Pressmeddelande
Från Press - Regionutveckling
2010-03-09 15:40


Över 5 miljoner till kvinnors företagande i Västra Götaland


Under 2010 ska Västra Götalandsregionen fördela 5,2 miljoner kronor  till projekt som främjar kvinnors företagande. Fram till den 31 oktober kan offentliga och privata organisationer söka bidrag, i år främst till projekt inom gröna näringar på landsbygden.

Idag drivs 22 procent av Sveriges företag av kvinnor. Andelen är något högre när det gäller nyföretagande, cirka 30 procent. Regeringens program Främja kvinnors företagande går nu in på sitt fjärde år och syftar till att stimulera ekonomisk tillväxt genom att ta tillvara kvinnors entreprenörspotential.

Intresset för eget företagande är stort bland kvinnor i Västra Götaland. Detta visade sig under förra programperioden 2007-2009 då 2500 kvinnor i hela länet deltog i ett 20-tal företagsfrämjande projekt.

Genom programmet har närmare 40 företag startats, 5 har expanderat och över 70 deltidsföretagare har gått upp till heltid. En företagsinkubator för unga kvinnliga entreprenörer är under uppbyggnad och flera nätverk har bildats.

En annan positiv effekt av satsningen är att företagsamma kvinnor på landsbygden har uppmärksammats. Bland dem finns stor tillväxtpotential –något som regeringen har tagit fasta på. I årets program ligger därför tyngdpunkten vid de gröna näringarna i gles- och landsbygd, där det finns stora möjligheter att utveckla tjänster och produkter. Andra prioriterade områden är vård och omsorg, service- och tjänstenäringar inom turism samt kultur och kreativa näringar.

– Flera av de projekt som startade under förra programperioden får nu möjlighet till en fortsättning. Vi hoppas också på nya projekt som kan bidra till att företag som drivs av kvinnor utvecklas, kommenterar Marie Sjövall på regionutvecklingssekretariatet i Västra Götalandsregionen.

Mer information finns på www.vgregion.se/kvinnorsforetagande



Kontaktperson: Marie Sjövall, 031-630987


Läs meddelandet som PDF