Pressmeddelande
Från Press - Regionutveckling
2008-05-05 09:00


Pressinbjudan till Europaveckan i Västsverige

Massor av spännande aktiviteter med internationell prägel


Den 5-11 maj arrangeras Europaveckan i Västsverige för niondBild för Europaveckane året i rad. Debatter och samtal om aktuella Europafrågor kommer att blandas med föreläsningar och kulturevenemang. Västra Götalandsregionen stöder evenemanget och är arrangör för två av alla de aktiviteter som kommer att pågå runt om i Västsverige under veckan.


Debattävling för ungdomar
Ett av evenemangen som Västra Götalandsregionen arrangerar under Europaveckan är den svenska finalen i debattävlingen ”Do you Speak European?”. Den går ut på att ungdomar mellan 14 och 18 år i lag ska presentera sina åsikter om Europa och på ett kreativt sätt besvara frågan ”Vad betyder Europa för dig?”. Syftet är att öka kunskapen om Europa och EU hos ungdomar.

- Det är viktigt att få kunskap om hur unga människor tänker och tycker. Det är också en angelägen demokratifråga att få fler unga människor att delta i utformningen av framtidens Europa, säger Hans Aronsson som är ordförande i regionfullmäktige och även ordförande i tävlingsjuryn.

Finaljuryn består också av europaparlamentariker Anna Hedh, riksdagsledamot Cecilia Wigström, professor Sten Lorentzon och Emma Backman, chefredaktör för tidningen Tromb. Juryn bedömer bidragens innehåll, kreativitet och framförande. Moderator är Carl Heath, verksamhetsansvarig på GR Utbildning.

Initiativet till tävlingen togs av Assembly of European Regions (AER). Det är en europeisk regionorganisation där över 260 regioner är medlemmar, bland annat Västra Götalandsregionen. Det vinnande laget kommer representera Sverige i den europeiska finalen i Bryssel. Sammanlagt deltar 36 regioner från 12 länder.

Program för debattävlingen


Seminarieserie om Interreg-programmet 2007-2013

Under Europaveckan arrangerar också Västra Götalandsregionen seminarier om Interreg-programmet 2007 -2013, i samarbete med kommunförbunden.

Vad är Interreg? Hur kan Interreg-programmet stimulera till utvecklingsarbete på lokal och regional nivå? Vilka insatser kan vi få stöd för? Hur ser Interreg-samarbetet ut i praktiken? Dessa frågor kommer att belysas på fyra seminarier med olika teman.

Program för seminarier om Interreg-programmet

Representanter från media är välkomna att delta vid båda aktiviteter!

 

Europadagen
Syftet med Europaveckan är att uppmärksamma Europadagen den 9 maj. Europadagen firas med anledning av att det anses vara startpunkten för det som idag är den Europeiska Unionen (EU). Frankrikes utrikesminister Robert Schuman presenterade, den 9 maj 1950, ett förslag där en kol och stålgemenskap skulle skapas i Europa. Idag är 27 länder med i detta samarbete, däribland Sverige (från 1 januari 1995).

 

Europaveckans hemsida

Alla aktiviteter under Europaveckan

Västra Götalandsregionens hemsida om Europaveckan



Kontaktperson: Hans Aronsson, regionfullmäktiges ordförande, 0705-31 32 01
Lisa Belfrage, internationella enheten 0702- 81 63 00


Läs meddelandet som PDF