Pressmeddelande
Från Press - Regionutveckling
2006-12-14 13:30


Regionutvecklingsnämndens sammanträde den 14 december


Export för miljöteknikföretag skall underlättas
Nu ska det bli lättare för västsvenska miljöföretag att nå ut på exportmarknaden. Västra Götalandsregionens regionutvecklingsnämnd och miljönämnd finansierar gemensamt en satsning med syfte att stärka företagens konkurrenskraft. ECOEX – West Sweden Environmental Export är ett projekt som drivs av Business Region Göteborg, Green Market Sweden i Skaraborg och Innovatum i FyrBoDal och omfattar cirka 250 miljöteknikföretag i Västra Götaland. Nätverket, som startades för två år sedan, avser att under 2007 ordna ett antal exportfrämjande aktiviteter i bland annat Frankrike, Polen, Norge och USA men även i Sverige för utländska delegationer. Likaså planerar man bland annat att skapa affärsinriktade samverkansprojekt där flera mindre miljöföretag tillsammans kan leverera större system. Marknadsföring blir också ett viktigt område för att lyfta fram den samlade miljökompetensen i regionen och därmed attrahera potentiella kunder. Det kommer att ske i form av webbportal, annonser och trycksaker. Regionutvecklingsnämnden har tidigare bidragit till finansieringen av ECOEX tillkomst och beslöt nu avsätta ytterligare 952 500 kr till exportfrämjande åtgärder. Miljönämnden förväntas fatta motsvarande beslut i nästa vecka.

Innovativa textilprojekt medfinansieras
Smarta Textilier, Textil- och modefabriken och Sweden Technical Textile 2007 är tre projekt som är viktiga byggstenar i utvecklandet av en arena för innovation och tillväxt i Sjuhärad. Via stiftelsen Espira Tillväxtcenter samordnas ansökningarna kring de textila utvecklingsprojekten. Smarta Textilier är ett av fem svenska initiativ som lyfts fram av Vinnova i programmet Vinnväxt 2005- Innovationssystem i tidiga skeden, vilket innebär att Vinnova medverkar med delfinansiering fram till halvårsskiftet 2008. Textil- och modefabriken ansöker om medel för att skapa studios och showroom för textil innovation. Konstnärliga och designinriktade studenter/personer ska här kunna utveckla innovationer som leder till teknisk och ekonomisk nyorientering. Sweden Technical Textile 2007 är ett projekt som drivs av SP – Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut. Syftet med Sweden Technical Textile är att genom långsiktigt kunskapsuppbyggande skapa en internationellt ledande region för utbildning, forskning och utveckling av avancerad textil. Regionutvecklingsnämnden beslöt stödja de tre projekten med sammanlagt 2 970 000 kr.

Entreprenörskap genom hela utbildningssystemet
Västra Götaland är ett av sex pilotområden inom ett nationellt entreprenörsprogram. Främsta syftet är att utarbeta ett långsiktigt entreprenörsprogram som kan bidra till fler jobb, ökad konkurrenskraft och ökad välfärd i regionen. En uppgift är dessutom att verka för ökad samverkan mellan aktörer som arbetar med att främja entreprenörskap i utbildningsväsendet. Under 2006 genomfördes en intervjuundersökning bland aktörerna och en av slutsatserna var att Västra Götalandsregionen bör inta en aktiv roll för att öka samverkan genom att skapa plattformar för erfarenhets- och kunskapsutbyte. Projektets långsiktiga mål är att skapa en ”röd tråd av entreprenöriellt lärande genom hela utbildningssystemet”. Regionutvecklingsnämnden beslöt att finansiera projektet Ungt entreprenörskap i Västra Götaland med 795 000 kr.

Trafikutbildningscenter moderniserar föraryrket
Karlsborgs kommun får 707 498 kr från regionutvecklingsnämnden för att utveckla etapp 2 av projektet Trafikutbildningscenter Karlsborg. Projektet kommer att utveckla ny samt anpassa och modernisera nuvarande utbildningar för yrkesförare. Likaså ska provutbildningar ske för att verifiera och kvalitetssäkra framtida utbildningar. Utbildningar i aktiv och passiv säkerhet för både personal och gods ska också genomföras. Övergripande gäller att Trafikutbildningscentret ska verka för ett moderniserat föraryrke och på så sätt väcka ungdomars intresse och bidra till rekrytering av välutbildad arbetskraft.

Nordic Film Market– Nytt inslag i Göteborg Film Festival
Göteborgs Film Festivals internetbaserade biljettsystem kommer att utvecklas ytterligare genom att göras mer kundanpassat. Bland annat ska besökarna kunna skapa personliga profiler där exempelvis information om tidigare sedda filmer kan lagras. Nytt för i år blir även Nordic Film Market – en marknadsplats för ny nordisk film som kommer att stärka festivalens nordiska profil och locka internationella köpare och distributörer till Göteborg. Ett internationellt heldagsseminarium med inriktning mot verksamma inom dramaproduktion i Norden kommer att vara ett av inslagen i Nordic Film Market. Regionutvecklingsnämnden beslöt stödja ovanstående aktiviteter med 500 000 kr samt avsatte 100 000 kr till finansiering av det Nordiska Filmpriset.

Nya pendlingsmöjligheter knyter ihop regionen
Nu tas ytterligare några steg framåt i arbetet med att knyta ihop de lokala arbetsmarknaderna i Västra Götaland. Regionutvecklingsnämnden beslöt avsätta 900 000 kr till en ny dubbeltur på Norra Bohusbanan samt 200 000 kr för en ny dubbeltur mellan Gullspång och Kristinehamn. Dessutom avsattes 1,3 mkr till en fortsatt projektperiod med utökad busstrafik mellan Bengtsfors och Årjäng. Besluten ligger helt i linje med det yttrande som Västra Götalandsregionen lämnade inför Trafikförsörjningsplan 2007-08. Där betonades vikten av att skapa goda förutsättningar för arbets- och studiependling från Dalsland och nordöstra Skaraborg liksom över länsgränsen.



Kontaktperson: Ordf Kent Johansson (c), 0705-37 03 40
Bertil Törsäter, 0708-63 07 32.


Läs meddelandet som PDF