Pressmeddelande
Från Regionutvecklingssekretariatet
2012-11-27 10:00


Ny skandinavisk maritim konferens

På väg mot noll utsläpp i Skagerrak?


Pressmeddelande

Hur kan sjöfarten i farvattnen mellan Sverige, Norge och Danmark bli renare? Är en nollvision för utsläpp möjlig att uppnå? Det är några av de frågor som avhandlas på Scandinavian Maritime Conference som hålls på Högskolan i Vesfold i Norge den 28-29 november. Konferensen samlar ett femtiotal personer från den maritima sektorn, vilka kommer att utbyta kunskaper om hur vi kan uppnå en säkrare, miljövänligare och mer konkurrenskraftig sjöfart i Skandinavien.

Scandinavian Maritime Conference (SMC) arrangeras i regi av EU-projektet MARKIS och konferensen kommer att hållas årligen och växla mellan Danmark, Sverige och Norge.

- Det är tydligt att det finns ett behov av en skandinavisk konferens, med tanke på att de svenska, norska och danska platserna i konferensprogrammet fylldes snabbt, säger Jørn Kragh, från Högskolan i Vestfold och som ansvarar för konferensen.

Forskas på alternativa bränslen

Ytterligare frågor som projektet MARKIS arbetar med är att förbättra möjligheterna att flytta över mer godstrafik till sjövägar, en fråga som blir allt mer aktuell i och med ökad godstrafik och ett järnvägsnät som redan är hårt belastat. Transporter via fartyg är också miljöeffektiva räknat per viktenhet. Dock finns mycket att förbättra när det gäller sjöfartens miljöpåverkan. Därför undersöks bland annat alternativa bränslen, nya material inom den maritima forskningen.

Från Sverige finns följande personer och projekt/ämnen med i programmet:

  • Thomas Porathe, Chalmers, “Mental rotations and map use: Culture differences”
  • Björn Södahl, Lighthouse Maritime Competence Center, “Green Maritime Technologies, a step further”
  • Hannes Johnson, PhD, Chalmers, ”Energy management systems in shipping”
  • Christopher Hedvall, Encubator, “Ocean Energy”
  • Dirk Harmsen, Västra Götalandsregionen, “Preconditions for innovations of Scandinavian costal and inland waterways”
  • Dr Karin Malmcrona, PhD, Högskolecentrum Bohuslän, “Cross-Scandiavian maritime competence and educational initiatives”
  • Thomas Stenhede, Spireth Project, “New fuels for ship engines”
  • Tommy Herzberg, SP, “Pay-back - Calculating total cost of ownership for advanced composite ferry designs”
  • Mats Hjortberg, Coriolis, “How to exploit the benefits of advanced composites including the advancement of tenders for public procurement?”

Konferensen hålls i Högskolan i Vesfolds nya lokaler. Högskolan i Vestfold har de senaste åren haft maritim kompetens som en av sina viktigaste satsningar och har bland annat byggt upp samarbetslaboratoriet SimSam, där man bland annat kan arbeta med modeller genom 3d-visualisering på en 360 graders skärm.

Om MARKIS

MARKIS är ett treårigt samarbetsprojekt mellan Sverige, Danmark och Norge som ska bidra till konkurrenskraftig, miljösmart sjöfart med noll skadliga utsläpp till luft och vatten och miljödriven tillväxt i de maritima näringarna. Projektet ligger helt i linje med den Maritima strategin för Västra Götaland. I ett tätt tvärregionalt samarbete lägger partnerna från flera regioner, kommuner, universitet, högskolor och maritima verksamheter och nätverk grunden för ett nytt och bärkraftigt maritimt tillväxtområde. MARKIS är en förkortning för Maritimt Kompetens och Innovationssamarbete i Skagerrak och Kattegat.

Från Sverige medverkar Västra Götalandsregionen, Svenskt Marintekniskt Forum, Chalmers Tekniska Högskola, Lighthouse och Uddevalla Kommun genom Högskolecentrum Bohuslän. Västra Götalandsregionen har rollen som projektledare och Lead Partner.

Kontaktpersoner:

Kontaktpersoner i Sverige för MARKIS-projektet.

Agneta Pettersson, Västra Götalandsregionen, projektledare
Agneta.pettersson@vgregion.se
+46 521 27 58 64
+46 708 456 251

Karina Linnér, Svenskt Marintekniskt Forum
Karina.linner@smtf.se
+46 709 507 809

Anders Brunberg, Högskolecentrum Bohuslän
Anders.brunberg@uddevalla.se
+46 522 69 60 61

Övriga:
Jørn Kragh, Høgskolen i Vestfold, jorn.kragh@hive.no,
+47 99 744 229
+47 33 03 11 73

Läs mer

Mer om konferensen: Bilder, logotyper och program finns på www.smc12.no/

Mer om MARKIS-projektet: http://www.markis.eu


 



Kontaktperson: Agneta PetterssonAgneta Pettersson, Västra Götalandsregionen, projektledare
070-845 62 51, agneta.pettersson@vgregion.se



Läs meddelandet som PDF