Pressmeddelande
Från Press - Regionutveckling
2007-11-27 17:00


Regionutvecklingsnämndens sammanträde den 27 november

Regionutvecklingsnämnden tog beslut om kraftfulla satsningar


IDC stärker industrin bland små och medelstora företag i Skaraborg
På Gothia Science Park vid Högskolan i Skövde ligger Industrial Development Center West Sweden AB. IDC arbetar för att skapa möjligheter för en lönsam, konkurrenskraftig och växande industri i Skaraborg, genom att samordna och utveckla idéer mellan aktörerna i näringslivet. Fokus ligger på utveckling av industriföretag genom att stödja kompetensöverföring från högskolor och institut, från större industriföretag till små och medelstora företag och genom att medverka till stärkandet av innovationssystem och kluster inom relevanta branscher. Regionutvecklingsnämnden beslöt att avsätta 3 000 000 kr till medfinansiering av projektet under 2008.

Från idé till företag
En inkubator är en miljö med gynnsamma förutsättningar för nystartade, forsknings- och innovationsbaserade tillväxtföretag. Här skapas en dynamisk affärsutvecklingsprocess där möjligheter finns för finansiering vilket kompletteras med affärskompetens och entreprenöriellt engagemang. Västra Götalandsregionen bidrar till utvecklingen av flera inkubatorer.
ESPIRA Inkubator finns i Borås, och arbetar med företag i alla branscher men lägger ett särskilt fokus på teknisk textil. Sjuhärad har ambitionen att, genom spetssatsningen Smart Textiles, förstärka sin roll som Nordens centrum på området. Regionutvecklingsnämnden beslöt att avsätta 2 300 000 kr för medfinansiering av Espira Inkubator under 2008.
Vid Innovatum Inkubator i Trollhättan skapas affärsförutsättningar för idéutveckling inom fokusområdena produktionsteknik, energi/miljöteknik och audiovisuell teknik.  Regionutvecklingsnämnden beslöt att avsätta 1 822 000 kr för medfinansiering av Innovatum Inkubator under 2008.

Center for Brain Repair and Rehabilitation
Center for Brain Repair and Rehabilitation (tidigare Arvid Carlsson Institutet) vid Sahlgrenska akademin har utvecklats till ett framgångsrikt centrum för studier av reparationsprocessen i nervsystemet efter skada och sjukdom. Centrat har ett betydande antal framgångsrika forskare och forskarstudenter och har även omfattande internationella kontakter och samarbeten. För 2008 avsätter regionutvecklingsnämnden 8 000 000 kr till Center for Brain Repair and Rehabilitation.

Nordens Ark utvecklar samarbetet med universitet och högskolor
Nordens ark i Bohuslän arbetar med att rädda och bevara utrotningshotade djur från hela världen. Verksamheten är forskningsanpassad och det pågår ett arbete med att vidareutveckla samarbetet med universitet och högskolor. Genom ett utökat samarbete är tanken att bättre dra nytta av Nordens Arks unika kunskapsresurser och på så sätt kunna höja kvaliteten på utbildningarna. I första hand handlar det om samarbete med Göteborgs universitet och Sveriges Lantbruksuniversitet, men verksamheter har även internationella kontakter som skall vidareutvecklas för att kunna erbjuda unik kompetens och resurser till studenter och forskare. Liknande samverkan mellan universitet och en publik djuranläggning finns inte på något annat ställe i Norden och endast i mindre skala på enstaka anläggningar i övriga Europa. Regionutvecklingsnämnden beslöt avsätta 2 000 000 kr för medfinansiering av projektet under 2008.

Export för miljöteknikföretag underlättas
ECOEX – West Sweden Environmental Export är ett nätverksprojekt som vänder sig till västsvenska miljöföretag. Nätverket arbetar med exportfrämjande aktiviteter gentemot bland annat Frankrike, Polen, Norge och USA men även i Sverige för utländska delegationer. Planer finns på att även utveckla aktiviteter gentemot Italien och Kina. Projektet arbetar genom att delta i branschspecifika aktiviteter internationellt, men framför allt med att få hit delegationer från de utländska fokusmarknaderna i samband med exempelvis Miljöteknikmässan. ECOEX arbetar också med att hitta och skapa affärsinriktade samverkansprojekt där flera mindre miljöföretag tillsammans kan leverera större och mer komplexa systemlösningar, produkter och tjänster. Regionutvecklingsnämnden beslöt att avsätta 918 907 kr till projektet under 2008. Miljönämnden förväntas fatta motsvarande beslut.

Framgångsrikt mentorskap
För två år sedan startade fyra studenter vid Chalmers ett pilotprojekt som gick ut på att erbjuda mentorskap åt tolv gymnasieelever vid fyra gymnasieskolor i Göteborg. Sedan dess har projektet Intize vuxit och utvecklats till ett framgångsrikt koncept för att hjälpa elever med matematikstudier och för att öka intresset för fortsatta studier i naturvetenskap och teknik. Målet är att alla högstadie- och gymnasieskolor skall få till gång en mentor i matematik. Genom att eleverna får insikt i vad vidareutbildning kan innebära skapas en viktig kontaktyta mellan skola och högskola. Genom en vidareutveckling av det framgångsrika projektet till att även arbeta med arbetslivsmentorskap minskas även tröskeln mellan skola och arbetsliv. Regionutvecklingsnämnden beslöt att avsätta 820 000 kr för medfinansiering av projektet under 2008.

 



Kontaktperson: Ordf Kent Johansson (c), 070- 537 03 40, Regionutvecklingsdirektör Bertil Törsäter, 070- 863 07 32


Läs meddelandet som PDF