Pressmeddelande
Från Regionutvecklingssekretariatet
2013-12-05 15:30


Regionutvecklingsnämnden 5 december 2013

Nu ska företagen få tillgång till forskningen kring nya supermaterialet


Regionutvecklingsnämnden tog vid dagens möte beslut om totalt 83 miljoner kronor till utvecklingssatsningar i Västra Götaland. Två av besluten handlade om supermaterialet grafen. Nämnden beslutade även om att stödja ett betydande forskningssamarbete mellan Chalmers och Högskolan Väst. 

Grafen är världens tunnaste och starkaste material. Det är hårdare än diamant och samtidigt lätt och elastiskt. Chalmers är koordinator för Graphene Flagship – en tioårig, 9 miljarder kronor stor EU-satsning på forskning och innovation inom grafen och andra tvådimensionella material. Tillsammans ska hundratals forskare arbeta med att utveckla det nya supermaterialet. Materialets förutsättningar gör att man förutspår banbrytande teknologier inom en rad områden. Till exempel lätta kompositer för bilar och flygplan, med minskad bränsleförbrukning som följd.
Regionutvecklingsnämnden fattade idag beslut om 1,8 miljoner kronor i medfinansiering av ett nytt innovationslaboratorium för grafen på Chalmers. Laboratoriet ska bland annat göra materialet tillgängligt för företag som vill testa att utveckla en produkt eller en materialfunktion, med stöd av forskarna på Chalmers. Genom att företagen får tillgång till den breda grafenforskningen blir de också attraktiva samarbetspartners i gemensamma forskningsprojekt och kommer kunna delta i framtida forskningsutlysningar.

Nämnden tog även beslut om en halv miljon kronor för att medfinansiera en interaktiv utställning på Universeum i Göteborg. Utställningen, som öppnar i juni 2014, ska sprida kunskap och förståelse för grafens unika egenskaper och vad för slags produkter och utveckling materialet kan leda till i framtiden.

Forskningssamarbete mellan Chalmers och Högskolan Väst
Projektet Prosam går ut på att bygga upp ett forskningssamarbete mellan Högskolan Väst och Chalmers inom produktionsteknik. Samarbetet är ett led i att stötta de många tillverkande företagen i Västra Götaland och på så sätt långsiktig stärka den industriella konkurrenskraften. Genom samarbetet ska forskarna bli bättre rustade att, tillsammans med industrin, arbeta med de utmaningar som finns för att utveckla befintliga och nya produktionsprocesser genom att använda och bearbeta nya material. Det kan ge minskade ledtider, sänkta produktionskostnader och generellt långsiktigt hållbara processer och produkter. Nämnden stödjer satsningen med 8,8 miljoner kronor. 

Lista på besluten i korthet finns på www.vgregion.se/run
Följ oss på Facebook- www.facebook.com/UtvecklingVastraGotaland

 

 



Kontaktperson: Birgitta Losman, ordförande regionutvecklingsnämnden, 0703-67 95 80
Bertil Törsäter, regionutvecklingsdirektör, 0708-63 07 32


Läs meddelandet som PDF