Pressmeddelande
Från Press - Regionutveckling
2009-06-25 16:30


Musselodlingar kan rena våra hav – seminarium i Almedalen


Att odla musslor kan bidra till att minska övergödningen i våra hav. Hur detta går till och vilken betydelse det kan få för vår havsmiljö är ämnet för seminariet "Havets naturbruk, en framtid för Bohuslän och Östersjön?" som Västra Götalandsregionen arrangerar i Almedalen.

Under seminariet lyfts fisk och skaldjur fram som unika livsmedel, både näringsmässigt och genom att de kan fiskas och odlas utan att störa havets ekologi. Bland annat fokuseras på musslors förmåga att motverka övergödning, musselodlingsbranschens utvecklingsmöjligheter och fiskens hälsoeffekter.

Musselodlingar som kväveslukare provas på flera håll i landet, bland annat i Lysekil. En mussla kan filtrera uppåt fem liter vatten i timmen och enligt havsforskare går det att odla uppemot 50 000 ton musslor vid Bohuskusten varje år – en skörd som samtidigt skulle ta med sig cirka 500 ton kväve och 50 ton fosfor ur havet. Musselodlingars potential som reningsverk lyfts också fram i en ny statlig utredning, "Det växande vattenbrukslandet".
– Det finns stora möjligheter i detta och dessutom kan vi slå två flugor i en smäll; dels kan musselodlingen som näring utvecklas längs våra kuster och dels kan vi minska övergödningen i havet, säger Anders Carlberg på Västra Götalandsregionen.

Under seminariet framhålls också musslors fördelar som foder till husdjuren och som gödningsmedel i lantbruket.
–  Allt fler studier visar att musslor är lika bra, eller till och med bättre, än fiskmjöl som fodertillskott. För oss är det naturligt att försöka styra över mot ett fodermedel som har så uppenbara miljöfördelar. Vi vill också se en ökad användning av musslor som gödning på åkrarna, säger Johan Cejie på KRAV.

Övriga medverkande vid seminariet är Odd Lindahl, Kungliga Vetenskapsakademin, Dr Britt Gabrielsson, Chalmers tekniska högskola och Björn Lindblad, Skaldjursodlarnas producentorganisation.
1/7 kl. 10:00 – 12:00, Medeltidshotellet, Norra Kyrkogatan 3-7
Länk till inbjudan.

Förra året antog regionfullmäktige en maritim strategi för Västra Götaland.
–  Vi arbetar för att havet och havsresurserna ska användas på ett hållbart sätt, utan giftspridning, överexploatering eller förstöring av havsmiljön. Samtidigt vill vi skapa sysselsättning. Musselodling och andra typer av hållbart fiske är ett exempel på hållbar produktion som ger positiva effekter på lokalt och regionalt näringsliv, säger Anders Carlberg.

Ytterligare ett seminarium på det maritima temat äger rum på tisdag förmiddag, under rubriken "Havet, en resurs för utveckling och tillväxt". Det handlar om den maritima näringens betydelse för Sverige och Västsverige och vad som kan göras för att förstärka betydelsen. Bland annat kommer man att diskutera miljödeklaration för fritidsbåtar liksom forskning och företag i samarbete för miljövänliga bottenfärger. Seminariet arrangeras i samarbete med Svenskt Marintekniskt Forum.
30/6 kl. 09:30 – 11:40, Medeltidshotellet, Norra kyrkogatan 3-7
Länk till program.

 

 



Kontaktperson: Anders Carlberg, Västra Götalandsregionen, 0708-82 15 41, anders.carlberg@vgregion.se
Johan Cejie, KRAV, 0706-65 93 76, johan.cejie@krav.se


Läs meddelandet som PDF