt för alla år 2010. Genom att underlätta för kunder med olika funktionsnedsättningar ökar också förutsättningarna för butikerna att få fler besökare och ökad vinst. Det har projektet ”Design för alla – Utveckling av en utbildningsmodell och metod för mer tillgängliga butiker” tagit fasta på. Modellen som har tagits fram knyter samman lagar och regler med kundernas behov och butikernas förutsättningar. Handlare har utbildats, butiker inventerats och det har gjorts handlingsplaner för att åtgärda enkelt avhjälpta hinder i butikerna. Intresset och förståelsen för projektet har varit stort.
– Tänk att jag hade fel om att vi inte har handikappade i butiken. Nu kommer ju människor med rullatorer in. Det hade inte jag sett förut, säger en av de handlare som deltagit i projektet.

Inledningsvis bedömdes att det fanns 88 landsbygdsbutiker i Västra Götaland som behövde information och hjälp med att bli tillgängliga för kunder med funktionsnedsättningar. 79 har deltagit i projektet hittills. Metoden har dessutom fått stor spridning i övriga delar av Sverige – samtliga länsstyrelser har uppgett att de är positiva till att genomföra en insats likt den som gjorts i Västra Götaland.

Internet till stor hjälp i projektet
Konsumentverket har i ett tidigare samarbete med bland annat Västra Götalandsregionen tagit fram en webbaserad utbildning för handlare som vill arbeta för bättre tillgänglighet i sina butiker. Utbildningen har modifierats och använts i projektet. På Internet finns också den tillgänglighetsdatabas som Västra Götalandsregionen och den samlade handikapprörelsen tagit fram för att medborgare med funktionsnedsättningar ska kunna få information om hur tillgängligheten är i t ex butiker. Handlarna kan i sin tur använda databasen för att få kunskap om sin butiks tillgänglighet och se vilka enkla avhjälpta hinder som de behöver åtgärda.

Det är Västra Götalandsregionen, den samlade handikapprörelsen i Västra Götaland, Föreningen Landsbygdshandelns Främjande (FLF) och Länsstyrelsen i Halland som har genomfört projektet. Finansieringen har Allmänna Arvsfonden, Västra Götalandsregionen och Länsstyrelsen i Halland stått för.

Ladda ner rapporten här: www.vgregion.se/regionutveckling/rapporter



Kontaktperson: Marianne Salén, utvecklingsledare, avdelningen funktionshinder och delaktighet, 0705-437036, Lisbeth Fransson, projektledare, näringslivsenheten, 0708-456257


Läs meddelandet som PDF