Pressmeddelande
Från Tillväxt och Utveckling
2008-05-13 16:30


2008-05-13

Regionutvecklingsnämndens beslut om projekt- och verksamhetsstöd för ökad tillväxt


Regionutvecklingsnämnden har idag fördelat medel till projekt och verksamheter som bidrar till en hållbar tillväxt i Västra Götaland och som ligger i linje med tillväxtprogram och Vision Västra Götaland. Nedan beskrivs ett urval av ärendena.

Stöd till miljö- och säkerhetsarbete i Östersjöregionen
Regionutvecklingsnämnden beslutade vid sitt möte idag att bidra med närmare 1,5 miljoner kronor till EU-projektet EfficenSea. Syftet med projektet är att stärka Östersjöns och Nordsjöns konkurrenskraft som sjöfartsområde.  Den kraftiga ökningen av handelssjöfarten i Östersjöområdet medför säkerhetsrisker och miljöbelastning. Därför behövs bättre effektivitet och samordning mellan de berörda sjöfartsmyndigheterna så att man får bättre överblick av sjöfartens miljöpåverkan, förbättrad styrning och kontroll samt minskade miljöeffekter på sikt. Genom att öka attraktionskraften för sjöfartsnäringen vill man också locka till sig personal med ny kompetens. Beslutet förutsätter att projektet beviljas medel från Interregs Östersjöfond. Besked om stöd därifrån lämnas efter sommaren.

Kontakt: Anders Carlberg


Oceanum - Sjöfartens värld
Ett Oceanum - Sjöfartens värld kan bli verklighet i Skärhamn, på Tjörn. Under hösten skickar Tjörns kommun tillsammans med norska Grimstads Sjöfartsmuseum in en ansökan in till EU:s interregfond för Kattegatt-Skagerrak. Planen är att bygget ska starta under 2009. Regionutvecklingsnämnden beslutade idag att bidra med högst 600 000 kronor som stöd till planeringsarbetet under 2008.

Oceanum ska locka besökare från hela Sverige att ta del av svenska sjöfarten och andra havsanknutna näringar. Det ska vara ett besöksmål för allmänheten, främst ungdomar men också vara en oberoende mötesplats där näringsliv, myndigheter, organisationer, utbildningsväsende och allmänhet kan mötas i dialog kring gemensamma frågor. Tanken är att Oceanum även ska vara bas för rekrytering till sjöfartsyrkena och dess utbildningar.
 
Kontakt: Anders Carlberg


EU-samarbete för att minska flygets miljöpåverkan
Västra Götalandsregionen bidrar med 5,5 miljoner kronor till projekt INNside. Projektets mål är att skapa nästa generations utvecklingsmiljö där Volvo Aero Corporation, små och medelstora företag i regionen samt Chalmers och Högskolan Väst gemensamt kan utveckla framtida lösningar för hur man bygger lättviktskonstruktioner för flygmotorbranschen – något som är viktigt för flygets miljöpåverkan.

Arbetet kommer att ske inom ramen för, det nybildade, Produktionstekniskt Centrum (PTC) och vara förlagt till Innovatum Teknikpark i Trollhättan. Satsningen på att skapa denna miljö, teknologi och kompetens gör det möjligt att delta i EU:s 7:e ramprogram för teknisk forskning, utveckling och demonstration.
Projektet har tidigare beviljats 4,8 miljoner från Regionutvecklingsnämnden.

Kontakt: Helena L Nilsson

 

BIOSUM - gränsöverskridande forskarskola inom biomaterial
Västra Götalandsregionen stödjer uppbyggnaden av en unik forskarskola inom området för biomaterial. Forskningsskolan är ett samarbete mellan två forskningscentra inom biomaterialområdet, BIOMATCELL vid Göteborgs universitet (GU) och SuMo Biomaterials vid Chalmers.

BIOMATCELL fokuserar på utveckling av nya tand- eller benimplantat och hur man kan styra läkning av skadade vävnader. Det andra forskningscentrat, SuMo Biomaterials, är inriktat på forskning som rör livsmedel, läkemedel och hygienprodukter. Det kan handla om hur man påverkar på vilket sätt aromer, näringsämnen och läkemedel frisläpps och tas upp.

Syftet med forskarskolan är att utveckla samverkan och ta tillvara den samlade kunskapen inom forskningen, industrin och hälso- och sjukvården. På så vis ser man också till att det långsiktigt finns välutbildade människor som kan och vill arbeta inom området för biomaterial. Doktorander och handledare från högskola, hälso- och sjukvård och industri får en unik utbildning i biomaterial och företagande och kopplas in i ett stort nationellt och internationellt nätverk.

Regionutvecklingsnämnden beslutade att avsätta 900 000 kronor under det första året. Avsikten är att stödja projektet även de kommande tre åren. Beslut tas för ett år i taget.

Kontakt: Marie Ivarsson

 

Strategisk satsning på nanoteknik
Västra Götalandsregionen bidrar med 1,5 miljoner kronor till ett samarbetsprojekt mellan Öresundsregionen, Halland och Västra Götaland för fortsatt utveckling av nanoteknik. Nano betyder miljarddel och betecknar en teknik med en storlek mätbar i nanometer. En nanometer är en miljondels millimeter. Nanoteknik och nanovetenskap handlar om att studera och manipulera materien på atomnivå så att man får fram speciella egenskaper. Exempel på användningar av nanopartiklar är slitstarka däck, målarfärg, cement, UV-filter i solkräm och färgat glas. Magnetiska nanopartiklar som används i hårddiskar eller bandmedia är idag storindustri. Nanostrukturerade ytor som inte repas eller blir smutsiga har börjat dyka upp i exempelvis stekpannor och kläder.

Bedömare anser att regionerna tillsammans kan bli ett av de fem största nanotekniska klustren i EU och bland de tio främsta i världen. För deltagarna från Västra Götaland innebär projektet bland annat att få tillgång till labbmiljöer, utökade kopplingar till näringslivet och kunskap från andra delar av landet som kan bidra till att utveckla den egna verksamheten.

Kontakt: Marie Ivarsson

 

Stöd till kvinnligt företagande
Regionutvecklingsnämnden har behandlat den första omgången ansökningar om stöd till kvinnligt företagande. Västra Götalandsregionen har fått i uppdrag av regeringen att fördela 4,35 miljoner kronor för att främja kvinnors företagande under 2008. Vid det första utlysningstillfället 15-mars-18 april kom totalt 18 ansökningar in. Nämnden beslutade att finansiera sju av projekten med sammanlagt drygt 1,8 miljoner kronor.
Projekten är:

• Mentorskapsprogram för kvinnliga företagare, Öckerö kommun
• Utveckling av integrering av kvinnlig företagsamhet i Hova, Gullspångs kommun
• Kunskap ger kunder, nätverket företagsamma kvinnor Tjörn, Orust och Stenungsund
• Vincent utveckling av småföretag, Göteborgs Folkhögskola
• Fakira – Falköping, information, rådgivning, affärsutveckling, LCR Kulturalla Ek för
• FeM-E, ESPIRA Tillväxtcenter AB
• Future Management – en tillväxtstege, 2Core AB Skövde

Två av projekten har även beviljats medfinansiering av regionala utvecklingsmedel med sammanlagt 229 000 kronor:

• Mentorskapsprogram för kvinnliga företagare, Öckerö kommun
• Future Management – en tillväxtstege, 2Core AB Skövde

Kontakt: Marie Sjövall



Kontaktperson: 1:e vice ordförande Mimmi von Troil (m), 0709-79 87 99; 2:e vice ordförande Birgitta Johansson (s), 0705-37 11 69; Helena L Nilsson, 0706-63 09 18; Marie Ivarsson 0701-43 20 50; Marie Sjövall 0706-43 24 30; Anders Carlberg 0708-82 15 41


Läs meddelandet som PDF