Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2010-01-29 15:00


Regionutvecklingsnämnden beslutade om fortsatt pendlingsrabatt för unga


Insatser kring kultur och besöksnäring var ett område som flera av dagens beslut i regionutvecklingsnämnden handlade om. Därutöver beslutades bland annat om förstärkt stöd till Trollhättan och Fyrbodal, medel till Centrum för hållbar stadsutveckling, liksom fortsatt pendlingsrabatt för unga.

Studenter och ungdomar upp till 25 år reser idag med 25 procents rabatt på månadskortet Regionen Runt. Och det kommer de att få fortsätta med under 2010. Regionutvecklingsnämnden, som under de senaste åren har finansierat rabatten, beslutade att fortsätta stödja pendlandet. 16 miljoner kronor avsätts till detta.

Kultur- upplevelse och besöksnäring ger tillväxt
Få branscher visar en så kraftig tillväxt som besöksnäringen under 2000-talet. Totalt beräknades turismen omsätta 33,5 miljarder kronor i Västra Götaland under 2008, vilket motsvarar en sysselsättning på 26 000 årsverken.
Marknadskonceptet Göteborg Plus arbetar för att nå nya marknader och stärka förutsättningarna för helårsturism. Bland annat genom att arbeta för god tillgänglighet till och från övriga Europa, via flyg och nytt för i år även via tåg. Samarbetet har hittills visat att Västsverige inte bara lyckats behålla tillgängligheten, utan också fått nya flyglinjer och satsningar. Något som är viktigt för turismen, men också för övrigt näringsliv. Regionutvecklingsnämnden har medfinansierat Göteborg Plus sedan 2007 och beslöt idag om 9 miljoner kronor i stöd för 2010. 
      Rekreativa rutter är ett internationellt samarbetsprojekt inom Öresund, Kattegatt, Skagerak-området som syftar till att utveckla friluftsturismen och förbättra möjligheterna till helårsturism. Syftet är att öka besöksnäringen genom samlad marknadsföring av vandringsleder, cykelleder och ridleder, liksom att öka samarbetet mellan de deltagande aktörerna i projektet. Projektet ska också hjälpa små serviceföretag med anknytning till turism att utvecklas genom samarbeten och nätverk. Projektet tilldelas 749 700 kronor.
      Västra Götalandsregionen har sedan starten varit en föregångare i arbetet med att stimulera entreprenörskap, nyföretagande och kreativa mötesplatser mellan näringsliv och kultur. För att driva på utvecklingen har ett handlingsprogram för att näringslivsutveckla kultursektorn tagits fram. I programmet ingår bland annat arbete för att stödja affärsutveckling och att hjälpa till vid företagsstarter. Nätverk kommer att utvecklas liksom så kallade ”think tanks” – arenor där forskare, kulturidkare och representanter för näringslivet tillsammans kan utveckla idéer. Regionutvecklingsnämnden avsätter 4 miljoner till programmet och kulturnämnden har tagit beslut om lika mycket.

Projekt ska ta vara på idéer
Inom de flesta företag och organisationer finns idéer som av olika anledningar inte tas till vara. Det kan handla om att de inte ligger i linje med företagens strategier eller att det saknas resurser för att utveckla dem. För att fånga upp en del av dessa idéer beslutades om stöd till Avknoppning på 1 750 000 kronor. Projektet, som kommer att drivas av bland andra tillväxtcentret ESPIRA i Borås, ska söka upp lovande idéer för att sedan hjälpa till att vidareutveckla dem.

Centrum för hållbar stadsutveckling i Göteborg
I januari startade Mistra Urban Futures i Göteborg, ett internationellt centrum för hållbar stadsutveckling som drivs av Chalmers, Göteborgs Universitet, Göteborgs stad, GR, Länsstyrelsen, IVL och Västra Götalandsregionen. Centret kommer att starta upp fem projekt under början av 2010. Bland annat ska man se hur man kan bygga för minskad klimatpåverkan och anpassa staden till eventuella klimatförändringar. Ett annat av de fem projekten handlar om affärsdriven hållbar utveckling- för det kommer Västra Götalandsregionen att ha huvudansvaret. Till centret knyts även ett internationellt nätverk av verksamheter i Manchester, Kisumu i Kenya, Shanghai och Kapstaden. Regionutvecklingsnämnden beslöt om 1 miljon kronor till centret. 

Fortsatt stöd till Gothia Science Park i Skövde
Att spela dataspel i inlärningssyfte, så kallat serious gaming, är på frammarsch. Spelen kan exempelvis användas inom vården och räddningstjänsten. Serious gaming är ett av de områden Gothia Science Park Projektarena i Skövde arbetar med att utveckla. Projektarenan fungerar som en samverkansmiljö där företag, akademi och offentliga aktörer samlas kring forsknings- och utvecklingsprojekt inom bland annat det virtuella området. Gothia Science Park tilldelas 3,5 miljoner kronor för att fortsätta sitt arbete med att  utveckla Skaraborgs näringsliv.

Stöd till Trollhättan
Läget inom fordonsindustrin och händelserna kring Saab har aktualiserat behovet av att minska sårbarheten i området. Regionutvecklingsnämnden beslutade om att satsa tre miljoner kronor för framtidssatsningar i Trollhättan med omnejd. Stödet ska på olika sätt främja utbildning- och kunskapsutveckling, innovationer, investeringar och export. Satsningen görs i samarbete med Trollhättans Stad och Fyrbodals kommunalförbund.

Kvinnor i fokus
Det bor fler män än kvinnor i Skaraborg eftersom många unga kvinnor väljer att flytta härifrån. Dessutom ligger företagandet bland Skaraborgs kvinnor under riksgenomsnittet. Projektet FoQus får drygt 1 miljon kronor i stöd och går ut på att ta reda på vad kvinnor tycker är viktigt för att göra Skaraborg attraktivt att leva och verka i. Detta ska ske genom fokusgrupper och ett supportcenter för kontakter, erfarenhetsutbyte och rådgivning. FoQus ska också ordna aktiviteter där både nya och etablerade företag kan utvecklas.
      Regionalt Resurscentra för jämställd tillväxt och utveckling i Västra Götaland, som får 300 000 kronor i stöd, innefattar hela Västra Götaland och tar ett övergripande grepp på jämställdheten och arbetar med såväl information som med mötesplatser för kvinnor.

Länk till samtliga ärenden och beslut.



Kontaktperson: Kent Johansson, regionutvecklingsnämndens ordförande, tel: 0705-37 03 40
Bertil Törsäter, regionutvecklingsdirektör, tel: 0708-63 07 32


Läs meddelandet som PDF