Pressmeddelande
Från Press - Regionutveckling
2008-03-11 15:00


Regionutvecklingsnämndens sammanträde den 11 mars 2008


Pengar till Drivhusen i Borås och Fyrstad
Drivhuset är en fristående stiftelse som finns representerat på tio högskole- och universitetsorter i landet. Syftet är att stimulera studenter att starta egna företag och därmed vitalisera näringslivet i regionen. Drivhusen vid Högskolan i Borås och Högskolan Väst har ansökt om medel för att utveckla verksamheten ytterligare. Regionutvecklingsnämnden beslöt avsätta 600 000 kr för till Drivhuset i Borås och 350 000 kr till Drivhuset vid Högskolan Väst.

Grundskoleelever får entreprenörsutbildning
Nu ska grundskoleeleverna i Göteborgsområdet uppmuntras till att bli framtidens entreprenörer. Ett pilotprojekt – FramtidsFrön – ska erbjudas samtliga 13 kommuner i Göteborgsregionen under 2008. FramtidsFrön består av ett antal koncept bland annat Snilleblixten och Finn Upp. Den skolpersonal som kommer att delta i genomförandet kommer att få utbildning i de olika koncepten men även göra studiebesök på företag. Regionutvecklingsnämnden avsatte 700 000 kr för medfinansiering av pilotprojektet.   Kvinnligt nätverk stärker nyföretagandet Elwira Effekt startade 2006 som ett nätverk med syfte att stärka kvinnligt nyföretagande i Västra Götaland. Målsättningen är att bidra till en hållbar utveckling genom att låta kvinnliga företagare bidra till samverkan och utveckling av nya möjligheter genom kompetensutveckling och inspiration till varandra. Elwira Effekt vill även bidra till att förändra attityder när det gäller perspektivet man-kvinna och etisk mångfald samt vara en dynamisk arena för att skapa mer affärer, mer debatt och ett aktivare företagsklimat. Regionutvecklingsnämnden har även tidigare bidragit till finansieringen och beslöt nu att för 2008 avsätta 727 000 kr till medfinansiering av projektet.    

Mikrovågor internationaliseras
Microwave Road är ett nationellt och internationellt klusternärverk för samarbete kring mikrovågsteknik. Ett 40-tal företag, offentliga aktörer, högskolor och universitet är medlemmar. Närverkets övergripande mål är att skapa förutsättningar för att få organisationen ekonomiskt självbärande inom fyra år. Syftet är bland annat att synliggöra, bibehålla och utveckla den unika kompetensen och att marknadsföra klustrets samlade kompetens på den internationella arenan. Regionutvecklingsnämnden beslöt medfinansiera verksamheten  med 800 000 kr.  

Sill ska förbättra folkhälsan
Ökad folkhälsa, ökad export försäljning samt ökad sysselsättning. Det hoppas Chalmers tekniska högskola uppnå med projektet ”Högt förädlingsvärde hos nya sillprodukter med dokumenterad hälsoeffekt”. Projektet, som leds av forskare från Chalmers och Göteborgs universitet och sker i samverkan med fiskberedningsindustrin och utvecklingsbolaget Västfem, går in på sitt andra år och kommer under 2008 att inrikta studierna på samband mellan riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdomar och fettsyror i blodet. Regionutvecklingsnämnden beslöt medfinansiera projektet med 1 047 700 kr under 2008.  

Skapar Competence Center för kunskapsöverföring
De 40-tal företag, de flesta underleverantörer till fordonsindustrin, som ingår i Networking Companies vill växla upp kapaciteten och affärsmöjligheterna för de små och medelstora företagen i regionen – främst i Fyrbodalsområdet. Genom aktiv samverkan vill man skapa ett Competence Center där forskning, ny teknik och företagen kan mötas. Nätverket vill också erbjuda kompetensöverföring från fordonsindustrin till andra närliggande branscher. Regionutvecklingsnämnden avsätter 900 000 kr för medfinansiering av projektet under 2008.    

Tre mkr till Biomedicinsk Utveckling
Attrahera kvalificerad kompetens och riskkapital till regionen och att utbilda framtidens ledare för avancerad affärsutveckling av biomedicin är några av delprocesserna för Biomedicinsk Utveckling i Västsverige. Projektet utsågs 2004 till en av fem vinnare i Vinnovas Vinnväxtprogram för utveckling av framgångsrika innovationssystem. Vinnova stöder därmed projektet med 6 mkr per år i tio år under förutsättning att resultat levereras. En utvärdering av den första perioden har gjorts och Vinnova kommer senast i juni att meddela om projektet får fortsatt finansiering. Förutom ovanstående delprocesser syftar projektet till att förstärka och utveckla infrastrukturen för kommersialisering inom det biomedicinska området, utveckla och förstärka behovsmotiverad forskning och utveckling inom internationella styrkeområden samt uppföljning och forskning om innovationssystem för effektivt lärande. Regionutvecklingsnämnden beslöt, under förutsättning att Vinnova ger projektet fortsatt stöd, att medfinansiera projektet med 3 000 000 kr.    

Västra Götalandsregionen tar över ansvaret i Nutekprojekt
Nutek har, sedan 2007, regeringens uppdrag att genomföra och samordna ett treårigt program för att främja kvinnligt företagande. Under 2007 granskade Länsstyrelsen ansökningarna inom programområde Information,, rådgivning och affärsutveckling. Från och med 2008 har regeringen beslutat överföra ansvaret till Västra Götalandsregionen. Totalt handlar programmet om 50 mkr varav Västra Götalandsregionen har att fatta beslut om 4, 45 mkr. Regionutvecklingsnämnden beslöt godkänna förslaget på inriktning och hantering av programmet i Västra Götaland samt att två utlysningstillfällen görs under 2008.



Kontaktperson: Ordförande Kent Johansson (c), 0705-37 03 40
1:e vice ordförande Mimmi von Troil (m), 0709-79 87 99 2:e vice ordförande Birgitta Johansson (s), 0705-37 11 69 Regionutvecklingsdirektör Bertil Törsäter, 0708-63 07 32


Läs meddelandet som PDF