Pressmeddelande
Från Regionutvecklingssekretariatet
2015-01-29 14:00


Positivt klimat i Västsverige och stora framtida utmaningar


Västra Götaland står starkt. Årets rapport om tillståndet i Västra Götaland 2014-2015 beskriver en region med fler jobb än någonsin tidigare, med sjunkande arbetslöshet, med minskade klimatutsläpp på hemmaplan, med ökade realinkomster där skillnaderna minskar mellan kvinnor och män. Med omfattande investeringar i forskning och utveckling och med en stabilt hög andel invånare som säger att de litar på sina medmänniskor, har en god hälsa och är nöjda med sina liv. 

Fler nöjda invånare här

Fler än nio av tio invånare i Västra Götaland är nöjda med sina liv. Trenden de senaste femton åren är tydlig: de invånare som är mindre nöjda eller inte nöjda alls blir färre. Den andel invånare som var mycket nöjda med sitt liv var högre i Västra Götaland (38 %) än i Stockholm, Skåne och Sverige (34 %), medan andelen invånare som inte var nöjda var i stort sett densamma (7 %). Sett ur ett europeiskt och internationellt perspektiv är andelen nöjda invånare mycket hög.

Storstäder lockar och drar

Västra Götaland är i snabb omvandling. Starka internationella drivkrafter slår nu igenom fullt ut, vilket gynnar storstads- och högskoleorter och attraktiva kustmiljöer. Urbana näringar som företags¬tjänster, handel, hotell, restaurang, transporter växer snabbt och ger långsiktigt en mer slagkraftig och robust ekonomi. Antalet besökare till Västra Götaland slog nytt rekord 2014. Nästan hälften av invånarna under trettio år säger att de hellre skulle vilja driva företag än att vara anställda. 

Ökade klyftor en stor utmaning

Västra Götaland har stora utmaningar. Segregationen fördjupas och mer än hälften av de vuxna arbetslösa är födda utomlands. Sex av tio arbetslösa tillhör gruppen utsatta arbetslösa. Invånarnas syn på hur politiken fungerar lokalt och regionalt har blivit klart mer negativ. Delar av Västra Götaland har svårt att locka människor och företagsamhet och utbildnings- och arbetsmarknaderna är fortsatt mycket uppdelade efter kön.

Den ljusnande framtid är vår? 

Västra Götaland har betydande potential och driver ett framgångsrikt utvecklingsarbete. Internationella bedömare ger överlag en positiv bild av Västsveriges förutsättningar att ge invånarna en bra framtid – för tillväxt, utveckling och välfärd. Utvecklingsarbetet i regionen har sedan Västra Götaland bildades 1998 haft fokus på områden där vi nu kan se starka resultat. Det gäller entreprenörskap och kvalificerade företags¬tjänster. Det gäller kultur och inte minst miljö, där Västra Götaland i dag är ledande i landet på en rad områden.

Sätta fokus på integration och utbildning

Västra Götaland har i VG2020 en samlad strategi för att möta utmaningarna och ta tillvara regionens potential. Med dagens utveckling är fortsatta investeringar i transportinfrastruktur och kollektiv-trafik centrala liksom att fortsätta arbetet med att stärka delregionala centra utanför Göteborg.
Integrations- och utbildnings¬frågor behöver ökad uppmärksamhet och mer resurser. Allt förändringsarbete behöver i framtiden drivas i former som på ett bättre sätt än tidigare involverar befolkningen i Västra Götaland.

Fler korta fakta ur rapporten:

  • Klimatutsläppen i Västra Götaland har minskat med 25 procent i förhållande till värdet av produktionen från år 2000. Det vi konsumerar fortsätter dock bidra till ökade utsläpp globalt.
  • Fastighetspriserna steg med 240 procent 2000-2013 (löpande priser). Snabbare än i Stockholm och Skåne.
  • Antalet anmälda brott är stabilt över tiden och betydligt lägre än i Stockholm och Skåne.
  • Stödet för offentlig finansierad och driven service bland invånarna var rekordstarkt i SOM Väst 2014.
  • Västsverige är på sjätte plats av 125 regioner i EU:s senaste index för regionalt entreprenörskap och utveckling.

Tillståndet i Västra Götaland är en årlig analys som tar sin utgångspunkt i visionen om Det goda livet och i hållbar utveckling. Syftet är att bidra med ett koncentrerat, neutralt underlag och en gemensam bild av utvecklingen i Västra Götaland i samband med diskussioner kring långsiktiga prioriteringar, budgetar med mera i Västra Götalandsregionens arbete. Vi har i år valt att göra den mer publik.

Här kan du läsa mer

Ladda ned hela rapporten här



Kontaktperson: Tomas Ekberg, chefanalytiker, 070-66 78 385, tomas.ekberg@vgregion.se
Mats Granér, chef analys och uppföljning 070-57 00 934, mats.graner@vgregion.se


Läs meddelandet som PDF