Pressmeddelande
Från Press - Regionutveckling
2006-10-13 14:30


Regionråd diskuterade ”Livslångt lärande” med EU:s utbildnings- och kulturkommissionär


Ytterligare ett steg togs i veckan för att förenkla och förbättra möjligheten för studenter och övriga medborgare att studera vid europiska universitet, högskolor och andra utbildningsinstitutioner. Regionrådet Kent Johansson mötte, i egenskap av president i EARLALL (European Association of Regional and Local Authorities for Lifelong Learning) EU:s utbildnings- och kulturkommissionär Ján Figel för att diskutera hur den regionala nivån bättre kan samverka med kommissionen i att förverkliga de strategiska kunskaps- och kompetensmålen inom Europeiska Unionen.

Toscanas arbetsmarknads- och utbildningsminister Gianfranco Simoncini, EU-kommissionär Ján Figel, regionrådet Kent Johansson och Vejles Otto Jörgensen diskuterade hur samverkan mellan regioner och EU-kommissionen kan utvecklas.

Bilden är fri för publicering.

Syftet med mötet i Bryssel var att visa hur den regionala nivån på ett bättre sätt kan samverka med kommissionen i att förverkliga de strategiska kunskaps- och kompetensmålen inom Europeiska Unionen. Ökad rörlighet och ökad kunskapsöverföring mellan elever, studenter och människor i arbete är viktigt för att realisera ett europeiskt kunskapssamhälle för internationell konkurrenskraft i enlighet med Lissabonagendan.

Kommissionär Figel konstaterade att regionerna kommer att ha en allt viktigare roll för medborgarnas tillgång till och förutsättningar för livslångt lärande och uppskattade det initiativ som tagits av EARLALL för att samverka med kommissionen i denna viktiga fråga.
– För mig, som ansvarig för dessa frågor i Västra Götaland och som president i EARLALL, känns det självfallet bra med ett uttalande från kommissionen om vikten av fortsatta kontakter för att utveckla det livslånga lärandet, sa Kent Johansson efter mötet med kommissionären.

Vid mötet bestämdes också hur kontakterna mellan EU-kommissionen och EARLALL ska utvecklas. Under nästa år ska en gemensam konferens genomföras i syfte att stärka sambanden mellan programmet för livslångt lärande och det europeiska socialfondsprogrammet.
Medverkade vid överläggningarna gjorde även styrelsemedlemmarna i EARLALL, Gianfranco Simoncini, arbetsmarknads- och utbildningsminister från Toscana samt Otto Jörgensen amtsborgmästare från Vejle.



Kontaktperson: Kent Johansson, regionråd, 0705-37 03 04, eller Göran Fock, chef för Kunskap & kompetens, 0708-40 52 19.


Läs meddelandet som PDF