Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2007-03-20 12:30


Maritim strategi för Västra Götaland


Västra Götaland är en utpräglad maritim region och fisket är en viktig del av den maritima strategin för Västra Götaland.
- Västkusten är centrum för svensk fiskerinäring och möjligheterna till utveckling är enorma. Marknadsvärdet på Västerhavsfisk är högt. Men det gäller inte bara fiskerinäringen. Kust och hav med de maritima näringarna är en strategisk utvecklingsresurs och ett profilområde för hela regionen. Det säger regionrådet och ordföranden i regionutvecklingsnämnden Kent Johansson i samband med ett symposium på Tjärnö om fiskerinäringen i Oslo- och Göteborgsregionen på tisdagen.

Den maritima sektorn i Västra Götaland har en stor bredd. Alltifrån yrkesfiske och beredningsindustri till sjöfart och hamnverksamhet. Kust-  båtturism har vuxit mer än någon annan verksamhet. Sammanlagt handlar det om tusentals arbetsplatser och tiotusentals arbetstillfällen.

- Hav och kust är en fantastisk resurs för Västra Götaland. För att även framtida generationer skall kunna leva och arbeta vid havet måste vi ha en kunskapsbaserad politik som tar långsiktiga hänsyn, säger Kent Johansson. 

Västra Götaland är en av de utpräglade maritima regionerna i EU och har ett nära samarbete med både EU-kommissionen och andra regioner för att utveckla sina förutsättningar.

Sjöfart och hamnar sätter visserligen sin prägel på Göteborg med omnejd, men har en helt avgörande betydelse för handel, transporter och produktion i hela Sverige.

- Nu jobbar vi tillsammans med hela den maritima sektorn i Västsverige för att möta framtida utmaningar. Miljöpåverkan, klimatförändringar, behov av utbildning och ny kunskap är bara några av de frågor som kräver samordning och framförhållning, säger Kent Johansson som leder arbetet med en regional maritim strategi.

Till det maritima partnerskapet i Västsverige hör forskning, utbildning, näringsliv, branschorganisationer, kommuner, regionala myndigheter samt kulturinstitutioner. I den maritima strategin ingår både miljö och näringslivsfrågor, på samma sätt som dessa också bildar ramen för EU-samarbetet.

Fisket är en av de centrala maritima verksamheterna genom att tillhandahålla ett livsmedel som näringsmässigt ligger i topp. Fisket påverkas av andra sektorer, som t ex sjöfart och utbyggnaden av energiproduktion till havs. Samtidigt påverkar fisket havsmiljön.

- Detta innebär att den maritima sektorn är starkt integrerad. De olika verksamheterna påverkar varandra. Ett annat exempel är den starka tillväxten av kustturismen som tvingar fram avvägningar vad gäller å ena sidan resursnyttjande och å andra sidan bevarande och skydd vid kust och hav, kommenterar Kent Johansson behovet av närmare samarbete inom den maritima sektorn.

Det ömsesidiga beroendet i den maritima sektorn kräver samordning mellan olika politikområden och branscher. EU:s satsning på en maritim policy motsvaras av behov på den nationella och inte minst regionala nivån.

 




Kontaktperson: Kent Johansson, regionråd, 0705-37 03 40
Anders Carlberg, handläggare maritima frågor, 0708-82 15 41


Läs meddelandet som PDF