Pressmeddelande
Från Regionutvecklingssekretariatet
2013-04-04 11:00


Swedish Maritime Day:

Nationell kraftsamling kring de maritima näringarna


Den 9 april arrangerar Västra Götalandsregionen Swedish Maritime Day tillsammans med en rad företag, organisationer och myndigheter på Lindholmen Science Park i Göteborg.

Anders Carlberg, regionutveckling

-Swedish Maritime Day är en dag med stor betydelse inte bara för Västra Götaland, utan för framtida tillväxtområden i hela Sverige, säger Anders Carlberg, maritim expert på Västra Götalandsregionen.

Dagen inleds med Anneli Hulthén, kommunstyrelsens ordförande i Göteborg. Bland övriga talare märks regeringens havs- och vattenambassadör Lisa Emelia Svensson samt representanter från EU-kommissionen och den danska Sjöfartsstyrelsen.

Förmiddagspasset avslutas med en paneldiskussion, där bland andra Jan-Eric Sundgren, AB Volvo, Magnus Kårestedt, Göteborgs Hamn och Björn Risinger, generaldirektör för Havs- och vattenmyndigheten medverkar. Samtalets utgångspunkt är utvecklingsmöjligheterna för den maritima sektorn: Vad betyder maritim innovation och ett starkt sjöfartskluster för svensk exportindustri?

Eftermiddagen innehåller åtta parallella spår med totalt 70 programpunkter. Fokus är på sjöfart, maritim teknik, offshore och marin energi, marin bioteknik, marina livsmedel, maritim turism, havsförvaltning och havsplanering.

Några av programpunkterna är:

  • Motorteknik och bränsle för nollutsläpp
  • Tankspolnings- samt piratbekämpningsutrustning i världsklass
  • Vattenvägen i kollektivtrafiken – nya möjligheter 
  • Omställning från småskaligt kustfiske till turistfiske
  • Offshore Wind Power – Trender och möjligheter
  • Havsplanering ur ett svenskt perspektiv
  • Bioprospektering i Arktiska vatten – jakten på nya läkemedel från marina organismer
  • Mat från havet ska göra oss friskare

Tid: Tisdag 9 april, kl. 08.30-17.30
Plats: Lindholmen Science Park, Göteborg (Hitta till Lindholmen)
Program: www.smd2013.se  

Fakta: Swedish Maritime Day är en sammanslagning av konferenserna Stora Marindagen och Kustkonferensen. Dagen som planeras bli ett årligt arrangemang bjuder på överblick och fördjupning inom det maritima området och har som gränsöverskridande mål att lyfta fram viktiga svenska havsfrågor inom näringsliv, marin teknik, forskning, energisnåla och hållbara  transporter, turistnäring, båtliv, havsfrågor och nyttjande av havsresurser i och på havet samt marina livsmedel.

Foton

Ladda ner pressbilder på Anders Carlberg

Högupplöst (300 dpi)

Webbversion (72 dpi)

 

 



Kontaktperson: Anders Carlberg, maritim expert i Västra Götalandsregionen på 0708-82 15 41
Camilla Lundén, kommunikatör, Västra Götalandsregionen, 076-941 44 39


Läs meddelandet som PDF