Pressmeddelande
Från Press - Regionutveckling
2010-03-15 14:15


Miljoner att söka för företag som vill satsa på forskning och utveckling


Nu öppnar den andra ansökningsomgången till FoU-kortet, Västra Götalandsregionens satsning på forskning och utveckling i små och medelstora företag. Fram till den 30 april kan företag söka stöd och sammanlagt kommer tio miljoner kronor att delas ut genom FoU-kortet under tre ansökningsomgångar 2009-2010.

FoU-kortet syftar till att stärka företagens konkurrensförmåga genom att få fler att satsa på forskning och utveckling. Det finns två olika typer av kort att söka. Det mindre, FoU-kort Bas, är på max 35 000 kronor och ska användas för att identifiera ett företags behov av forsknings- och utvecklingsinsatser. Det större, FoU-kort Avancerat, är på max 500 000 kronor och ska gå till konkreta projekt kring allt från tekniska lösningar till affärsmodell, design eller organisation. Insatserna ska göras i samarbete med högskolor, universitet och forskningsinstitut och för båda korten krävs att företagen själva satsar lika mycket, i pengar eller i tid.

I höstens omgång delades totalt 3 miljoner kronor ut till 13 företag. Det har lett till att flera forskningsinsatser tagit fart runt om i Västra Götaland. Inom ramen för FoU-kort Avancerat pågår nu projekt kring bland annat intelligenta ljussystem i växthus, kariesdetektorer och solskydd som sparar energi.

Ett av de företag som fick stöd från FoU-kort Bas var Jaba Group, en underleverantör inom fordonsindustrin som bland annat producerar innertak och paneler. Tillsammans med forskningsorganisationen Swerea håller företaget nu på med att kartlägga sina behov av forskning och utveckling.
– Det är kärvt inom fordonsbranschen nu och hade vi inte fått ta del av FoU-kortet hade vi inte kunnat satsa på utveckling, konstaterar Einari Johansson, VD Jaba Group. Han tycker att fler företag borde ta chansen att söka FoU-kortet och planen för Jaba Group är att så småningom också söka FoU-kort Avancerat.

Ansökningar som bidrar till en ekologiskt hållbar utveckling kommer att prioriteras. Satsningen på FoU-korten är en del i ett större program, InMotion, som är en kraftsamling på hela 150 miljoner för att stimulera och skapa förutsättningar för utveckling och företagande inom miljö, energi och hållbara transportlösningar.



Kontaktperson: Marcus Nordanstad, tel 073-960 32 58


Läs meddelandet som PDF