Pressmeddelande
Från Press - Regionutveckling
2007-03-29 15:00


Regionutvecklingsnämndens sammanträde 29 mars


Ungdomars intresse för naturvetenskap och teknik skall tas tillvara genom stöd till Science Center
Nu ska Västra Götalandsregionen stödja insatser som ökar ungdomars intresse för naturvetenskap, matematik och teknik och som får fler ungdomar att söka sig till tekniska och naturvetenskapliga utbildningar. Regionutvecklingsnämnden beslöt därför att avsätta sammanlagt 15 mkr till Science Center i Västra Götaland - Navet i Borås, Innovatum i Trollhättan, Balthazar i Skövde, Dalénium i Stenstorp, Molekylverkstan i Stenungsund och Universeum i Göteborg.

De Science Center som finns i Västra Götaland spelar en viktig roll som inspiration till de tekniska, matematiska och naturvetenskapliga ämnesområdena och är därigenom en viktig kompetensutvecklingsresurs för skolor och utbildningar. Regionutvecklingsnämndens satsning skall bidra till att utveckla den pedagogiska verksamheten och till att öka tillgängligheten till de olika Science Center-anläggningarna.

Regional forskningssamverkan mellan små och stora företag och akademi ska möjliggöra ett ökat deltagande i EUs forskningsprogram
Västra Götaland är internationellt konkurrenskraftiga inom produktionsteknik och inom området finns det stor potential för företag, universitet, högskolor och institut att delta i europeiska forskningssamarbeten. Emellertid innebär det ofta en stor utmaning för små och medelstora företag att delta i nationella och europeiska forskningsprogram och partnerskap.

Projektet INNside – Innovativ svetsning och bearbetning för lättviktsdesign inom FP7 – är ett samverkansprojekt mellan små och medelstora företag, Volvo Aero Corporation, Chalmers Tekniska Högskola, Högskolan Väst och Innovatum. Projektet ska genomföras på Produktionstekniskt Centrum (PTC), Innovatum Teknikpark i Trollhättan och ska utveckla kompetens kring ny produktionsteknik för miljöanpassad flygteknologi, vilket är prioriterat forskningsområden i 7:e ramprogrammet. Genom att delta i projekt tillsammans med forskningserfarna företag och akademi, som redan tidigare framgångsrikt deltagit i EUs forskningsprogram, kan möjligheterna stärkas för företag att positionera sig i forskningssamarbeten i Europa.
Regionutvecklingsnämnden beslöt avsätta 4,8 mkr för medfinansiering av projektet under perioden 2007-2008.

 7:e ramprogrammet
2007 startar EUs nya ramprogram för forskning, teknisk utveckling och demonstration, som ska pågå till och med 2013. Budgetramen är ca 65 miljarder kronor per år. Prioriterade forskningsområden är t ex Transporter - Flyg och Ny produktionsteknik. Små och medelstora företag är en prioriterad målgrupp för insatserna.

 

Industriell innovationsservice skall stärka konkurrenskraften
Den industriella sektorn är central i Västra Götalands ekonomi, speciellt utanför Göteborgsregionen, där huvuddelen av de industriella företagen är småföretag med under 50 anställda. Hårdnande global konkurrens, utflyttningstryck etcetera innebär dock att de industriella företagen måste öka utvecklingssatsningarna för att vara globalt konkurrenskraftiga. Speciellt svårt är detta för de industriella småföretagen som ofta saknar interna utvecklingsresurser.

Projektet ”Industriell Dynamik - Industriell Innovationsservice av världsklass 2007” syftar till att medverka till tillväxt och stärkt konkurrenskraft genom ökad utvecklingskraft och innovationsförmåga bland de industriella små- och medelstora företagen i Skaraborg, Sjuhärad och FyrBoDal. Detta ska bland annat ske genom att utveckla samarbeten och koordinering med andra regionala insatser och relevanta aktörer t ex industriforskninginstitut, universitet och högskolor och utvecklingscentra.
Regionutvecklingsnämnden beslöt avsätta 5 mkr för medfinansiering av projektet.

Samverkan ska stärka industrin i Skaraborg
Industrial Development Center West Sweden AB har bildats genom en sammanslagning av IUC Trä i Tibro och Industriellt Distrikt Skaraborg. Det nya bolaget skall arbeta för att stärka industrin i Skaraborg genom koordinering, samverkan och idégenerering mellan aktörerna i näringslivet, med fokus på industriföretag. Genom att stödja kompetensöverföring från högskolor, institut och genom att medverka till stärkandet av innovationssystem och kluster inom relevanta branscher ska en lönsam, konkurrenskraftig och växande industri i Skaraborg befästas. Den övergripande strategin för att förverkliga kompetensöverföringen är att skapa ett på sikt delvis självfinansierat utvecklingscentrum. Regionutvecklingsnämnden beslöt att avsätta 2,5 mkr för medfinansiering av projektet.

Satsning på biomedicinsk utveckling
Biomedicin är ett av Västra Götalands styrkeområden. Projektet Biomedicinsk Utveckling i Västsverige syftar till att skapa långsiktigt hållbar tillväxt inom det biomedicinska området i regionen, baserat på internationellt konkurrenskraftig forskning och företagande.

Verksamheten är inriktad på ett antal delprocesser, bland annat att utveckla och förstärka behovsmotiverad forskning och utveckling, att attrahera kvalificerad kompetens och riskkapital till regionen och att utbilda framtidens ledare för avancerad affärsutveckling av biomedicin.

Biomedicinsk Utveckling i Västsverige utsågs i november 2004 till en av fem
vinnare i VINNOVAs Vinnväxt-program för utveckling av framgångsrika innovationssystem. Projektet drivs av Business Region Göteborg i samarbete med Västra Götalandsregionen, Chalmers Tekniska Högskola, Göteborgs Universitet/Sahlgrenska Akademin, Innovationsbron Väst AB, AstraZeneca, Mölnlycke Health Care, Nobel Biocare AB samt Doxa AB.
Regionutvecklingsnämnden beslöt att avsätta 3 mkr för finansiering av projektet.

Pater Noster flyttas tillbaka till Hamneskär
Efter en tids renovering är det nu dags att transportera tillbaka fyren Pater Noster till Hamneskär. Fyren kommer därefter att tändas och tjäna sjöfarten. Fastighetsverket har renoverat fyrbyggnaderna på Hamneskär och tillsammans med den unika fyren kommer de att bli ett intressant besöksmål i regionen. Regionutvecklingsnämnden beslöt att avsätta 600 000 kronor för medfinansiering av projektet.

Linnéåret 2007
300-årsjubiléet av Carl von Linnés födelse uppmärksammas i en rad nationella och regionala aktiviteter. Västra Götalandsregionen avsatte förra året medel till att samordna aktiviteterna kring Linné i Västra Götaland. Bland annat planeras för en Linnébudkavle som startar i Gullspång den 28 juni och avslutas i Åmål den 8 augusti. Budkavlen pågår under 42 dagar och 24 av regionens 49 kommuner är delaktiga. "Linné" kommer bland annat att få ta sig fram på hästrygg, åka allmogebåt eller färdas i en miljövänlig bil från Saab. En regional Linnédag kommer också att anordnas i Skara den 7 juli. En trädgård i Carl von Linnés anda skall byggas i Sverige och sedan fraktas till London för att visas på den stora trädgårdsmässan Chelsea Flower Show. Därefter skall den fraktas tillbaka till Botaniska trädgården i Göteborg. Projektet har en stark miljöprofil och tar sikte på framtida frågor och utmaningar om hållbar tillväxt. Ett övergripande mål är att väcka intresset för naturvetenskap bland barn och ungdom. Regionutvecklingsnämnden beslöt att avsätta 695 000 kronor för medfinansiering av projektet.



Kontaktperson: Kent Johansson (c) ordf 0705 - 37 03 40, Bertil Törsäter, regionutvecklingsdirektör 0708-63 07 32


Läs meddelandet som PDF