Pressmeddelande
Från Press - Regionutveckling
2006-09-05 14:19


Regionutvecklingsnämndens sammanträde den 5 september 2006


Design med Omtanke
Design med Omtanke är en metodik för att skapa attraktiva och funktionella miljöer, produkter och tjänster som visar omtanke om både människor och naturen. Projektet startades 2001 av Västra Götalandsregionen. Målet är att på ett tydligt sätt stimulera en hållbar utveckling för verksamhet och företag. Genom att låta fler berörda vara med i processen när man använder Design med Omtankes arbetssätt skapas möjligheten att hitta bästa möjliga lösning till attraktiva arbetsplatser och produkter som fungerar för alla. I februari 2006 antog Regionutvecklingsnämnden och Miljönämnden ett inriktningsbeslut som innebär helhetssatsningar på hållbar design. Regionutvecklingsnämnden avsätter 1 500 000 kr för medfinansiering av Design med Omtanke under 2006 till 2008.

Centrum för konsumtionsvetenskap
Centrum för konsumtionsvetenskap (CFK) är Sveriges nationella forskningscentrum på konsumtionsområdet. CFK bildades i april 2001 av Göteborgs universitet och Chalmers tekniska högskola och är placerat vid Handelshögskolan vid Göteborgs universitet. Forskningen vid CFK har som målsättning att skapa ny kunskap om konsumtion och konsumtionsmönster som är relevant för forskare, myndigheter, organisationer, näringsliv och konsumenter. Forskningen vid CFK bedrivs inom sex forskningsprogram som bland annat innefattar forskningsprojekt om mat och äldre, barn och konsumtion, genus och design, ungdomar och varumärken, bröllop, heminredning och samlande. Ett nordiskt samarbetsprogram på konsumentområdet har utarbetats som skall gälla fram till 2010 med fokus på att bland annat stärka konsumentskyddet i Norden och övriga Europa. Regionutvecklingsnämnden beslöt att för år 2007 avsätta 1 500 000 kr för medfinansiering av centrum för konsumentvetenskap. Även Miljönämnden har tidigare beslutat att lägga 1 500 000 kr för medfinansiering.

Projektet Trappan vidareutvecklar scenartister
Trappan är ett kompetensutvecklingsprojekt som vänder sig till högskoleutbildade och/eller yrkesverksamma scenartister i Västra Götaland. Projektet drivs av Teater Alliansen och syftar till att erbjuda olika former av utbildning och daglig träning för scenartister. Bland annat anordnas kurser, träning, föreläsningar, mötesplatser och andra insatser för att stärka kompetensnivån och konkurrenskraften hos regionens högskoleutbildade och yrkesverksamma scenartister. Viktigt i projektet är också att erbjuda ett nätverk mellan skola och yrkesliv, arbetstagare, arbetsgivare, arbetsförmedling, branschorganisationer, centrumbildningar och myndigheter inom scenkonst, film och TV.
Trappan är ett projekt för kompetensutveckling som också finansieras av Växtkraft Mål 3. Regionutvecklingsnämnden avsätter 450 000 kr för medfinansiering av projektet under 2006.
 



Kontaktperson: Ordf Kent Johansson (c), 0705-37 03 40, 1:e vice ordf Henrik Ripa (m), 0302-52 11 13, 2:e vice ordf Birgitta Johansson (s), 0705-37 11 69, eller regionutvecklingsdirektör Bertil Törsäter, 0708-63 07 32


Läs meddelandet som PDF