Pressmeddelande
Från Press - Regionutveckling
2010-03-09 15:30


Regionutvecklingsnämnd 9 mars

Stöd till samordnad kompetensförsörjning i Västra Götaland


Stöd till en innovationssluss för att bättre ta tillvara innovationer inom hälso- och sjukvården och samordning av kompetensfrågor var några av de beslut som togs vid dagens regionutvecklingsnämnd. Ett urval av besluten beskrivs nedan.

Samordnad kompetensförsörjning i Västra Götaland
Västra Götalandsregionen ska tillsammans med kommunerna och kommunalförbunden i Västra Götaland bygga upp en plattform för kompetensfrågor. Plattformen ska ge ökad kunskap och bättre översikt och samverkan inom kompetensförsörjnings- och utbildningsområdet. Bland annat ska man hitta former för bättre samarbeten mellan de olika utbildningsparterna. Ett IT-stöd för att effektivisera och kvalitetssäkra utbildningsplaneringen och kompetensförsörjningen i Västra Götaland ska också tas fram. Satsningen är tänkt som ett stöd och verktyg för kommunerna och andra utbildningsanordnare, så att de tillsammans kan erbjuda bästa möjliga utbud av utbildning för vuxna. Regionutvecklingsnämnden avsätter 8 miljoner för medfinansiering av projektet under 2010.

Stöd till fordonsunderleverantörer
Kraven på nyskapande, omvandlingskraft och specialisering ökar. Särskilt utsatta är fordonsleverantörerna, där många i allt större utsträckning väljer att satsa på produktutveckling mot andra branscher och marknader. Något som ofta kräver kunskap och kompetens som normalt inte finns så starkt utvecklat hos mer renodlade underleverantörer. Det kan handla om kundbehov, kundbeteenden, trender, produktivitet, varumärke eller design. Projektet ”FordonsLeverantörsOmställning/Produktutveckling i fokus” går ut på att hjälpa företagen vidare med den här typen av frågor genom att bidra med olika typer av expertkompetens. Totalt kommer ett 40-tal företag att få del av satsningen. Regionutvecklingsnämnden stödjer projektet med 4,5 miljoner kronor och satsningen görs inom ramen för Västra Götalandsregionens program InMotion – totalt 150 miljoner för att stimulera omställning och hållbar utveckling inom näringslivet i Västra Götaland.

Ta vara på idéer inom hälso- och sjukvården
Västra Götalandsregionen har under flera års tid arbetat för att bli bättre på att ta vara på idéer och innovationer inom hälso- och sjukvården. Det kan handla om allt från enklare förbättringslösningar till avancerade innovationer. Att snabbt identifiera och utveckla nya metoder och lösningar är framförallt till nytta för patienter och sjukvårdssystemet, men också för medarbetaren i sin dagliga arbetssituation. För att förstärka arbetet ytterligare har ett handlingsprogram tagits fram– ”Västra Götalandsregionens innovationssluss” som ska stödja utveckling av innovationer i hälso- och sjukvården och även vara en ingång för företag att arbeta tillsammans med hälso- och sjukvården för att utveckla nya produkter. Programmet medfinansieras av statliga Vinnova med på 2,5 miljoner under 2010-2011, med möjlighet till ytterligare två års medfinansiering. Regionutvecklingsnämnden avsätter 2,5 miljoner kr till projektet under år ett, med ambition att finansiera i ytterligare två år.

Eric Nordevall II
På Forsviks bruk i Karlsborgs kommun pågår ett världsunikt fartygsbygge. Det är Forsviks Ångbåtar Ekonomisk Förening som bygger en kopia av hjulångaren Eric Nordevall som förliste i Vättern 1856.  Intresset för rekonstruktionsarbetet är mycket stort – både nationellt och internationellt och det finns inget liknande fartyg eller maskineri av denna typ bevarad i världen. Planen för fartyget är att det ska färdigställas och komma i drift som passagerarfartyg under 2011. Genom arbetet med rekonstruktionen, som pågått i tio år, har Forsviks varv etablerat sig som ett kunskapscentrum för byggnation och restaurering av historiska båtar och fartyg. Hittills har Västra Götalandsregionen stöttat projektet med 700 000 kr och beslutade vid dagens nämnd att satsa ytterligare 2 miljoner kronor till färdigställandet av fartyget.

Regionutvecklingsnämnden beslutade också om att fördela medel ur programmet ”Främja kvinnors företagande”. Läs mer i separat pressmeddelande, som finns i Västra Götalandsregionens pressrum. Direktlänk.

Länk till samtliga ärenden och beslut.



Kontaktperson: Kent Johansson, regionutvecklingsnämndens ordförande, tel: 0705-37 03 40
Bertil Törsäter, regionutvecklingsdirektör, tel: 0708-63 07 32


Läs meddelandet som PDF