Pressmeddelande
Från Press - Regionutveckling
2006-06-01 13:00


Landsbygdsprojekt i Västra Götaland nominerade till Årets Leader


I år har flera av Västra Götalandsregionens landsbygdsprojekt uppmärksammats av den jury som årligen utnämner ett projekt till Årets Leader. Två projekt är nominerade till utmärkelsen, och ett projekt har fått ett hedersomnämnande.

 

Årets Leader är en utmärkelse som delas ut av Svenska Nätverket för Leader+* varje år. Leader+ är ett av EU:s gemenskapsinitiativ som ska främja utveckling på landsbygden. Syftet med Årets Leader är att uppmärksamma lyckade landsbygdsprojekt i Sverige.

 

Av de tre projekt som har gått vidare i tävlingen kommer två projekt ifrån områden i Västra Götalandsregionen. Dessa två projekt är ”Saltängslamm” från Västkusten och projektet ”Guard You” från Sjuhäradsbygden. Dessutom fick projektet ”TänkNik” från Vårgårda, ett hedersomnämnande.

 

Projektet ”Saltängslamm” syftar bland annat till att olika slaktmöjligheter för lamm i skärgården ska utredas samt utvärderas. Detta för att lägga grunden till en upparbetning av ett varumärke, byggt på de positiva värden som förknippas med skärgården. Syftet med projektet ”Guard You” är att utveckla en miljövänlig behandlingsform av textilier för att öka textiliernas motståndskraft mot olika former av fukt, vätska och smuts. Projektet ”TänkNik” syftar till att människor på ett kreativt och intresseväckande sätt ska få lära sig mer om teknik.

 

Den 7 juli ska projekten presenteras och bedömas av juryn. Därefter utses den slutliga vinnaren av utmärkelsen Årets Leader.

 

Om du vill veta mer om Leader+ gå in på: www.leaderplus.se
Mer information om de nominerade projekten hittar du på följande adresser:
www.carpemare.nu
www.leader-sjuharad.com
www.leaderkarnan.nu

 

* Leader+ är ett gemenskapsinitiativ inom EU:s strukturfonder, och ett instrument för förnyelse av landsbygden. Syftet med programmet är att stödja hittills oprövade och innovativa utvecklingsstrategier som griper sig an landsbygdens utveckling. Leader+ kan beskrivas som en experimentverkstad för att hitta nya vägar till en hållbar utveckling av landsbygden.

Sverige består av tolv Leaderområden, varav tre av dessa finns inom Västra Götalandsregionen; Carpe Mare, Leader+ Sjuhärad och Leader+ Kärnan. Utifrån lokala förutsättningar och lokala initiativ formas projekt, vilka skall bidra till utvecklingen av landsbygden i respektive område.




Kontaktperson: Lars-Erik Larsson, ansvarig företagsstöd, 0708-456275
Annica Andersson, verksamhetsledare, Leader+ Sjuhärad, 0706-44 00 65 Ingemar Rosén, verksamhetsledare, Leader+ Carpe Mare, 070-60 85 851 Carin Alfredsson, verksamhetsledare, Leader+ Kärnan i Västra Götaland, 070-810 6499


Läs meddelandet som PDF