Pressmeddelande
Från Press - Regionutveckling
2007-05-15 18:00


Regionutvecklingsnämndens sammanträde den 15 maj 2007


Satsning på framtidens proteser och implantat
Varje år får miljontals människor nya implantat och proteser. De medicintekniska produkterna ska klara att ständigt vara i kontakt med kroppsvävnader och kroppsvätskor utan att framkalla reaktioner eller inflammation. Västra Götaland har en stark position inom forskning och utveckling av biomaterial och medicinsk teknik. Biomaterial och cellterapi, BIOMATCELL är ett kompetenscentra som arbetar för att ytterligare stärka och vidareutveckla regionens starka position inom området, genom nära samverkan mellan akademi, institut, näringsliv och hälso- och sjukvården. BIOMATCELL kommer under 2007 att starta upp två delprojekt som dels ska utveckla och utvärdera nya implantatmaterial, och dels utveckla kunskap kring den biologiska vävnadens förmåga att reparera skadade delar, så kallad regenerativ medicin.

Projektet är ett VINN Exellence Center, som VINNOVA under tio års tid satsar 70 Mkr på. VINN Excellence Center är en form för samarbete mellan näringsliv, offentlig verksamhet, universitet och högskolor, forskningsinstitut och andra forskningsutförande organisationer. BIOMATCELL är en samverkan mellan Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, Chalmers, forskningsinstituten IBCT, SP, IVF/SCI, IFP samt en rad företag inom life scienceområdet. Regionutvecklingsnämnden beslöt stödja projektet BIOMATCELL- VINN Excellence Center of Biomaterials and Cell Therapy med 400 000 kr.

ELWIRA stödjer kvinnligt företagande
ELWIRA Realisering 2007 är ett projekt som ska bidra till att fler kvinnliga entreprenörer lyckas i sitt företagande. Projektet fokuserar på kreativitet, dynamik och att stärka självförtroendet bland sina medlemmar så att de vågar satsa och ta risker. Genom att skapa en mötesplats kan medlemmarna utbyta kunskap och erfarenheter, skaffa sig kontakter och inspirera varandra i sitt entreprenörskap i regionen. Regionutvecklingsnämnden beslöt att finansiera projektet med 835 000 kr.

Arena för samverkan skall underlätta för företag
Gothia Science Park på campusområdet vid Högskolan i Skövde är en samlad miljö för expansiva och kunskapsintensiva företag inom främst data, naturvetenskap, teknik, ekonomi och humanvetenskap. Projektet Projektarena – Gothia Science Park syftar till att bygga upp en samverkansmiljö som skall kunna driva stora utvecklingsprojekt där företag, akademi och offentliga aktörer ska delta. Inom projektet ska en öppen och neutral projekt- och labbmiljö tas fram, där deltagande företag kan koncentrera sig på sitt utvecklingsarbete. En resursnod för gemensam administration med specialistkompetens för ansökningar, projektledning och projektadministration skall också skapas, vilket möjliggör för företagen att delta med ansökningar till fler finansieringsprogram, såväl nationellt som internationellt.

I miljön på Gothia Science Park finns även Industrial Development Center West Sweden AB, som arbetar för att stärka industrin bland små och medelstora företag i Skaraborg. Här finns också Gothia Business Incubator, som arbetar med entreprenörskap och avknoppningar från akademin. Genom en sådan bred samverkan genereras en hög kompetens i området vilket gör att även internationella satsningar kommer att kunna förläggas hit. Samlingen av stora och små företag, akademi och samhälle skapar en stark utvecklingsmiljö för tillväxt i Skaraborg. Arenan kommer också att söka samverkan med andra arenor inom regionen såsom Innovatum, Open Area Lindholmen och Espira, för skapa fler synergieffekter.
Regionutvecklingsnämnden beslöt avsätta 3 000 000 kr till medfinansiering av projektet.

Nu skall skogs- och tränäringen stärkas i Fyrbodal
Träklustret Fyrbodal arbetar för att skapa förutsättningar för skogs- och tränäringen genom att skapa möten mellan företag, forskning och universitet/högskola, vilket i sin tur kan leda till ökad innovationsförmåga. Marknadsföring är också ett viktigt område för att lyfta fram den samlade skogs- och tränäringskompetensen, profilera klustrets produkter och därmed attrahera potentiella kunder. Detta kommer att ske genom att en digital marknadskommunikation för företagen tas fram, samt genom deltagande på kontaktmässor. Företagen i klustret skall också genom arbetet få tillgång till marknads- och trendanalyser på området. Regionutvecklingsnämnden beslöt att finansiera projektet med 300 000 kr.

Fond skall stödja teknikföretag med tillväxtpotential
Europeiska Investeringsfonden satsar tillsammans med IP-group, med bas i England, 100 miljoner på riskkapital till projektet Chalmers Investment Fund. Fonden skall investera i projekt och bolag med ursprung i Chalmers Innovation och fokus skall vara teknikbaserade företag med hög tillväxtpotential. Chalmers Innovation har fått huvudansvaret att leda fondens arbete. Regionutvecklingsnämnden beslöt stödja projektet med 1 000 000 kr.

Start Invest ökar tillväxttakten och överlevnadsgraden för företag
Start Invest bildades 1979 som en regional satsning för uppbyggnaden av ett nytt näringsliv i samband med varvskrisen i Göteborg, och är idag ett av Sveriges äldsta riskkapitalbolag. Sedan april 2004 är Start Invest AB ett helägt dotterbolag till ALMI Företagspartner Väst AB, vilka i sin tur ägs av Västra Götalandsregionen, Business Region Göteborg och ALMI Företagspartner AB. Start Invest arbetar för att främja utvecklingen av konkurrenskraftiga små och medelstora företag med ursprung i industrin eller akademin, för att skapa tillväxt och förnyelse i regionen. Detta görs genom att gå in som som minoritetsägare och aktiv partner i utvecklingsbara mindre och medelstora företag, främst i Västra Götaland.
Projektet har tidigare beviljats 2 250 000 i medfinansiering för 2006 och nu beslöt regionutvecklingsnämnden att avsätta ytterligare 3 000 000 kr till projektet.

Ekologiskt inriktad besöksnäring i Bohuslän
Besöksnäringen är en snabbt växande möjlighet och utmaning för kommunerna i norra Bohuslän, och trycket att exploatera mer eller mindre är stort. Plandialogen - integrerad kustzonsplanering och förvaltning samt landsbygdsutveckling i Norra Bohuslän, är ett projekt som ska bidra till att göra besöksnäringen mer ekologiskt inriktad och till att på olika sätt värna den biologiska mångfalden och landskapsbilden i området. Fem kommuner i norra Bohuslän; Strömstad, Tanum, Sotenäs, Lysekil och Munkedal är delaktiga i projektet som bland annat skall fördjupa samarbetet mellan inblandade aktörer och öka kompetensen inom samhällsplanering och miljörelaterade ämnen. Regionutvecklingsnämnden beslöt avsätta 1 500 000 kr till projektet.

Keramisk kompetens samlas vid Rörstrands gamla fabriker
Under 280 år tillverkade Rörstrand i Lidköping konstgods och klassiker som "Gröna Anna" och "Blå eld". När fabriken stängdes 2005 lämnades ett stort industriområde kvar som idag dragit till sig hyresgäster som tillsammans sitter på ett kunskaps- och kulturarv inom keramisk design.

Rörstrands kulturforum har aktivt arbetat med att stärka besöksnäringen med gamla Rörstrands fabriksområde som bas och projektet Designfabriken Rörstrand syftar till att skapa ett kluster där industriell keramisk kompetens och tradition förenas med innovativa kompetens- och utvecklingsinsatser, som i sin tur skapar arbetstillfällen och stimulerar företagsutveckling. Designfabriken skall också påverka besöksnäringen genom olika publika verksamheter, framför allt i samarbete med Rörstrands museum. Västra Götalandsregionen beslöt avsätta 800 000 kr till projektet.



Kontaktperson: T f ordf Mimmi von Troil (m), 0709-79 87 99, 2:e vice ordf Birgitta Johansson (s), 0705-37 11 69 , Regionutvecklingsdirektör Bertil Törsäter, 0708- 63 07 32


Läs meddelandet som PDF