Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2010-06-02 09:50


Omfattande skandinaviskt samarbete ska lyfta och stärka sjöfarten i Kattegat och Skagerrak


Ett nytt treårigt samarbetsprojekt mellan Sverige, Danmark och Norge ska skapa tillväxt och utveckling inom bland annat marin miljöteknologi, så kallad Green Shipping, och göra Skandinavien till en ledande och drivande region inom området. Projektet MARKIS bedrivs inom EU-programmet Interreg IV A - Öresund-Kattegatt-Skagerrak. Den 25 maj beviljade styrkommittén Kattegat/Skagerrak motsvarande 13,8 miljoner SEK till projektet.

Maritim tillväxt

MARKIS står för ”Maritimt Kompetens- och Innovationssamarbete i Kattegat/Skagerrak” och är ett gränsöverskridande projekt med sammanlagt 16 partners i Sverige, Norge och Danmark. Projektet bygger vidare på de goda erfarenheter som de tre länderna har skördat genom att arrangera fem maritima kontaktmässor, samt Göteborg – Oslo samarbetet. I ett tätt tvärregionalt samarbete lägger partnerna från flera regioner, kommuner, universitet, högskolor och maritima verksamheter och nätverk grunden för ett nytt och bärkraftigt maritimt tillväxtområde. MARKIS kommer att bidra ytterligare till maritim utveckling inom Kattegat/Skagerrak-regionen.

Från Sverige medverkar Västra Götalandsregionen, Svenskt Marintekniskt Forum, Chalmers Tekniska Högskola, Lighthouse och Uddevalla Kommun genom Högskolecentrum Bohuslän. Västra Götalandsregionen har rollen som projektledare och Lead Partner.

- Konkurrenskraftig, miljösmart sjöfart med noll skadliga utsläpp till luft och vatten i och miljödriven, grön tillväxt i de maritima näringarna ligger helt i linje med den Maritima strategin för Västra Götaland  och kan bara uppnås igenom intensivt samarbete mellan shipping, hamnar, marinteknisk industri, forskning, utbildning med flera i hela Skagerrakområdet, säger  Mimmi von Troil ledamot i Styrkommittén för Kattegat/Skagerrak och även 1:a vice ordförande i Västra Götalandsregionens regionutvecklingsnämnd.

Skärpta krav ger nya möjligheter

Den maritima sektorn i de tre länderna står inför stora utmaningar när det gäller miljö, energi och internationell konkurrenskraft. Från och med 2012 gäller nya internationella krav inom sjöfarten på en väsentlig minskning av skadliga utsläpp i luft och vatten. Projektpartnerna inom MARKIS ser dessa utmaningar som möjligheter till att skapa grön tillväxt och nya arbetsplatser inom den maritima näringen, bland annat genom utveckling av maritim miljöteknologi.

- Svenskt Marintekniskt Forum, som är en klustermotor i det svenska marintekniska klustret, kommer att fokusera på att utveckla innovativa lösningar för miljöanpassningar tillsammans med företag och projektpartners i regionen som bland annat hjälper till att leva upp till de krav och regler som ligger i IMO:s (1) krav inom MARPOL Annex VI (2). Genom en gemensam plattform i Kattegatt/Skagerack ser vi större möjligheter att nå ut på en internationell marknad med de innovativa lösningar som de svenska företagen kan erbjuda, säger Patric Westdahl, verksamhetschef på Svenskt Marintekniskt Forum.

Innovationssamarbete mellan näringsliv, akademi och myndigheter

För Chalmers ger MARKIS möjlighet att öka kontaktytan mot det maritima klustret. I området kring Kattegatt och Skagerrak finns en bred sjöfartskompetens med tusenåriga anor. Projektet syftar till att gemensamt utveckla denna kompetensbas och att skapa ett varaktigt innovationssamarbete mellan näringsliv, akademi och myndigheter för att ta till vara på branschens möjligheter inom miljöområdet. Detta ligger väl i linje Chalmers övergripande strategi och med ambitionerna inom kompetenscentret Lighthouse där Chalmers medverkar.

Sture Svennberg, Kommunstyrelsens ordförande i Uddevalla, pekar på att Markis ger Uddevalla och Fyrbodal nya möjligheter att utvecklas som en maritim centrumbildning och innovationsmiljö.

- Uddevalla kommun har arbetat mycket medvetet med maritima strategier, för att nämna några så är bostadsprojekt, marinor, överföringsledning och successiv flytt av hamnen från centrumkärnan de väsentligaste just nu. Genom Högskolecentrum Bohusläns arbete förstärks utveckling och utbildningsfrågor kring rekrytering, framtida kompetens, innovationer och nya utbildningar. Detta kommer att gynna hela Fyrbodal, säger Sture Svennberg.

Fyrbodal kopplas ihop med aktörer i Nordjylland och Vestfold

Anders Brunberg, chef på HCB (Högskolecentrum Bohuslän) och projektledare för Kompetensarenan, som är ett av tre delprojekt, lyfter fram betydelsen av en maritim tillväxt i området:

- Genom att sätta fokus på maritima utmaningar kring miljö, teknik och kompetens, så synliggör man behov som kräver lösningar. Projektet har möjlighet att koppla ihop de aktörer som finns i hela Fyrbodal, med aktörer i Nordjylland och Vestfold, och tillsammans kan nya metoder och ny kunskapsbildning uppstå. Konkreta nya utbildningar skall tas fram. Framtidens arbetsmarknad och behovet av gemensam strategi för kompetensförsörjning i ”Skagerrakregionen” är en nyckel till framgång, säger Anders Brunberg.

Fotnot

1) IMO står för International Maritime Organisation.

2) MARPOL är en internationell konvention som gäller begränsningar av föroreningar från sjöfarten. Mer information: http://www.imo.org/conventions/contents.asp?doc_id=678&topic_id=258

Kick Off konferens

MARKIS-projektets partners är i full gång med arbetet och en kick off-konferens kommer att hållas den 30 september 2010 i Frederikshavn, Danmark. 

FAKTA: MARKIS (Maritimt Kompetens- och Innovationssamarbete i Kattegat/Skagerrak)

  • Samlad norsk-svensk-dansk budget för MARKIS: 3 106 385 EUR, motsvarande ca 29,9 SEK.
  • Den svenska andelen av budgeten: 1 239 150 EUR, ca 11,9 miljoner SEK. 
  • Styrkommittén Kattegat/Skagerraks beviljas: 1 433 325 EUR, ca 13,8 miljoner SEK
  • Svenska externa medfinansiärer:
    - Västra Götalandsregionen:  309 987 EUR motsvarande ca 2,9 miljoner SEK
    - Fyrbodals kommunalförbund: 18 713 EUR motsvarande ca 180 000 SEK
  • Projektperiod: 2010-05-01 till 2013-04-30
  • Projektpartners:
    - Sverige: Västra Götalandsregionen (Lead Partner), Chalmers Tekniska Högskola, Svenskt Marineteknisk Forum, Uddevalla kommun/Högskolecentrum Bohuslän,
    - Norge: Høgskolen i Vestfold (norsk projekteier), Vestfold Fylkeskommune, Telemark Fylkeskommune, Aust-Agder Fylkeskommune, Maritimt forum Sørøst, Oslo Maritime Nettverk, Innovasjon Norge
    - Danmark: Region Nordjylland (dansk koordinerende partner), Aalborg Universitet, MARTEC (Maritime Training and Education Center), Frederikshavn Erhvervsråd, Maritime Network Frederikshavn, Frederikshavn Kommune.
  • Projektledare:
    Agneta Petterson, Västra Götalandsregionen, agneta.petterson@vgregion.se, tel: 0521-275 864,
    Mobil: 070-845 62 51
  • Styrkommittéen Kattegat/Skagerrak:
    Kattegat/Skagerrak är ett delområde av programmet Interreg IV A Öresund/Skagerrak. I kommittéen sitter politiker och representanter för sociala och ekonomiska aktörer i hela regionen. Styrkommittéen leds av ett presidium bestående av: Henrik Ringbæk Madsen, Region Nordjylland – Göran Johansson, Västra Götalandsregionen – Gunn-Marit Helgesen, Telemark Fylkeskommune.
    Hemsida: www.interreg-oks.eu
  • Interreg IV A Öresund-Kattegat-Skagerrak:
    Interreg IV A Öresund-Kattegat-Skagerrak är ett Skandinaviskt samarbetsprogram inom det europeiska territoriella samarbetet. Programmet finansieres av den Europeiska regionala utvecklingsfonden och  norska Interreg-medel. 121 miljoner Euro är avsatt fram till 2013 till att stötta gränsöverskridande projekt, som bidrar till att skapa en stark och konkurrenskraftig region på tvärs över landsgränserna i det sydvästliga Skandinavien.
  • Hemsida: www.interreg-oks.eu

Kontakt

För ytterligare upplysningar, kontakta:
Agneta Pettersson, Västra Götalandsregionen, projektledare
Agneta.pettersson@vgregion.se
0521-27 58 64
070-845 62 51

Patric Westdahl, Svenskt Marintekniskt Forum
patric.westdahl@smtf.se
070-888 06 07

Björn Södahl, Chalmers Tekniska högskola
Bjorn.sodahl@chalmers.se
070-766 26 22

Anders Brunberg, Högskolecentrum Bohuslän
Anders.brunberg@uddevalla.se
0522-69 60 61



Kontaktperson: Agneta Pettersson, Västra Götalandsregionen, projektledare, agneta.pettersson@vgregion.se, 0521-27 58 64, 070-845 62 51


Läs meddelandet som PDF