Pressmeddelande
Från Regionutvecklingssekretariatet
2013-11-12 15:15


Regionutvecklingsnämnden 12 november 2013

Långsiktigt stöd till de kulturella och kreativa näringarna


Västra Götaland har Sveriges största regionala kulturbudget och de kulturella och kreativa näringarna bedöms ha stor utvecklingspotential. Regionutvecklingsnämnden antog idag ett handlingsprogram som ska bidra till att utveckla området. Nämnden beslutade även om totalt 38,5 miljoner kronor till utvecklingssatsningar i Västra Götaland. Ett urval beskrivs nedan.

Drygt 7 procent av Västra Götalands yrkesaktiva arbetar inom kultur- och upplevelsesektorn. Här finns viktiga och ledande produktionsmiljöer och mötesplatser som Film i Väst, Bok & Bibliotek och Göteborgs internationella filmfestival. Här finns också framstående kulturinstitutioner som Göteborgs Operan, Nordiska akvarellmuseet på Tjörn och Vara konserthus, liksom Nordens största konstnärliga fakultet. Till detta kommer över 7 340 företag inom de kulturella och kreativa näringarna. 
Regionutvecklingsnämnden antog idag ett handlingsprogram som ska fortsätta det långsiktiga arbetet med att utveckla och stärka de kulturella och kreativa näringarna i Västra Götaland. Programmet ska bidra till att företag kan startas och utvecklas på samma villkor som inom andra branscher. Det ska också öka kunskapen om kulturens roll i samhällsekonomin genom att initiera forskning på området. De kreativa noder som utvecklats runt science parks och inkubatorer i Västra Götaland är en central del i arbetet. Det är även utvecklingen av så kallade kultursystem, där lokala kulturaktörer, utbildningar, organisationer och föreningar tillsammans utvecklar produkter, erbjudanden och tjänster utifrån en unik kulturell profil.
Handlingsprogrammet är ett samarbete mellan regionutvecklingsnämnden och kulturnämnden. Kulturnämnden väntas ta motsvarande beslut om programmet den 11 december.

Projekt hjälper företag med kompetensförsörjning
Projektet Avanto Mikro hjälper mindre företag med strategisk kompetensförsörjning – rätt kompetens på rätt plats i rätt tid. På så sätt rustas företagen till att bli konkurrenskraftiga med beredskap att möta omvärldens krav på förändringar; till exempel teknikutveckling, globalisering och generationsväxling. Projektet arbetar genom att stötta företags ledningsfunktioner, visa på goda exempel och öppna upp för erfarenhetsutbyten mellan små och medelstora företag kring strategisk kompetensförsörjning, lärande och jämställdhet. Projektet möjliggör även en fördjupad samverkan mellan skola och arbetsliv.
Regionutvecklingsnämnden medfinansierar Avanto med 3 223 297 kronor.
 
Mer samarbete mellan livsmedelsföretag
FoodInnova arbetar med att öka forsknings-, utvecklings- och företagssamverkan bland företag inom livsmedelsbranschen. Projektet ska underlätta för företag att få tillgång till forskningsresurser, men även stötta när det gäller att nå nya marknader och effektivisera processer i produktionen. Projektet ska leda till att fler hälsosamma och miljösmarta livsmedel når marknaden, samtidigt som branschen stärks och fler arbetstillfällen skapas. Regionutvecklingsnämnden stödjer FoodInnova med 7 500 000 kronor. 
 
Lista på besluten i korthet finns på www.vgregion.se/run
Följ oss på Facebook; www.facebook.com/UtvecklingVastraGotaland



Kontaktperson: Birgitta Losman, ordförande regionutvecklingsnämnden, 0703-67 95 80
Bertil Törsäter, regionutvecklingsdirektör, 0708-63 07 32


Läs meddelandet som PDF