Pressmeddelande
Från Press - Regionutveckling
2007-02-28 17:30


Margot Wallström mötte ”ungdomsambassdör” från Västra Götaland


– Det är vi ungdomar som är Europas framtid. Lyssna på oss. Det var budskapet från 21 europiska ungdomar, som i början av veckan fick åka till Bryssel för att träffa EU-kommissionären Margot Wallström. Med bland de 21 ungdomarna fanns Marie Munther, från Lerum .
– Ni är oerhört viktiga för det är ni som ska bli morgondagens beslutsfattare. Det är ni som ska ta över och ytterligare utveckla Europa, blev Wallströms svar på ungdomarnas krav.
 

Marie ingår i EU:s European Youth Ambassadors – ett initiativ som har sitt ursprung i den sommarskola, för ungdomar och politiker, som årligen arrangeras och senast hölls i Rumänien då 15 svenska ungdomar deltog. Även Josefin Brosché, från Göteborg, skulle ha deltagit i ungdomsdelegationen men tvingads avstå på grund av sjukdom. Sommarskolan och projektet European Youth Ambassadors drivs av AER (Assembly of European Regions) – en nätverksorganisation för att sprida kunskap om regionernas betydelse i Europa.

Inspirerade av sommarskolan åkte Marie och Josefin runt bland gymnasieskolor och höll seminarier för elever om möjligheten att exempelvis studera, arbeta eller göra volontärtjänst i något europeiskt land. Ett initiativ som rönte stor uppskattning hos kommissionär Wallström.

– Det är tack vare er, alla ni som engagerar er på lokal och regional nivå som EU kan nå ut med alla viktiga frågor. Ert engagemang är viktigt för att demokratin ska utvecklas, menade Margot Wallström. Vid mötet med kommissionär Wallström deltog även Lisa Belfrage som är ansvarig för Västra Götalandsregionens engagemang i AER:s sommarskola.



Kontaktperson: Lisa Belfrage, Internationella enheten, tel 0702 81 63 00


Läs meddelandet som PDF