Pressmeddelande
Från Regionutvecklingssekretariatet
2013-02-20 17:29


Pressinbjudan:

SLU flyttar utbildning från Skara till Uppsala


Styrelsen i SLU beslöt idag att flytta utbildningsplatser från Skara till Uppsala. 240 utbildningsplatser berörs inom programmen för djursjukskötare och etologi och djurskydd. Utbildningarna har startats och utvecklats i Skara och bedrivs mycket framgångsrikt, inte minst genom det nära samarbete som sker med olika intressenter i Västra Götaland.

Inom SLU pågår ett stort arbete som syftar till att komma till rätta med de stora ekonomiska underskott som uppstått i Uppsala vid en omfattande utbyggnad av campus samtidigt som universitetet vill bli spetsigare i sin kompetens i en strävan efter att bli ett världsledande forskningsuniversitet. Styrelsens beslut ska ses som en konsekvens av detta arbete.

I överläggningar med SLU:s styrelse strax före jul 2012 presenterade Västra Götalandsregionen, Skaraborgs kommunalförbund och Skara kommun hur de önskade fortsätta samarbetet med SLU Skara inom viktiga insatsområden. Styrelsen har nu valt att fatta ett beslut som på ett avgörande sätt kan påverka SLU:s möjligheter till utveckling i Västsverige. Styrelsen väljer alltså att avstå från att invänta resultatet av den utredning som ska presenteras i juni 2013, där en arbetsgrupp under platschefen Margareta Stigsons ledning lägger förslag till hur SLU Skara kan utvecklas.

- Utbildningarna är en viktig del av SLU Skara, men får inte skymma det faktum att den allra största delen av verksamheten i Skara är knuten till viktig forskning och utveckling för hela Sverige. Vi beklagar djupt SLUs styrelses beslut att flytta utbildningarna från Skara, men vi avser nu att ge allt det stöd vi kan för att arbetsgruppens arbete ska kunna genomföras på bästa sätt och utgår från att styrelse och ledning inom SLU håller alla dörrar öppna för de förslag som arbetsgruppen kommer att lämna under våren, säger Birgitta Losman, regionråd Västra Götalandsregionen, Ulf Ericsson, kommunalråd Skaraborgs kommunalförbund och Charlotte Nordström kommunalråd i Skara. 

- Vi vill fortsätta dialogen med SLU, näringen och företag för att stärka de gröna näringarnas utveckling i Västra Götaland.

Presskonferens

Tid: 21 februari kl 18.00
Plats: Veterinärmuseet Skara (Campusområdet)

Medverkande:
Birgitta Losman, regionråd Västra Götalandsregionen, 0703-67 95 80
Ulf Ericsson, kommunalråd Skaraborgs kommunalförbund, 0706-48 51 11
Charlotte Nordström, kommunalråd Skara, 0703-31 88 43


 



Kontaktperson: Göran Fock, 0708-40 52 19 (frågor kring pressträffen)


Läs meddelandet som PDF