Sex tidigare nobelpristagare och ordföranden i FN:s klimatpanel har tackat ja och årets nobelpristagare i fysik, François Englert och Peter Higgs, är inbjudna när Nobel Week Dialogue kommer till Göteborg.
Den 9 december har alla chansen att lyssna till några av världens ledande forskare och företagsledare i Svenska Mässan när de samtalar om globala energiutmaningar.
För första gången någonsin förläggs en del av Nobelveckan till Göteborg. Dagen före den stora prisceremonin i Stockholm så kommer flera av deltagarna till Svenska Mässan för Nobel Week Dialogue. Det blir en heldag kring vetenskapens roll i samhället med fokus på energi Exploring the Future of Energy. Konferensen kommer att fokusera på ämnen som förnybara energikällor, fossila bränslen och klimatförändringar.
En av dem som kommer till Göteborg är Steven Chu, Nobelpristagare i fysik 1997 och tidigare amerikansk energiminister:
- Utmaningen att trygga en säker, hållbar och socialt ansvarstagande framtid på energiområdet är en av de mest kritiska frågor som mänskligheten står inför. Genom att sammanföra ett betydande antal världsledande deltagare från hela forskningsfältet och samhället är Nobel Week Dialogue det perfekta forumet för att överblicka den nuvarande situationen och blicka framåt mot möjliga framtidsscenarier.
Såväl Göteborgs universitet som Chalmers har klimatforskning på världsnivå och forskare som medverkar i FN:s klimatpanel (IPPC). Vid båda universiteten finns en långvarig tradition av samarbete kring forskning om hållbarhetsfrågorna. Energiteknik är ett av Chalmers allra tyngsta styrkeområden. Den 10 oktober sjösätts chalmersledda Graphene Flagship, en EU-satsning värd nio miljarder kronor under tio år på supermaterialet grafen. Projektet kan få betydelse för energiförbrukningen globalt.
- För kunskapsstaden Göteborg är Nobel Week Dialogue ett viktigt steg. Forskning är en förutsättning för det hållbara samhället och för ett hållbart liv, både globalt och lokalt. Inte minst storsatsningen kring grafen. Forskningsframsteg av den kalibern gör Göteborg mer attraktivt. Forskare och studenter på toppnivå blir mer intresserade av att komma hit och det gör att vi i framtiden kan satsa på arbeten och utbildning för ännu fler, kommenterar Anneli Hulthén (S), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg.
Västra Götaland har en klimatstrategi: att bli oberoende av fossil energi till år 2030.
- Det är tuffa mål, men vi måste ta larmrapporterna på fullaste allvar och visa tydligt ledarskap. Genom Nobel Week Dialogue får våra studenter, forskare och beslutsfattare möjlighet att, tillsammans med nobelpristagare och världsledande experter, diskutera en av nutidens och framtidens viktigaste och mest brådskande frågor, säger Birgitta Losman, regionutvecklingsnämndens ordförande i Västra Götalandsregionen.
Den som vill delta den 9 december kan anmäla sig och ta del av de tvärvetenskapliga diskussionsområdena på: www.nobelweekdialogue.org
Kontaktpersoner:
- Merci Olsson, Marknads- och kommunikationsdirektör Nobel Media,
tel: 0738 523595
- Lina Wallberg, kommunikatör Västra Götalandsregionen,
tel: 0705 310577
- Stefan Gadd, presschef Göteborg & Co,
tel: 0706 260751
Nobel Week Dialogue arrangeras i samarbete med Carl Bennet AB, Göteborgs stad, Ericsson, Västra Götalandsregionen och Volvo Group och organiseras av Nobel Media AB, Nobelprisets mediebolag.