Pressmeddelande
Från Press - Regionutveckling
2007-12-18 17:00


Regionutvecklingsnämndens beslut om projekt- och verksamhetsstöd för ökad tillväxt


Regionutvecklingsnämnden fördelar medel till projekt och verksamheter som bidrar till en hållbar tillväxt i Västra Götaland och som ligger i linje med tillväxtprogram och Vision Västra Götaland. Nedan beskrivs ett urval av de projekt och verksamheter som blev beviljade medel vid dagens sammanträde.

Etablering av produktionstekniskt centrum
Arbetet med att förbättra samverkan i forsknings- och utvecklingsprojekt är av stor vikt för att Sverige och Västra Götaland ska kunna behålla och utveckla viktig industriproduktion. Produktionstekniskt Centrum som håller på att växa fram på Innovatum Teknikpark i Trollhättan drivs gemensamt av Innovatum Teknikpark, Högskolan Väst, Saab Automobile och Volvo Aero. Målet med centrat är att erbjuda industriella och akademiska partners en arena som ger möjlighet till kunskapsutbyte och till kommersialisering av forskningsresultat. Centrat kommer också att ge akademi och företag tillgång till en avancerad maskinpark vilket gör satsningen unik i sitt slag. Regionutvecklingsnämnden beslöt avsätta 4 200 000 kronor till projektet.

Ny forskarskola satsar på miljö och hälsa
Vid Göteborgs Universitet pågår ett arbete med att starta en ny tvärvetenskaplig forskarskola, med inriktning på miljö och hälsa. Genom forskarskolan skall nya samarbetsformer skapas mellan akademi, företag och samhälle för att på sikt öka tillgången på efterfrågad och välutbildad arbetskraft. 24 doktorander från olika institutioner ska, som forskare eller som resurser på företag eller i offentlig verksamhet, arbeta med ett antal centrala problemområden utifrån olika infallsvinklar. Regionutvecklingsnämnden beslöt avsätta 2 000 000 kronor till Forskarskolan Miljö och Hälsa.

Hållbar sjöfart genom projekt Lighthouse
Sjöfart är en viktig näringsgren, främst i Göteborgsområdet och längs Bohuskusten, och behovet av kvalificerad arbetskraft till företagen inom området är stort. Projekt Lighthouse arbetar för att göra sjöfarten effektivare, säkrare och mer miljövänlig samt för att säkerställa konkurrenskraften. Under ett och samma tak samlas utbildnings- och forskningsverksamheter från Chalmers och Handelshögskolan i Göteborg inom områden som teknik, sjösäkerhet, design och logistik. Genom att samla kompetensen på ett ställe skapas möjligheter till tvärvetenskapligt utbyte och ökad effektivitet. Företagen inom sjöfartsområdet i Västra Götaland spelar en viktig roll i Lighthouse eftersom de deltar i forskningsprojekten och rådgör med forskarna om viktiga forskningsbehov. Dessutom bidrar företagen till att sprida den kunskap som forskningen resulterar i. Regionutvecklingsnämnden beslöt avsätta 4 000 000 kronor till projektet.

Kvinnliga affärsänglar ska bidra till fler företag
Affärsänglar är personer som investerar medel i tidiga skeden av ett tillväxtföretags utveckling. De engagerar sig ofta i verksamheten och bidrar utöver kapital även med kompetens och kontakter. Nu ska ett nätverk med kvinnliga affärsänglar startas i Västra Götaland. Nätverket kommer att bestå av 15–25 medlemmar och syftet är att skapa fler livskraftiga företag och att öka andelen företag som ägs och drivs av kvinnor. Regionutvecklingsnämnden beslöt avsätta 562 500 kr för medfinansiering av projektet.

Plast för ett uthålligt samhälle
På Chalmers Tekniska Högskola pågår projektet PLUS som syftar till att skapa tillväxt under temat ”plast för ett uthålligt samhälle”. Projektet består av ett forskningsprogram som, genom samverkan med industri och akademi, ska generera ny kunskap och utvecklade processer för att kunna producera bättre och mer miljövänliga plastprodukter. Inom projektet finns även ett program som stödjer små och medelstora företag i plastbranschen som vill utveckla produkter med hög miljöanpassning. Därtill pågår ett arbete med utbildning på flera nivåer för att locka nya människor till området, för att öka kunskapsöverföringen till industrin, men också för att informera allmänheten. Projektet sker i ett nära samarbete mellan forskningsaktörer, industrin och den offentliga sfären. Regionutvecklingsnämnden beslöt avsätta 3 000 000 kronor till projektet.

Medel till Göteborgs Kulturkalas
Kulturen är en betydande del av upplevelsenäringen i Västra Götaland och Kulturkalaset bidrar till att höja attraktionskraften. 2007 års evenemang besöktes av 70 000 personer dagligen. 83 procent av besökarna var hemmahörande i Västra Götaland, 10 procent kom från övriga landet och 7 procent var utländska gäster. Arrangemanget innebär att regionens kulturaktörer kan nå ut till nya publikgrupper och under 2008 års kalas kommer dessutom särskilda marknadsförings- och exponeringsplatser att erbjudas artisterna. Regionutvecklingsnämnden beslöt att avsätta 1 000 000 kronor för att, i samverkan med Göteborg & Co och Göteborgs kulturförvaltning, genomföra 2008 års Kulturkalas. Kulturnämnden har fattat motsvarande beslut.



Kontaktperson: Ordförande Kent Johansson (c), telefon 0705-37 03 40, 1:e vice ordförande Mimmi von Troil (m), 0709-79 87 99;2:e vice ordförande Birgitta Johansson (s), 0705-37 11 69; Regionutvecklingsdirektör Bertil Törsäter, 0708-63 07 32


Läs meddelandet som PDF