Pressmeddelande
Från Press - Regionutveckling
2008-10-28 16:00


Beslut vid regionutvecklingsnämndens sammanträde 28/10 2008


Regionutvecklingsnämnden hade under tisdagen sammanträde i Göteborg. Nämnden beslutade om medel till ett antal projekt och verksamheter som på olika sätt ska bidrar tillväxt och utveckling i Västra Götaland. Ett urval av besluten beskrivs nedan.


Högskolan i Skövde utvecklar IT-lösningar för ett processorienterat arbetssätt i vården
Regionutvecklingsnämnden beslöt att avsätta 1 320 000 kronor för medfinansiering av projektet ”Vårdens framtida informationssystem – vision i form av en demonstrator”. Projektet syftar till att ta fram en så kallad demonstrator som ska visa på nyttan och möjligheterna som finns i att utveckla IT-lösningarna för ett processorienterat arbetssätt inom vården. Den kommer att kunna utnyttjas på flera sätt, bl.a. för visualisering av framtida IT-baserade arbetssätt i konkreta situationer och för att få fram mätbara resursvinster med hjälp av olika ingångsvärden. Ett sådant arbetssätt kan leda till utveckling av nya produkter och företag inom IT-sektorn.

Högskolan i Skövde, som profilerar sig inom området ”IT i vården”, är utförare av projektet. Övriga deltagare är Södra Älvsborgs Sjukhus och IT-strategiska avdelningen inom Västra Götalandsregionen.

Västra Götalandsregionens kontaktperson är Marika Hellqvist Greberg.


Fortsatta bidrag till Innovatum i Trollhättan och Lindholmen Science Park i Göteborg
Regionutvecklingsnämnden beslöt att bevilja verksamhetsbidrag till Innovatum AB i Trollhättan på totalt 9,6 miljoner kronor, varav 7,1 mnkr för en så kallad projektarena och 2,5 mnkr för en inkubator. Syftet med verksamheten är att genom kompetensuppbyggnad inom projektarenan och inkubatorn stärka och bredda näringslivet i Fyrbodal. Det sker via samverkansprojekt och stöd till innovatörer och entreprenörer inom fokusområdena produktteknik, energi- och miljö och audiovisuell teknik.    

Lindholmen Science Park i Göteborg beviljas verksamhetsbidrag för det så kallade Open Arena Lindholmen på 4,5 miljoner kronor. Open Arena Lindholmen ett verktyg för att skapa konkret samverkan mellan näringsliv, akademi och samhälle. Målet är att snabbare kommersialisera och skapa produkter av forskningsresultat och att genom samverkan över organisations- och branschgränser nå nya innovationer och lösningar. Idag sker arbetet inom Open Arena Lindholmen inom tre områden: Safety – aktiv och passiv fordonssäkerhet, Logistics – avancerade logistiksystem och Security – tekniska lösningar för säkerhet i samhället. Under 2009 förväntas verksamheten vid Test Site Sweden att öka. Test Site Sweden är en nationell demonstrations- och provningsarena för fordonsindustrin, som har utvecklats inom ramen för Open Arena Lindholmen. 

Under perioden 2005-2008 har Västra Götalandsregionen finansierat Innovatums projektarena och Open Arena Lindholmen inom ramen för programmet ”Regionala utvecklingsmiljöer – RUM”. Programmet, som finansieras tillsammans med NUTEK, har varit en del av Västra Götalandsregionens särkskilda satsning på fordonsindustrin.

Västra Götalandsregionens kontaktperson är Marika Hellqvist Greberg.


Ny satsning på unga entreprenörer genom Idéfestivalen 2009 
Regionutvecklingsnämnden beslöt att medfinansiera ”Idefestivalen 2009” genom att bidra med 800 000 kronor. Idéfestivalen är ett nytt projekt som kan ses som ett paraply för flera olika arrangemang och arrangörer, t.ex. Venture Cup, Ung Företagsamhet och Drivhuset. Venture Cup är projektägare. Syftet med Idéfestivalen 2009 är att skapa uppmärksamhet kring unga entreprenörer och deras idéer samt att uppmuntra och inspirera framförallt grundskole- och gymnasieelever till företagssamma aktiviteter. Genom Idéfestivalen 2009 vill arrangörerna synliggöra utvecklingsmiljöer och förbättra tillgängligheten till dessa miljöer för alla i regionen. Arbetet sker långsiktigt och handlar om att bidra till ett klimat av entreprenörskap, kreativitet och innovationskraft med ett positivt förhållningssätt till nyföretagande. 2009 är av EU utnämnt till ”Idé- och Kreativitetsår”, vilket ger Idéfestivalen extra styrka.

Västra Götalandsregionens kontaktperson är Per Brohagen.

 

Länk till en förteckning över samtliga beslut som togs av regionutvecklingsnämnden idag.  


 



Kontaktperson: Kent Johansson (c), ordförande regionutvecklingsnämnden, tel: 0705-37 03 40
Bertil Törsäter, regionutvecklingsdirektör, tel: 0708-63 07 32
Agneta Mårdsjö, chef näringslivsenheten, regionutvecklingssekretariatet, tel: 031-63 09 48; 0703-75 19 23
Eva Gabrielson, informatör, regionutvecklingssekretariatet, tel: 031-63 09 84; 0705-24 62 45


Läs meddelandet som PDF