Pressmeddelande
Från Press - Regionutveckling
2009-09-15 16:15


Regionutvecklingsnämnden beslutade om kraftfulla satsningar


Regionutvecklingsnämnden tog vid tisdagens möte i Göteborg beslut om inriktningen för budget 2010. Dessutom beslutades om satsningar på drygt 122 miljoner kronor, bland annat på utbyggnad av fiber för bredbandsuppkoppling, kompetensutveckling och satsningar inom programmet InMotion. Ett urval av besluten från dagens nämndmöte beskrivs nedan.

Regionutvecklingsnämndens budget för 2010 omfattar totalt 693 miljoner kronor. Inom forskning och utveckling prioriteras strategiska områden som till exempel biomedicin och hälsa, energi, miljö och hållbara transporter samt smart textiles. Programmet InMotion är en betydande insats för att snabba på utvecklingen inom områdena energi, miljö och hållbara transporter. Satsningen på biomedicin och hälsa är speciellt prioriterad då Västra Götalandsregionen här kan dra nytta av att kombinera det dubbla uppdraget, det vill säga hälso- och sjukvård och regional utveckling.  Att stödja entreprenörskap, nyföretagande och utveckling av det befintliga näringslivet är ett annat viktigt satsningsområde. Budgeten innehåller också resurser för utvecklingsinsatser inom infrastruktur, kollektivtrafik och IT, där några av de viktigaste områdena är fortsatt god planberedskap, nya former för finansiering, förskottering av strategiskt viktiga väg- och järnvägsprojekt liksom att fortsätta arbetet med att öka det kollektiva resandet. Att arbeta för ökad fiberutbyggnad för bredband är också prioriterat. Därutöver togs beslut om inriktning och budget för de hel/delägda verksamheter som ligger under regionutvecklingsnämnden, bland annat Västsvenska Turistrådet och Film i Väst.

Kraftfull satsning på kompetensutveckling i Västra Götaland- Kompetensutveckling och kompetensförsörjning är den långsiktigt viktigaste frågan för Västra Götalands utveckling och tillväxt. Dagens arbetsmarknadssituation innebär att branscher, företag, offentliga verksamheter och enskilda människor efterfrågar kompetensutveckling. Regionutvecklingsnämnden beslöt därför om att avsätta en ram på 40-50 miljoner kronor för kompetensutvecklingsåtgärder. Avsikten är att komplettera statliga och kommunala åtgärder. Vilka projekt som kommer att ingå i satsningen beslutar regionutvecklingsnämnden om vid nämndmöten i november och december. 

InMotion rullar igång- I juni tog regionutvecklingsnämnden beslut om InMotion. Ett program på totalt 150 miljoner kronor som ska bidra till att stimulera omställning och hållbar utveckling inom näringslivet i Västra Götaland. Vid dagens nämndmöte fördelades de första medlen, nästan 33 miljoner kronor, till projekt och verksamheter som ska bidra till utveckling och företagande inom miljö, energi och hållbara transportlösningar.
Några av dessa är:
• Plattformarna Lindholmen i Göteborg och Innovatum i Trollhättan tilldelas 8 miljoner vardera för att förstärka sina verksamheter som går ut på att stötta, koordinera och utveckla industrinära utvecklingsprojekt, speciellt inom fordon och hållbara transporter.
Innovatum Teknikpark tilldelas dessutom närmare 4 miljoner för att etablera ett energi- och miljötekniskt centrum.
• Innovationsbron tilldelas 3 miljoner kronor för att starta upp och etablera Sweden Clean Tech Incubator i Västsverige. Syftet är att stärka möjligheterna till företagsutveckling och entreprenörskap inom miljöteknikområdet.
• GU Holding finansierar och utvecklar nya företag baserade på forskningsresultat och annan akademisk spetskompetens från Göteborgs universitet. GU Holding tilldelas 4 miljoner kronor som ska satsas i företag som fokuserar på miljöteknik, men också på så kallad Blue Bio Tech- marina och havsnära substanser som kan användas för att utveckla läkemedelsindustrin.
Läs mer om InMotion: http://www.vgregion.se/InMotion

30 miljoner till fortsatt utbyggnad av fiber- ADSL och fiber är två av de vanligaste teknikerna för bredbandsuppkoppling. ADSL använder digitala modem på vanlig telefontråd, medan fiber, som ger snabbare uppkoppling, innebär att man bygger upp nätverk av fiberbaserade kablar. För att ADSL ska fungera optimalt krävs att telestationerna är anslutna med fiber. Västra Götaland ligger väl till vad gäller utbyggnad och täckning med ADSL men inte lika bra vad gäller fiber. Regionutvecklingsnämnden beslöt därför om en satsning på totalt 30 miljoner kronor för fortsatt fiberutbyggnad, för att ansluta kvarvarande telestationer, för att uppgradera radiolänkanslutna telestationer och för att bygga fiber till nya anslutningspunkter. Tanken är att detta ska vara inledningen på en femårig satsning och att Västra Götalandsregionens medel ska kompletteras med motsvarande satsning från kommunerna och även med medel från kommersiella aktörer.

Länk till samtliga ärenden och beslut.



Kontaktperson: Kent Johansson, regionutvecklingsnämndens ordförande, tel: 070-537 03 40
Bertil Törsäter, regionutvecklingsdirektör, tel: 070-863 07 32


Läs meddelandet som PDF