Pressmeddelande
Från Regionutvecklingssekretariatet
2015-01-29 16:01


Regionutvecklingsnämnden 29 januari 2015

Lyft för maten i skola, vård och omsorg


Idag tog regionutvecklingsnämnden beslut om drygt 13 miljoner kronor till olika utvecklingssatsningar runt om i Västra Götaland. En av satsningarna ska bidra till bättre offentliga måltider runt om i hela Sverige.

Runt om i Sverige serveras varje dag cirka tre miljoner offentliga måltider på bland annat skolor, äldreboenden och sjukhus. Den offentliga måltiden fyller en viktig funktion i samhället. Bra mat leder till god hälsa och måltidssektorn ger arbete till många. Regionutvecklingsnämnden beslöt idag att medfinansiera projektet ”Etablering av nationell arena för den offentliga måltiden” med 1,8 miljoner kronor. Satsningen, med säte i Västra Götaland, ska skapa en mötesplats som inspirerar och förmedlar kunskap kring den offentliga måltiden. Arenan ska bli en samlad resurs för arbetet med eller kring måltider i skola, vård och omsorg. Tanken är att använda och utveckla den kunskap som Måltidscentrum i Vara samlat på sig under de fem år som verksamheten varit igång. Viktiga kompetensområden som arenan kommer att arbeta med är bland annat näringsinnehåll och hälsa, minskad miljöpåverkan från råvaror och måltider liksom socialt ansvarstagande i livsmedelskedjan.

Turisttrafik på Lysekilsbanan även 2015
Under sommaren 2014 finansierade regionutvecklingsnämnden turisttrafik på Lysekilsbanan. Idag beslutade nämnden att upprepa satsningen under sommaren 2015. Inför sommaren kommer man att se över marknadsföringen tillsammans med Västtrafik och även arbeta för att tågen ska stanna på minst en hållplats till.

Handlingar och lista på samtliga beslut i korthet finns på www.vgregion.se/run
Följ oss på Facebook www.facebook.com/UtvecklingVastraGotaland
 



Kontaktperson: Birgitta Losman, ordförande regionutvecklingsnämnden, 0703-67 95 80


Läs meddelandet som PDF