Pressmeddelande
Från Tillväxt och Utveckling
2008-01-29 13:40


Regionutvecklingsnämndens beslut om projekt- och verksamhetsstöd 29 jan


Regionutvecklingsnämnden har idag fördelat medel till projekt och verksamheter som bidrar till en hållbar tillväxt i Västra Götaland och som ligger i linje med tillväxtprogram och Vision Västra Götaland. Nedan beskrivs ett urval av dessa.

Spira uppmuntrar kvinnligt företagande
SPIRA är ett projekt som syftar till att få fler kvinnor att starta företag och förverkliga sina idéer, främst inom tjänstesektorn. Arbetet sker bland annat genom föreläsningar och workshops där deltagarna får möjlighet att träffa kvinnliga förebilder som framgångsrikt har startat företag. Projektet fokuserar främst på fakulteter och institutioner inom Göteborgs Universitet, Högskolan Väst och Högskolan i Borås som har en överrepresentation av kvinnor. Detta eftersom att många studenter vid kvinnodominerade utbildningar upplever att de inte vet vart de skall vända sig för att få hjälp med sina idéer. Projektet har tidigare beviljats medfinansiering och regionutvecklingsnämnden beslöt nu att avsätta 720 000 kr till projektet.

Studenter löser uppdrag på 24 timmar
Mission 24 är ett projekt som går ut på att öka kontakten mellan akademi, näringsliv och offentlig verksamhet. Uppdragsgivare som har problem som de vill ha lösta sammanlänkas med studenter som vill testa sina akademiska kunskaper på verkliga uppdrag. På 24 timmar ska studenterna i grupper lösa uppgiften och presentera sin lösning för uppdragsgivaren. Genom att göra högskolorna mer tillgängliga för näringslivets och den offentliga verksamhetens praktiska problem och funderingar ökar även studenters möjlighet att få kontakter och erfarenheter i samband med utbildningen. Regionutvecklingsnämnden beslöt stödja projektet med 311 000 kr.

Databas förbättrar servicen till personer med funktionshinder
Drygt en kvarts miljon personer i Västra Götaland lever med någon form av varaktigt funktionshinder och av dessa är 180 000 i yrkesverksam ålder. Det finns en stor outnyttjad potential för offentliga verksamheter och näringslivet att förbättra servicen till dessa personer. Efter ett samarbete mellan Västsvenska Turistrådet, Västra Götalandsregionens handikappkommitté, ett flertal kommuner, turistföretag och den samlade handikapprörelsen i Västra Götaland finns nu en databas som beskriver tillgängligheten till olika besöksmål och verksamheter. Huvudprincipen i databasen är att besöksmål och lokaler ska beskrivas så utförligt att besökare med funktionshinder själva kan besluta om de kan besöka platsen eller inte. Regionutvecklingsnämnden har tidigare bidragit till medfinansiering av projektet och beslöt nu att avsätta ytterligare 1 375 000 kr.

Mare Novum stöttar innovationer inom den marina näringen
Mare Novum är ett samarbete mellan Göteborgs universitet och kustkommunerna i norra och mellersta Bohuslän. Projektet går ut på att skapa mötesplatser för kunskapsutbyte och verka för att idéer med anknytning till den marina och kustnära miljön ska leda vidare till innovationer, nya företag, ökad tillväxt och ny sysselsättning. Tyngdpunkten i projektet finns inom branscher som livsmedelsförädling, kustnära fiske, vattenbruk, marin bioteknik, marin miljöteknik/ analys och besöksnäring. Regionutvecklingsnämnden beslöt att stödja projektet med 959 000 kr.

Waste Refinery minskar beroendet av fossila bränslen
Sveriges Tekniska Forskningsinstitut (SP) i Borås driver projektet Waste Refinery som går ut på att minska beroendet av fossila bränslen genom omvandling av organiskt avfall till förnyelsebara och högkvalitativa produkter. Bland aktörerna i projektet finns de kommunala avfallsbolagen Renova och Borås Energi & Miljö liksom Högskolan i Borås, Chalmers, forskningsinstituten SIK, JTI och Imego samt företagen Stena Metall och Brämhultsjuice. Genom riktade forsknings- och utvecklingsinsatser skall projektet generera ny kunskap, utveckla ny teknik, stärka innovationsförmågan och åstadkomma resursoptimal avfallshantering som stärker konkurrenskraften bland företag inom områdena miljöteknik och avfallshantering. Projektet ska så småningom leda till att ett internationellt konkurrenskraftigt kunskapscentrum utvecklas inom området.  Regionutvecklingsnämnden beslöt att avsätta 1 500 000 kronor till projektet.

Fortsatt satsning på Ostindiefararen Götheborg
I juni 2007 återvände Ostindiefararen Götheborg från sin nästan två år långa seglats fram och tillbaka till Kina. Projektet och resan blev en stor framgång PR-mässigt, inte bara för Göteborg utan även för Västra Götaland och för Sverige. För att säkerställa en framtida användning av båten krävs ytterligare arbete och en grundfinansiering på minst 10 000 000 kronor årligen under de närmaste tre åren. Regionutvecklingsnämnden beslöt att avsätta 1 500 000 kronor per år under åren 2008-2010 för grundfinansiering av projektet. Tillkommande kostnader för olika aktiviteter ska finansieras separat.



Kontaktperson: Ordförande Kent Johansson (c), 0705-37 03 40; 1:e vice ordförande Mimmi von Troil (m), 0709-79 87 99; 2:e vice ordförande Birgitta Johansson (s), 0705-37 11 69; Regionutvecklingsdirektör Bertil Törsäter, 0708-63 07 32


Läs meddelandet som PDF