Pressmeddelande
Från Regionutvecklingssekretariatet
2014-03-26 09:00


Går det att kombinera ekonomisk tillväxt och samtidigt minska klimatpåverkan?


PRESSINBJUDAN till seminariet "Utveckling utan tillväxt?" som arrangeras i samarbete mellan VGR och REVÄST:

Går det att kombinera ekonomisk tillväxt med mål om en fossiloberoende ekonomi och ett socialt hållbart samhälle? Eller är ekonomisk tillväxt en förutsättning för att vi ska ha råd med miljöförbättrande investeringar och satsa mer på skola, omsorg och äldrevård?

I höstas antog regionfullmäktige Västra Götalands nya strategi tillväxt och utveckling – Västra Götaland 2020. I strategin pekas 32 prioriterade frågor ut som bedöms vara av avgörande betydelse för Västra Götalands utveckling de kommande åren. I strategin finns mål om t ex ökad sysselsättning, fler företag, utbyggd infrastruktur, minskad klimatpåverkan och minskade sociala klyftor.

I oktober förra året skrev civilingenjören och författaren Stellan Tengroth en debattartikel i GP där han kritiserade den regionala strategin för att ha ett alltför stort fokus på ekonomisk tillväxt- den tar inte tar målkonflikten mellan ekonomisk tillväxt och behovet av att gå mot ett mer resurssnålt samhälle på allvar. Vid seminariet kommer Stellan att utveckla sin syn på förutsättningarna för en god utveckling utan BNP-tillväxt.

Vid seminariet medverkar även Olof Johansson-Stenman, professor i nationalekonomi och prorektor vid Handelshögskolan i Göteborg, som reflekterar över sambanden mellan tillväxt, miljö och välfärd, och även över vad som främst påverkar tillväxten i samhället. Västra Götalandsregionens chefanalytiker Tomas Ekberg redogör för vilka utgångspunkter som ligger bakom prioriteringar i Västra Götaland 2020 och hur man ser på förutsättningarna för hållbar tillväxt och utveckling.

Seminariet avslutas med ett panelsamtal med regionpolitikerna Leif Blomqvist (S), Birgitta Losman (MP), Kristina Jonäng (C) och Lars Nordström (FP) och föredragshållarna.

Moderator: Lina Färm, frilansjournalist

Tid: 28 mars, kl. 13.00-15.30

Plats: Aulan, Handelshögskolan, Vasagatan 1, Göteborg

Anmälan via www.revast.org.gu.se

Länk till Västra Götaland 2020: http://www.vgregion.se/vg2020

Länk till Stellan Tengroths debattartikel: http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.2125469-regionens-nya-strategi-bygger-pa-evig-tillvaxt 



Kontaktperson: Mats Granér, analyschef, VGR, mobil 0705-70 09 34


Läs meddelandet som PDF