Pressmeddelande
Från Regionutvecklingssekretariatet
2011-03-15 16:00


Regionutvecklingsnämnden beslutade om stöd till forskarskola för miljö och hälsa och idétävling för upplevelseindustrin


Tisdagen den 15 mars tog regionutvecklingsnämnden beslut om stöd till projekt för att undanröja gränshinder mellan Sverige och Norge, forskarskola för miljö och hälsa och idétävling för upplevelseindustrin. Ett urval av besluten beskrivs nedan.

Fyra miljoner till forskarskola
Nämnden beslutade att avsätta fyra miljoner kronor till medfinansiering av Forskarskolan Miljö och Hälsa, som är ett samarbete mellan Göteborgs universitet, Chalmers och Västra Götalandsregionen. Här samlas samhällsvetare, humanister, naturvetare, medicinare och ingenjörer för att i breda tvärvetenskapliga projekt undersöka hur olika faktorer i den omgivande miljön påverkar hälsan. Forskarskolans tvärvetenskapliga arbetssätt uppmuntrar till nya samarbetsformer mellan akademi, företag och samhälle som kan leda till nya produkter och tjänster.

Idétävling för upplevelseindustrin
Brewhouse Inkubator arrangerar årligen My Mission. En tävling som syftar till att lyfta fram och skapa intresse kring upplevelseindustrin som näring och stödja personer med innovativa affärsidéer. I år ska bidragen vara inkomna senast den 10 april för att kunna tävla om bland annat en kontorsplats i Brewhouse Inkubator, där idén sedan får utvecklingshjälp. Nämnden stödjer My Mission med 400 000 kronor.

Uppfinnarskola i Lidköping
Idéum i Lidköping utbildar blivande uppfinnare och innovatörer. Utbildningen behandlar hela innovationsprocessen, från idé till marknad, och ger eleverna kunskap och kontaktnät som hjälper till i arbetet med att utveckla produktidéer. Regionutvecklingsnämnden stödjer utbildningen med 560 000 kr.

Vidareutbildning för yrkesverksamma
Bättrekonceptet är högskolornas svar på näringslivets behov av kompetensutveckling. Här kan yrkesverksamma få kompetensutveckling i form av internetbaserade distanskurser som ger högskolepoäng. Regionutvecklingsnämnden beslöt avsätta 1 200 000 kr för medfinansiering av Bättrekonceptet.

Projekt tar vara på företagens idéer
Inom de flesta företag och organisationer finns goda idéer som av olika anledningar inte tas till vara. Det kan vara för att de inte ligger i linje med företagets strategier, eller att det saknas resurser för att utveckla dem. Projektet Avknoppning, som är ett samarbete mellan Espira Inkubator, Innovatum, Lindholmen Science Park, IDC West Sweden och projektet Industriell Dynamik, arbetar med att söka upp lovande idéer och därefter hjälpa till att vidareutveckla dem. Avknoppningsprojekten vidareutvecklas vanligen genom att:
- bli ett nytt affärsområde inom företaget,
- ett annat befintligt företag tar över projektet,
- ett nytt företag startas för att ta idén vidare.
Nämnden beslöt avsätta 1 750 000 kr till projekt Avknoppning.

Förenklad samverkan mellan Sverige och Norge
Det finns olika typer av hinder som försvårar företagande, arbetspendling och integration mellan Sverige och Norge. Projektet ”Gränshinder för näringslivet” syftar till att organisera och koordinera de problem som finns, och utveckla nya möjligheter för att underlätta en ökad företagssamverkan över gränsen. Regionutvecklingsnämnden avsätter 450 000 kr till projektet.

Samordnad kompetensförsörjning i Västra Götaland
Västra Götalandsregionen arbetar, i samarbete med kommunalförbunden i Västra Götaland, med att bygga upp en struktur för samordnad kompetensförsörjning – Kompetensplattform Västra Götaland. Plattformen ska effektivisera kompetensförsörjning genom att skapa möjligheter för bättre samverkan mellan arbetsliv och utbildningsanordnare. Regionutvecklingsnämnden avsätter totalt 6,7 miljoner kronor till Västra Götalands fyra kommunalförbund för arbetet under 2011.

Länk till protokoll över samtliga beslut på regionutvecklingsnämndens möte.

Länk regionutvecklingsnämndens webbsida med handlingar, kontaktuppgifter etc.



Kontaktperson: Birgitta Losman, ordförande, tel. 0703-67 95 80, Leif Blomqvist, förste vice ordförande, tel. 0707-31 84 50, Bertil Törsäter, regionutvecklingsdirektör, tel. 0708-63 07 32


Läs meddelandet som PDF