Utbytet av arbetskraft mellan Norge och Sverige är stort och fortsätter att öka. Det är fortfarande flest svenskar som pendlar till Norge, även om det är pendlingen från Norge till Sverige som ökat mest mätt i antal personer.
Nyframtagen statistik för arbetspendlingen mellan Sverige och Norge under 2005 visar på en fortsatt starkt gränsöverskridande arbetsmarknad. Antalet svenskar som arbetspendlade till Norge under 2005 var 13 000, en siffra som varit stabil under de senaste åren. Lönesumman för dessa svenskar var under 2005 3,7 miljarder SEK vilket innebär en ökning med 14 % från året innan. Motsvarande summa för norrmän som arbetspendlade till Sverige var en tiondel av detta, 370 miljoner SEK, och innebär en kraftig ökning med 23 % från året innan. Antalet norrmän som arbetspendlade till Sverige var 2 000 personer vilket är en ökning med 24 % jämfört med året innan.
Många som arbetar extra i Sverige respektive Norge
Utöver arbetspendlarna är det många människor, 14 000 svenskar och 3 000 norrmän, som vid sidan av sitt vanliga arbete har en extra inkomst i det andra landet. Även bland dessa var det antalet norrmän som ökade, med 14 %, medan antalet svenskar var stabilt jämfört med året innan. Bland dessa inkomsttagare tjänade svenskar i Norge 1,1 miljarder SEK medan norrmän i Sverige tjänade138 miljoner SEK. Norrmän som arbetade extra i Sverige ökande sin totala lönesumma med 46 % mellan åren 2004 och 2005. Det är tydligt att högkonjunkturen som inleddes i Sverige under 2005 medfört att fler norrmän sökt sig till Sverige för att jobba. Den nya Svinesundsbron som invigdes 2005 har också varit av stor betydelse eftersom det till följd av denna bland annat etablerats nya köpcentra på den svenska sidan av gränsen, vilket skapat nya arbetstillfällen.
Statistiken tas fram av det gränsöverskridande projektet Gränsregionalt statistik- och analysarbete som omfattar delar av Østfold och Västra Götaland. Från dessa områden kommer var sjunde arbetspendlare över riksgränsen Norge/Sverige. Tittar man istället på Västra Götaland, Østfold och Oslo är var tredje arbetspendlare mellan de två länderna är bosatta där. Betydelsen av gränspendlingen för enskilda kommuner vid gränsen är stor. För Strömstad gör arbetspendlingen över riksgränsen att sysselsättningsstatistiken ökas med ytterligare 500 personer, för Dals- Ed innebär det en ökning med 100 personer, medan det i Halden innebär en ökning med totalt 400 personer.
Torsdagen den 4 oktober samlas ett 50-tal personer från gränsregionen tillsammans med företrädare för de norska och svenska regeringskanslierna och andra gränsregioner i Norden för en dialog om gränsregional statistik och hur man nu kan arbeta vidare för utveckling och tillväxt med dessa förutsättningar.
Statistiken som går att hitta på www.vgregion.se/grensestatistikk ingår inte i den nationella officiella sysselsättningsstatistiken. Statistiken är ett samarbete mellan statistikbyråerna i Sverige och Norge och syftar till ge ett jämförbart faktaunderlag för tillväxtarbetet i gränsregionen.