Pressmeddelande
Från Regionutvecklingssekretariatet
2013-06-20 15:00


MonaLisa ger smartare och säkrare sjöfart


Regionutvecklingsnämndens sammanträde 20 juni

På regionutvecklingsnämndens möte den 20 juni togs beslut om projekt och satsningar i Västra Götaland på totalt 68 miljoner kronor. Ett av besluten handlar om att modernisera sjöfarten.

EU-projektet MonaLisa 2.0 leds av Sjöfartsverket och handlar om att modernisera sjöfartens säkerhets- och trafikledningssystem och förbättra miljöprestandan. Projektet omfattar 10 länder och 22 parter. Mona Lisa 2.0 bygger på nära samarbete med flyget som kommit betydligt längre än sjöfarten när det gäller ledning och övervakning av trafiken på ett trafiksäkert sätt. Målet för projektet är att en trafikledning på land, med tillgång till alla relevanta data, ska kunna koordinera fartygsrutter. Flera aktörer inom det västsvenska maritima klustret – Chalmers, Viktoriainstitutet och det marina konsultbolaget SSPA – ingår i samarbetet, vilket gör att ny europeisk forskning och kunskap kan bidra till att ytterligare stärka Västsverige som internationellt etablerat maritimt kompetenscentrum. Regionutvecklingsnämnden avsätter 4 691 000 kr (Chalmers 1 918 000 kr, Viktoria 913 000 kr, SSPA 1 860 000 kr) för medfinansiering av projektet. Hösten 2013 tar EU slutligt beslut om medfinansiering av MonaLisa 2.0.

Läs mer om den maritima näringen i Västra Götaland på
www.vgregion.se/maritimt

Mer om projektet MonaLisa 2.0:
www.sjofartsverket.se/en/MonaLisa/

Övriga beslut

Övriga beslut på nämndmötet handlade bland annat om stöd till att utveckla center för forskning kring hjärt- kärlsjukdomar på Göteborgs Universitet, projektmedel inom programmet Främja kvinnors företagande och stöd till projektet ”IRETIse Samlande aktör för miljöteknik”, som syftar till att samordna export, marknads- och produktutveckling inom bioenergibranschen.

Lista på besluten i korthet finns på www.vgregion.se/run

Följ oss på Facebook:
www.facebook.com/UtvecklingVastraGotaland


 



Kontaktperson: Bertil Törsäter, regionutvecklingsdirektör
bertil.torsater@vgregion.se, Tel: 010-44 11 678,
mobil: 070-863 07 32


Birgitta Losman (MP), ordförande, regionutvecklingsnämnden,
Mobil: 0703-67 95 80,
birgitta.losman@vgregion.se


Läs meddelandet som PDF