Pressmeddelande
Från Regionutvecklingssekretariatet
2013-06-27 09:55


Life Science – en sektor i omvandling. Hänger Sverige med?


Pressinbjudan från Göteborgs universitet, Västra Götalandsregionen, Chalmers, och Business Region Göteborg

Under Almedalsveckan, onsdagen den 3 juli, bjuder Göteborgs universitet, Västra Götalandsregionen, Chalmers och Business Region Göteborg gemensamt in till debatt kring framtiden för Life Science i Sverige. Nationella och regionala aktörer finns på plats på Västsvenska arenan för att diskutera hur en gemensam offensiv politik bör formas för att möta framtidens utmaningar.

Medverkar i debatten gör representanter från akademi, hälso- och sjukvård, forskningsfinansiärer och näringsliv. De samtalar om vilken politik på nationell och regional nivå som skapar förutsättningar för nästa generations Life Science-sektor och hur dessa aktörer gemensamt kan samverka för att möta morgondagens utmaningar. Andra frågor som tas upp är hur stora infrastruktursatsningar som Science for Life Laboratory (SciLifeLab) i Stockholmsregionen och European Spallation Source (ESS) i Lund bidrar till den nya Life Science-sektorn och vad industrin kan lära av omställningen i andra branscher. Kan hälso- och sjukvården bli motorn i det nya svenska Life Science-landskapet?

– Vi måste bli bättre på att samordna oss för att konkurrera internationellt. I Västra Götaland ska vi bli tydligare med vår regions styrkor och hur de kan vara en resurs för hela landet. Vi har goda exempel som Gothia Forum för samordning av kliniska studier och forskningsstudien SCAPIS, Sveriges största studie någonsin inom hjärta-kärl och lungor, som efter en lyckad pilotstudie i Göteborg nu inleds i storskalig form, säger Maria Anvret, samordnare för klustersamverkan inom Life Science i Västra Götaland.

– I Sverige finns fortsatt bra förutsättningar för en stark Life Science-sektor. AstraZeneca i Mölndal har utsetts till global forskningssite och regeringen gör omfattande satsningar på forskningsinfrastruktur på bland annat ESS och SciLifeLab. Det krävs dock att hela Sverige kan dra nytta av dessa satsningar för att skapa en nationell Life Science-agenda, säger Bertil Törsäter, regionutvecklingsdirektör, Västra Götalandsregionen.

Medverkande

Ann-Sofi Lodin, regiondirektör, Västra Götalandsregionen

Lars Börjesson, styrelseledamot ESS, huvudsekreterare på Vetenskapsrådet område infrastruktur

Margareta Olsson Birgersson, styrelseledamot SciLife Lab, medicinsk direktör Roche

Jan-Olof Jacke, VP Finance & Procurement, Astra Zeneca R&D

Charlotte Brogren, GD, Vinnova

Karin Markides, rektor och VD, Chalmers

Anna Sandström, analytiker, Vinnova

Anders Lönnberg (s), Stockholms läns landsting

Jonas Andersson, (fp), ersättare i styrelsen för Sveriges kommuner och landsting, regionråd samt vice ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet, Västra Götalandsregionen

Moderator

Helena L Nilsson, enhetschef, forskning, utveckling och utbildning, Västra Götalandsregionen

Datum: 3 juli 2013
Tid: Klockan 8:30–9:45
Plats: Almedalsbiblioteket, Cramérgatan 5, E22
Länkar: Evenemangets sida i "Almedalsmolnet"

VÄLKOMNA!


Kontaktpersoner:

Maria Anvret, samordnare för klustersamverkan inom Life Science i Västra Götaland, senior rådgivare för forskning och externa relationer vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, telefon, 0706-80 10 55, e-post: maria.anvret@gu.se

Åse Nyberg, projektledare för Västra Götalandsregionen i Almedalen, telefon 070-325 23 83, e-post:
ase.nyberg@vgregion.se

Helena L. Nilsson, enhetschef, forskning, utveckling och utbildning, Västra Götalandsregionen, telefon 0706-63 09 18, e-post: helena.l.nilsson@vgregion.se


Fakta/Life Science

Life science omfattar vetenskapsområden inom bland annat medicin, biologi, kemi, teknik, informatik och materialvetenskap.

SCAPIS

www.scapis.se
SCAPIS (Swedish CArdioPulmonary biolmage Study) är den hittills största svenska studien inom hjärta, kärl och lungor. Studien påbörjades som en pilot i Göteborg våren 2012 och genomfördes av Sahlgrenska Universitetssjukhuset samt Göteborgs universitet i samarbete med Hjärt-Lungfonden. Nästa steg är den landsomfattande SCAPIS-studien där 30 000 svenskar kommer ingå. Den data-, bild- och biobank som kommer att byggas blir en nationell resurs för svenska forskare under tiotals år framöver.

Gothia Forum

www.gothiaforum.com
Gothia Forum är en enhet inom Västra Götalandsregionen och är geografiskt placerade på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Inom Gothia Forum samarbetar Göteborgs universitet (Sahlgrenska akademin), Chalmers Tekniska Högskola, forskningsindustrin och Västra Götalandsregionen via främst Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Regionutvecklingssekretariatet. Gothia Forum har kommit till för att underlätta och driva det kliniska forskningssamarbetet mellan sjukvård, akademi och forskningsindustri i Västra Götaland. Målet är att göra Västra Götaland till den mest attraktiva regionen för högkvalitativ klinisk forskning i Europa.

Fler seminarier om Life Science

Under Almedalsveckan arrangerar vi gemensamt ytterligare två seminarier som rör Life Science:

Lokala bromsklossar, globala spjutspetsar. Hur kan Västsverige sättas på Life Science-kartan?

Bättre vård för patienten, men till en lägre kostnad. En uppgift för ingenjörer och ny teknik


Mer om Västra Götalandsregionens aktiviteter under Almedalsveckan (www.vgregion.se/almedalen)
 



Kontaktperson: Åse Nyberg, mobil: 070-325 23 83


Läs meddelandet som PDF