Pressmeddelande
Från Press - Regionutveckling
2007-09-04 17:31


Regionutvecklingsnämndens sammanträde den fjärde september


Kraftfulla satsningar i regionutvecklingsnämndens budget för 2008
I regionutvecklingsnämndens budget för 2008 görs en rad satsningar inom ett antal områden som bedöms vara viktiga för att långsiktigt öka tillväxttakten och sysselsättningen i Västra Götaland. Totalt omfattar budgeten drygt 565 miljoner kronor vilket är 76 miljoner mer jämfört med föregående års budget. 16 miljoner av dessa utgörs av sedvanlig uppräkning för kostnadsökningar. Av resterande 60 miljoner utgör 40 miljoner strategiska satsningar på tillväxt och infrastruktur, medan 20 extra miljoner satsas på forskning och utveckling.

Miljöbron för samman studenter och företag
Miljöbron är en organisation som hjälper små och medelstora företag med att påbörja och utveckla sitt miljöarbete genom att ta hjälp av studenter från högskola och universitet med aktuell kompetens. Kontakten mellan företag och studenter kan till exempel ske genom examensarbeten eller genom kortare uppdrag där studenterna tar fram lösningar på konkreta frågor eller bidrar med idéer och nya perspektiv. Miljöbrons verksamhet innebär att studenter får möjlighet att skapa kontakter för framtiden samtidigt som näringslivet ges en chans att öka sin kompetens inom området miljö och hållbar utveckling. Verksamheten har tidigare beviljats 250 000 kr i medfinansiering och nu beslöt regionutvecklingsnämnden att avsätta ytterligare 250 000 kr.

Extra satsning på att öka turismen i Arns fotspår
Jan Guillos romansvit om Arn har lockat stora mängder turister till Västra Götaland, främst till Skaraborg. Filmatiseringen pågår för fullt och kommer att resultera i två långfilmer och en TV-serie. Med Arn-produktionerna följer en möjlighet till en fortsatt utveckling av den medeltidsturism som har växt fram i Västra Götaland. Detta innebär ett arbete med att fortsätta blåsa liv i de platser kring vilka historien kretsar. Regionutvecklingsnämnden beslöt därför att avsätta 3 mkr i ett extra anslag till Film i Väst för medfinansiering av Arn-projektet. Anslaget till Film i Väst skall garantera en komplett eftermarknadssatsning för filmprojektet för att på sikt ytterligare kunna öka turismen och bidra till fördjupade kunskaper om Västra Götaland och de platser som Arn-historien kretsar kring. Tilläggsyrkande inlämnades av moderaterna.

Nätverk möjliggör internationella affärskontakter
Euro Info Centre (EIC) är ett nätverk som finns över hela Europa och som arbetar med att hjälpa små- och medelstora företag med internationalisering och med att hitta nya affärskontakter genom så kallad matchmaking. Efterfrågan från företag i Västra Götaland av att skapa nya affärskontakter i Europa har ökat markant den senaste tiden vilket gör att EIC kommer att göra en extra satsning på matchmaking på europeiska mässor, främst inom områdena fordon, metall och miljö. Branscher som väl representerar näringslivet i Västra Götaland. EIC har tidigare beviljats 235 000 kr i medfinansiering och nu beslöt regionutvecklingsnämnden att avsätta ytterligare 290 000 kr till verksamheten.

Västra Götalands lövskog innebär stora möjligheter
I Västra Götaland är omkring 20 000 personer sysselsatta inom skogs- och tränäringen och minst lika många beräknas vara indirekt sysselsatta. För att öka möjligheterna till en ekonomiskt hållbar utveckling av landsbygden är det viktigt att utveckla, ta tillvara och sköta den befintliga lövskogen. En mycket stor andel av lövträdet används idag till massa och brännved istället för att användas till snickerivirke. Genom att ta fram en bra råvara och använda rätt träslag till rätt produkt kan lönsamheten ökas. Projektet Lövträ Västra Götaland arbetar bland annat med produkt- och affärsutveckling av lövträdsprodukter med utgångspunkt i vad konsumenten efterfrågar, hur formgivare ska arbeta för att utnyttja lövträmaterialet optimalt och hur produktionen ska ske för att tillfredsställa konsumentens behov. Regionutvecklingsnämnden beslöt att avsätta 870 000 kr för medfinansiering av projektet.

Grow skapar möjligheter för dokumentärfilm
Intresset för dokumentärfilm är stort. Något som bland annat märks på filmfestivaler runt om i Europa. Men dokumentär- och kortfilmsproducenterna har ofta svårt att leva på sitt arbete. Detta beror bland annat på att kort- och dokumentärfilmen inte är lika kommersiell som långfilmen och dessutom är konkurrensen hård. Branschen behöver därför hitta nätverk, samarbetspartners och en större arena att spela på när det gäller finansiering av filmer utanför Sveriges gränser. Grow arbetar med att skapa en internationell utvecklingsarena för dokumentärfilmare i Västra Götaland genom att erbjuda kompetensutveckling inom samfinansiering/-produktion och distribution. Projektet planerar att ytterligare fördjupa kontakterna med det internationella nätverket European Documentary Network (EDN) och med andra nordiska aktörer för att på sikt utveckla projektet till ett EU-projekt. Dessutom planeras ett nordiskt seminarium, kring villkoren för nordisk dokumentärfilm, i samband med Göteborg Film Festival 2008. Regionutvecklingsnämnden beslöt att avsätta 250 000 kr för medfinansiering av projektet. Kulturnämnden bidrar med motsvarande belopp.

Äventyret med ostindiefararen Götheborg blir dokumentärfilm
Västra Götalandsregionen ingår i den grupp av aktörer som aktivt bidragit till det framgångsrika genomförandet av såväl byggandet av ostindiefararen Götheborg, som av resan fram och tillbaka till Kina. Det finns ett stort intresse för ostindiefararen och arrangemangen kring seglatsen och nu skall en dokumentärfilm tas fram om det unika projektet. Större delen av filmmaterialet har tagits fram under resan men materialet behöver en omfattande redigering och vissa kompletteringar. Filmen beräknas vara klar i december och kommer att visas kommersiellt, men kommer också att kunna användas av sponsorerna i deras egen marknadsföring. Regionutvecklingsnämnden beslöt att avsätta 285 000 kr till att färdigställa dokumentärfilmen om ostindiefararen Götheborg, under förutsättning att även övriga sponsorer medverkar i finansieringen.

ESPIRA skapar forskningssamverkan
ESPIRA samverkansplattform syftar till att samla stora och små företag, institut, högskola och samhällsaktörer kring gemensamma forsknings- och utvecklingsprojekt. Projekten är inriktade på innovativa områden, som t ex smarta textilier. Samarbetet ska skapa förutsättningar för aktörerna att delta i viktiga nationella forskningsprogram och i EU:s sjunde ramprogram för forskning, teknisk utveckling och demonstration. Plattformsarbetet är ett samarbete mellan ESPIRA Tillväxtcenter AB, Högskolan i Borås, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut (SP), IFP Research AB, Sjuhärads kommunalförbund, nätverket Smart Textiles och ledande sjuhäradsföretag. Regionutvecklingsnämnden beslöt att avsätta 1 000 000 kr för medfinansiering av projektet.



Kontaktperson: Ordf Kent Johansson (c), 0705-37 03 40, regionutvecklingsdirektör Bertil Törsäter, 0708-63 07 32


Läs meddelandet som PDF